Petraeus zrušil ofenzívu proti Kandaháru

26. 7. 2010

Nový americký velitel v Afghánistánu generál David Petraeus zrušil plán svého předchůdce Stanleyho McChrystala na obsazení jihoafghánského města Kandahár. Po jarní zkušební operaci v Mardžáhu měla být ofenzíva proti Kandaháru hlavním letošním podnikem NATO v zemi. Petraeus údajně dospěl k názoru, že původní plán byl nevyhovující a je třeba místo něj provést široce pojatou protipovstaleckou operaci.

Petraeus nepovažuje plán na úplné vojenské obklíčení města a následnou invazi za přiměřený způsob, jak zacházet s Talibánem. Má v úmyslu zapojit větší část vlastních jednotek do spolupráce s místní milicí.

Hlavní slabinou původního plánu byla údajně neexistence podpory místního obyvatelstva, která je v protipovstaleckých operacích klíčová. Masivní nasazení vojenské síly s nevyhnutelnými ztrátami mezi civilním obyvatelstvem by tuto situaci velmi pravděpodobně ještě zhoršilo.

Situace na bojišti se patrně v blízké budoucnosti nezmění a spíše než na vojenskou porážku povstalců bude třeba se soustředit na vyjednávání s nimi.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 26.7. 2010