Rusové zvolili do funkce prvního černého politika

26. 7. 2010

Obyvatelé desetitisícového městečka Novozavidovo ležícího sto kilometrů severně od Moskvy zvolili do městského zastupitelstva prvního "černého Rusa" - Jeana Gregoira Sagboa, který pochází z afrického Beninu a do země přišel studovat v 80. letech minulého století. V zemi, kde jen vloni došlo k 49 oficiálně zaznamenaným rasově motivovaným útokům, představuje Sagboovo zvolení historický průlom.

Realitní makléř Sagbo, který se do Novozavidova přistěhoval za ženou, s níž má dvě děti, zde žije 21 let. Má v plánu zredukovat rozsah drogové závislosti ve městě, vyčistit znečištěné jezero a zajistit vytápění. Místní obyvatelé vysvětlují, že je od pádu sovětského režimu prvním místním politikem, který "nenakupoval hlasy" a není spojen s mafií. Starosta Vjačeslav Arakelov o Sagbovi tvrdí, že má černou kůži, ale "uvnitř" je Rusem. Sagboova funkce v zastupitelstvu je neplacená.

Nově zvolený zastupitel vysvětluje, že původně si ani on, ani jeho žena nepřáli mít s politikou nic společného, protože ji považovali za špinavou a nebezpečnou, ale spoluobčané ho po předchozích zkušenostech s jeho veřejnými aktivitami přesvědčili.

Neexistují oficiální údaje o počtech "Afrorusů", nicméně některé studie odhadují jejich počet na 40 000. Mnoho jich přichází studovat na univerzity, které jsou cenově přijatelnější než západní.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 26.7. 2010