Monitor Jana Paula:

Skrytá agresivita volební kampaně, aneb o kultuře trochu jinak

4. 10. 2010 / Jan Paul

Tak si říkám, co asi provedli všichni ti politici z různých straniček svým voličům, že musí svorně jeden vedle druhého s nacvičenými úsměvy defilovat na propagandistických stránkách svých užvaněných a uslibovaných plátků? Uvědomují si vůbec svoji směšnost, a nebo už jsou čeští voliči tak naivní, že věří stále dokola průhledné předvolební taktice, slovnímu voyerismu a nudnému obrázkovému exhibicionismu? Cožpak nechápou, že způsob, jakým to letos činí, je snad nejagresivnější, nejméně vybíravý, a veskrze nekulturní?

Kocourkovské hospodářství i v ČR

4. 10. 2010 / Boris Cvek

Navíc se vůbec nepočítalo s krizí, možnou vzrůstající nezaměstnaností, insolvencí a zejména s tím, že ceny nemovitostí mohou v budoucnu padat. A jak by nepadaly, když je přístupnost hypoték vyšroubovala do závratné výše cca 3 miliony korun za průměrný 3+1 byt?

Před hypotékovou bublinou si můj kamarád kupoval 2+1 cihlový byt v centru Olomouce za 400 tisíc Kč (rok 2000).

Hypotéka, jak upozorňujete, kromě toho vede k výraznému prodražení celé koupě nemovitosti, neboť musíte splácet ohromné úroky (a jejich ohromnost může být ještě ohromnější, až lidem skončí fixace a bankám budou končit klienti v insolvenci, čili bude třeba ždímat z těch zbývajících, kteří ještě něco mají).

Velmi trefnou analýzu současné krize a ohromného blbství (jako bychom všichni přestali věřit na realitu a mysleli si, že peníze lze vyčarovat z ničeho), které k ní vedlo, lze najít ZDE.

Může Británie (či Česko) kdy být spravedlivou společností?

4. 10. 2010

Průběh většiny životů je určován tím, zda má člověk štěstí, nikoliv jeho schopnostmi.

Will Hutton, Them and Us: Politics, Greed and Inequality -- Why We Need a Fair Society (Oni a my: Politika, chtivost po penězích a nerovnost: Proč potřebujeme spravedlivou společnost. Little, Brown, cena £20

Představte si, že by se k vládě koncem devadesátých let v Británii po pádu vyčerpaných konzervativců dostala nová, středolevicová vláda, plná energie a nových nápadů. Během dalších deseti let by tato vláda zkrotila kapitalismus a zároveň by i omezila moc státu. Aktivně by se angažovala v Evropské unii. Vytvořila by nové instituce, rozbila by mocenská centra, podporovala by průmysl a využívala daní a regulace k financování produktivní ekonomiky. Množství příležitostí pro občany by se rozšířilo, třídní rozdíly by se zmenšily. Chudým by vláda vysvětlovala, že sociální podpora je jen dočasnou nutností na cestě k získání zaměstnání. Bohatí by nebyli uctíváni. Znakem této společnosti by byla umírněnost.

Protiteroristická výstraha v USA může poškodit ekonomiku EU

4. 10. 2010

Protiteroristická výstraha vyhlášená včera v USA může poškodit ekonomiku EU pomalu se vymaňující z dluhové krize. Američtí občané byli varováni před možnými teroristickými útoky v Evropě a představitelé turistického průmyslu se obávají, že je to úplně odradí od zamýšlených cest. Vydaná výstraha předchází formálnímu varování, které by veřejně vyzvalo ke zrušení cest na druhý břeh Atlantiku, část expertů se ale obává, že i tak může být evropská ekonomika nepříjemně zasažena.

BRITÁNIE:

Vláda je nervózní, že se národ vzbouří proti škrtům

4. 10. 2010

Nervozitu podle komentátorů projevuje současná britská konzervativně-liberální vláda, v níž převládl postoj konzervativců, kteří prosazují drastické rozpočtové škrty. O víkendu byl zahájen výroční sjezd britské Konzervativní strany v Birminghamu. Přivítaly ho tisíce demonstrantů, protestujících proti plánovaným vládním škrtům, které ani ještě nebyly oznámeny.

