Masmédia jsou mocná, někdy však i poněkud přiblblá!

26. 7. 2010 / Jiří Baťa

Nemyslím, že by Česko mělo nedostatek specificky či speciálně zaměřených tiskovin, stejně jako jiných mediálních prostředků. V prvním případě jde o media tištěná, v druhém pak media internetová, televizní či jiná. Na pultech různých obchodů, speciálními až po běžný prodej v marketech, je těchto tištěných materiálů nepřeberné množství V nich se, domnívám, je dostatek prostoru pro sdělování všechno, k čemu je ten který časopis, noviny, žurnál magazín a nevím co ještě, určený.

Kromě toho jsou tiskoviny zaměřeny na jednotlivé žánry a okruhy lidské činnosti a zájmu, takže existuje časopis s tématikou kulturní (z toho divadelní, hudební, filmovou, folklorní, historickou, a mnohé jiné), stejně jako s tématikou sportovní ( se zaměřením na jednotliví druhy sportu), časopisy pro ženy, muže, mládež či děti, ale také časopisy o vědě, ekologii atd. atd. nelze snad ani obsáhnout ty žánry, kolik čeho a na co všechno jsou media speciálně zaměřena a komu určena.. Domnívám se tedy, že každý člověk má, svým způsobem, dostatek prostoru nalézt to, co hledá, resp. to o co má zájem.

Proto mne překvapuje, že se v mainstreamových mediích objevují články a statě, zaměřené na tak specifické obory či žánry, jako je např. moderní pop muzika (původně jsem chtěl napsat hudba, ale podle mne to až tak s hudbou nemá mnoho společného). Nevím, zda je to proto, aby se "nějak" zaplnily stránky novin, či aby se poněkud změnil či zpestřil fádní obsah, opakující se monotonně několik let, nebo aby čtenář získal poznatky i z jiné oblasti, než je jen politika a události doma, případně něco málo ze zahraničí a pod.

Jako důkaz toho, o čem píši je sobotní vydání PRÁVA (24.07.2010), kde se v rubrice KULTURA lze dočíst něco, co by mne ani ve snu nenapadlo, že o tom bude Právo psát. Poznamenávám, že nejsem žádný odborník na hudbu, na moderní, či současnou pop muziku už vůbec ne, proto se mohu vyjadřovat stylem slona v porcelánu, což mi budiž odpuštěno. Ale to nic nezmenšuje údiv, o čem toto Právo píše. Zmíním z rubriky KULTURA (Právo, 24.07.10) jenom tituly či nadpisy s tím, zda čtenářům (mého článku) něco řeknou, případně naznačí. Takže začnu od shora:

Američané SCISSOR SISTERS vydali album NIGHT WORK a kytarista Del Marquis Právu řekl: "Nepíšeme jen pro gaye, píšeme pro všechny". Článek je doplněn poněkud zvláštní fotografií. Další článek má nadpis: Def Leopard si dají roční pauzu, nebo hned vedle se nachází článek s nadpisem: Globální experiment Ridleyho Scotta a Kevina Macdonalda. Na další straně pak najdeme článek s nadpisem: Korn se vrátili, aby našli cestu vpřed. Ještě malá zmínka, že ve sloupku Zaujalo mě...se píše o jistém zpěváku skupiny Waltari.

¨ Nemám nic proti nikomu z těch, kterým jsou články věnovány, či o kterých se píše, nicméně se domnívám, že pro okruh čtenářů deníku (případně sobotního vydání), jsou tyto články zcela nezajímavé a tedy bezcenné. Obsahem či zaměřením jsou články určeny lidem ve věku od možná patnácti do, řekněme třiceti let a pochybuji, že právě tato skupina lidí jsou pravidelnými čtenáři Práva, aby jim tyto články byly určeny. Pak opravdu nechápu, komu jsou tyto "fundované" či odborné stati určeny, kdo je bude z řad běžných čtenářů Práva (se zájmem či zaujetím) číst. Je to ( s prominutím) stejná "blbost", jako že v TV (jedno které stanice) se ve sportovních zprávách dozvídáme , že americký basketbalista z týmu XYZ dosáhl své ikstého bodu, či americký golfista A.B.Clark neúspěšně atakoval vítězství na turnaji, aby potom skončil na chvostu zúčastněných, nebo že ruský hokejista ve službách XXL podepsal kontrakt na dalších X let. Jaký přínos mají pro českého čtenáře (diváka) takové informace? Že však stovky silničních mostů v ČR jsou v dezolátním stavu a tedy nebezpečné, nebo jiné, celospolečensky prospěšné informace, se dozvídáme jen sporadicky, nebo také vůbec ne! (Tedy alespoň ne tam, kde bychom se je dočíst či se o nich dozvědět měli, v novinách).).

Zmínil jsem, že nemám nic proti těm či o čem je psáno, i když je pravda, není to moje "krevní skupina" (jsem příznivcem klasického jazzu), ale říkám si budiž, každý máme právo na své zájmy a záliby, nechť je i milovníkům tohoto žánru dopřáno. Ale znovu pokládám otázku, proč zrovna v Právu, když jsou desítky, ne-li stovky speciálních vydání pro ten který žánr, oblast zájmu nebo činnosti. Je to stejně paradoxní, jako kdyby v časopise pro rybáře byly fundované články na téma z oblasti sportu, třeba kikboxu, nebo články na téma péče o pleť, vlasy nebo o tom, že v Horní Dolní začali s výkopovými pracemi pro místní kanalizaci. Zkrátka, jak se říká "jeden o voze, druhý o koze".

¨ Když už jsem rubriku KULTURA v Právu zmínil, jistě se najde dostatek materiálů, které s kulturou jako takovou souvisí a které okruh (dejme tomu pravidelných) čtenářů bude zajímat. Vždyť kultura je nesmírně bohatá, má nepřeberné množství oblastí, o kterých stojí za to psát, sdělovat informace, přibližovat lidem. Vypadá to, že masmédia buďto píší na zakázku o politice (všeobecně, nebo speciálně domácí), sem tam něco, co lze čtenáře zaujmout obsahem buďto skandálním nebo triviálním, poskrovnu něčím, co má smysl, hlavu a patu (někdy to naprosto postrádá logiku) nebo takové věci, které jsem zmínil. Tím nechci tvrdit, že by se o nich nemělo psát, ale protože existuje řada speciálně k tomu určených tiskovin si myslím, že na stránkách Práva či jiných deníků je to poněkud nepatřičné. Nechť mi redaktoři Práva (případně jiní oponenti) prominou, ale těmito články v Právu, to rozhodně není trefa do černého!

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 26.7. 2010