BRITÁNIE:

Londýnský starosta požaduje zpřísnění stávkových zákonů

4. 10. 2010

Konzervativní starosta Londýna Boris Johnson apeloval na britskou vládu, aby zpřísnila stávkové zákony. Ohrozil tím pokusy premiéra Davida Camerona vyhnout se konfrontaci s odbory. Johnson obvinil odbory, že plánují za pomoci Labouristické strany "děsivý návrat k politice osmdesátých let" s "vlnami ochromujících stávek". "Vláda by měla zavést zákon, podle něhož by pro stávku muselo hlasovat více než 50 procent všech členů odborového svazu," zdůraznil Johnson. V současnosti se může stávka konat, když pro ni hlasuje jen většina z těch členů, kteří hlasovali.

Lepší svět je možný, aneb

Spějme všichni do Beléma

4. 10. 2010 / Josef Mikovec

Belém znamená Betlém a je to město v brazilském, ekonomicky, strategicky, geopoliticky i kulturně velmi důležitém státě Pará. Tento druhý největší stát Brazílie hraničí se státy Amapá, (který hraničí s Francouzskou Guyanou a Surinamem) , Maranhão, Tocantins, Mato Grosso, Amazonas ( největší stát Brazílie), Roraima a na severu s Guyanou a Surinamem. Pro značné přírodní, především nerostné bohatství, zlato, drahokamy a polodrahokamy byl v minulosti předmětem zájmu Francie, Velké Británie, Holandska - a protože zde ústí řeka Amazonka, byl životně důležitý pro Portugalsko, pozdější Spojené království Portugalska, Brazílie a Algavres a nezávislou Brazílii. Pro tu samozřejmě stále důležitý je.

Brazílie: Lulova prezidentská kandidátka v prvním kole nezvítězila

4. 10. 2010

Dilma Rousseff, levicová kandidátka na funkci prezidenta vybraná odcházejícím charismatickým prezidentem Lulou da Silvou, nezískala v nedělních brazilských volbách 50% hlasů potřebných k vítězství, ale pouze 47%. Koncem října se tedy bude konat druhé kolo, v němž patrně rozhodne podpora kandidátky Strany zelených Mariny Silvy, jež překvapivě získala 19% hlasů. Třetí kandidát, pravicový guvernér Sao Paula José Serra, obdržel 33% hlasů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Více amerických států dovoluje nosit do restaurací nabité střelné zbraně

4. 10. 2010

Tennessee je jedním ze čtyř amerických států, které nedávno přijaly nové zákony, které explicitně dovolují, aby si zákazníci do barů přinášeli nabité zbraně. Osmnáct dalších amerických států dovoluje zákazníkům mít zbraně v restauracích, kde se servíruje alkohol. Americký Nejvyšší soud rozhodl, že občané mají právo nosit s sebou na obranu nabitou pistoli.

Čína nabízí spolupráci při reformě finančnictví v EU

4. 10. 2010

Čínský premiér Wen Jiabao strávil na začátku své týdenní cesty po Evropě víkend v Athénách a konstatoval, že Čína bude kupovat řecké obligace a vidí velké možnosti rozsáhlého posílení bilaterálního obchodu a investicí. Wen přislíbil, že se bilaterální obchod Číny s Řeckem v nadcházejících pěti letech zdvojnásobí. Čína podle Wena podporuje stabilní euro.

Wen také přislíbil, že Čína nebude prodávat své obligace, vydané evropskými vládami, ale naléhal, aby EU uznala Čínu jako tržní ekonomiku, což by ji osvobodilo od protidumpingových cel podle předpisů Světové obchodní organizace.

Wen se bude účastnit summitu EU v Bruselu a pak navštíví Německo, Itálii a Turecko.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Má sociální demokracie budoucnost?

4. 10. 2010 / Immanuel Wallerstein

V uplynulém měsíci poznamenaly svět sociálnědemokratických stran dvě významné události. Ve Švédsku prohrála strana 19. září těžce volby. Dostala 30,9% hlasů, což je nejhorší výsledek od roku 1914. Počínaje rokem 1932 vládla v zemi po 80% celkové doby; tentokrát se ale stalo poprvé, že ve volbách dokázala opakovaně zvítězit středopravicová strana. Tento špatný výsledek dokresluje fakt, že se do švédského parlamentu poprvé dostala krajně pravicová protiimigrantská strana.

České sociální fórum proti vládním škrtům

4. 10. 2010 / Marek Hrubec

České sociální fórum, září 2010. (Autor příspěvku - sedící vpravo.) ▶

Zahajovací příspěvek přednesený na Českém sociálním fóru: Euro-manifestace proti vládním škrtům (Praha, 29. září 2010)

Pořádání již druhého Českého sociálního fóra v tomto roce je svědectvím oživených a posílených aktivit české občanské společnosti, sociálních hnutí, odborů a mnoha jednotlivců. První letošní sociální fórum proběhlo na konci ledna v době zasedání Světového ekonomického fóra v Davosu. Konalo se v mnoha městech světa a v České republice jsme ho pořádali v Praze, Brně a Ústí nad Labem. Bylo po několika letech pokusem, jak v Česku opět spojit kritické hlasy a vyjádřit nesouhlas se současným neoliberálním a neokonzervativním uspořádáním a jeho nositeli, zejména s korporacemi a s nimi spřízněnými politickými stranami.

Feministická kritika neoliberalismu

4. 10. 2010 / Zuzana Uhde

Tento příspěvek byl přednesen na semináři Českého sociálního fóra EURO-MANIFESTACE proti vládním škrtům, který se uskutečnil v Praze 29. září 2010.

Stejně jako jiná sociální hnutí byla v minulosti postupem času zeslabena a začleněna do systému, podobný vývoj proběhl i ve feministickém hnutí. Dnes je třeba upozorňovat na to, že na veřejnosti dostává daleko větší prostor určitá deformovaná verze feminismu. Oproti tomu se kritické feministky snaží oživit feminismus jako proti-válečné, anti-imperiální, anti-rasistické a anti-neoliberální hnutí. V souvislosti s tématem škrtů a kritiky neoliberální politiky, které jsou hlavními pilíři letošní Euro-manifestace, zde stručně shrnu dvě teze, které ukazují, jak s těmito argumenty souzní feministická kritiky neoliberalismu. V jejich světle stojí feministická idea společenské emancipace jak v protikladu k neoliberální ideologii individualismu, tak v protikladu k představě trhu jako hlavního principu společenského soužití.

Shrnutí: Havel, Izrael a Palestina

4. 10. 2010 / Petra Šťastná

ISM ČR a sdružení Přátelé Palestiny reagovaly v minulých týdnech na připojení se Václava Havla k mezinárodní kampani na podporu a vylepšení image státu Izrael, a to tiskovou zprávou a otevřeným dopisem, který podpořily osobnosti českého politického a veřejného života. Pan Havel signatářům dopisu odpověděl, úryvky z jeho dopisu či komentáře k němu otiskla na základě zprávy ČTK mnohá média (z pestré škály reakcí jmenujme např. Deník Referendum, Parlamentní listy, iDnes či Neviditelného psa).

Jestliže chcete zabít prezidenta, jsem zde, prohlásil ekvádorský prezident Rafael Correa

4. 10. 2010 / Daniel Veselý

Minulý týden zažila Latinská Amerika ošklivé déjà vu. Jako by se opakoval rok 2002 a bleskový vojenský puč proti demokraticky zvolenému prezidentovi Venezuely, který byl posléze svými stoupenci dosazen zpět do úřadu. Ve čtvrtek vzbouřenci z policejních a vojenských sil vtrhli do ekvádorského Kongresu, v hlavním městě Quitu zablokovali ulice, zapalovali ohně u kasáren, stavěli barikády a převzali kontrolu nad mezinárodním letištěm. Zatkli prezidenta Rafaela Correu a dvanáct hodin ho drželi v policejní nemocnici, dokud nebyl osvobozen loajálními jednotkami.

Proč nosí lidé značkové oblečení? Protože jsou to blbci.

4. 10. 2010

Proč nosí tolik lidí dnes oblečení, které - absurdně - dělá reklamu obchodu, kde ho koupili?

Odpověď je jednoduchá: Protože to jsou idioti, píše Hadley Freemanová v deníku Guardian. Superidioti. Zaprvé proto, že si myslí, že když budou všude ukazovat jméno obchodu, kde si oblečení koupili, znamená to, že jsou něco extra. Jsou to značkoví snobové, ale nejhorší je, že ty značky, které na sobě inzerují, jsou obchody, s nimiž by se normální člověk styděl mít cokoliv společného, jako například ten pornograficky všudypřítomný obchod Emporio Armani. Takže i když tento sloupek se chce vyhýbat jakýmkoliv předsudkům, je naprosto přijatelné bojkotovat lidi, kteří svým oblečením inzerují značkové obchody, nejen proto, že jsou to idioti, ale i proto, že si myslí, že i vy jste idioti, protože si myslí, že na vás dělá dojem, že vám ukazují značky obchodů. To je prostě nezdvořilé. Bojkotujte je tvrdě. Musí se jim dostat poučení, že jsou to blbci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

V Rusku klesá produktivita práce

4. 10. 2010

Výzkum Rosstatu ukazuje, že v Rusku poprvé za sedm let poklesla produktivita práce - a to o 4,2%. Mezi lety 2003 - 2007 tento ukazatel rostl v průměru o 6,8% za rok, v roce 2008 však již poklesl z 7,5% (2007) na 4,8%.

Lidé ze Žižkova nachystali veřejnou debatu kandidátů na starostu Prahy 3

4. 10. 2010

Tisková zpráva Kauza3.cz

Obyvatelé Prahy 3 se nechali inspirovat televizními debatami politiků a sami připravili veřejnou diskusi všech kandidátů na starostu. V pondělí 11. října od 19:00 se sejdou v místním hotelu Olšanka (Táboritská 23) kandidáti ODS, ČSSD, TOP 09, Věcí veřejných, KSČM a koalice Žižkov nejen sobě. Jejich utkání bude usměrňovat televizní moderátorka Štěpánka Duchková a politolog Jiří Pehe.

Čína skupuje globální energetické zdroje

2. 10. 2010

Čína se rozhodla investovat dalších 7 miliard dolarů do brazilského ropného průmyslu. Obnovuje tím obavy, že se snaží globálně ovládnout přírodní zdroje.

Státní čínská firma Sinopec v pátek uzavřela dohodu se španělským podnikem Repsol, v jejímž rámci odkoupila 40 procent jejích investicí v ropném průmyslu v Brazílii. Tak získala největší čínská ropná společnost přístup k zásobám ropy a plynu společnosti Repsol v Brazílii, které se odhadují na 1,2 miliard barelů. Čína za podíl zaplatila téměř dvojnásobek jeho dosavadní ceny. To signalizuje, že jsou Číňané zřejmě odhodláni získat globální energetické zdroje stůj co stůj.

Britská krize osobních úvěrových karet se podstatně zhorší, varuje MMF

3. 10. 2010

Velký počet držitelů úvěrových kart v nadcházejících měsících udělá v Británii bankrot v důsledku nezaměstnanosti, která vzroste, varoval Mezinárodní měnový fond. MMF očekává, že 45 miliard Kč dluhů na osobních úvěrových kartách v Evropě nebude splaceno. Většinu tohoto dluhu mají Britové. V prvním čtvrtletí roku 2010 udělalo osobní bankrot v Británii 29 774 osob a počet bankrotujících osob dále stoupá.

MMF konstatuje, že krize bude v Británii a v Evropě podobná jako v Americe, kde se očekává, že 14 procent dluhů na úvěrových kartách, který tam dosahuje 35 miliard Kč, nebude splaceno.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Ztracená vláda jedné strany zpět se k tobě navrátí, lide, navrátí

2. 10. 2010 / Jiří Jírovec

Podtitulek by mohl být "S komunisty se nemluví - tak se jim neděkuje". Jejich přístup k vládnutí se totiž velmi pěkně vrací v podobě (ne)způsobů používaných pravicí. Tu sice zatím tvoří tři strany, ale až přijde den a najde se nový vůdce s gulema, zase se spojí v jednu.

Komunisté po roce 1948 zavedli systém, kdy řešení vznikala ve veřejnosti nepřístupných částech mocenského aparátu. Upevněni vírou, že představují předvoj dělnické třídy, nepřipouštěli, že by mohla existovat jiná řešení než jaká v rámci svého vědeckého světonázoru navrhovali. To, že uvnitř strany existovaly mocenské boje, se tušilo, i když vedení navenek vystupovalo pevně a jednotně.

Německo není dvacet let po sjednocení zrovna šťastné a spokojené

1. 10. 2010

Matthias Platzeck byl za východoněmeckého komunistického režimu označován za "cizorodý prvek", stal se disidentem a členem občanského hnutí, které nakonec komunistický režim svrhlo. Dnes je Platzeck sociálnědemokratickým premiérem Braniborska, federálního státu, který obklopuje Berlín, a součástí politického establishmentu. Takže když v nedávném rozhovoru označil Platzeck sjednocení Německa, k němuž došlo 3. září 1990, za "anšlus" (slovo používané pro Hitlerovu okupaci Rakouska r. 1938) některým jeho východoevropským spoluobčanům, včetně Angely Merkelové, se to nelíbilo, píše Financial Times.

BRITÁNIE:

Držitelé Turnerovy ceny protestují proti škrtům v kultuře

2. 10. 2010

< Dílo Marka Wallingera (vytvořené s použitím Turnerova obrazu) nazvané "Bezohlednost"

Více než 100 čelných britských umělců napsalo dopis ministru kultury, že 25 procentní škrty v rozpočtu na kulturu jsou sabotáž

Více než 100 čelných britských umělců, včetně téměř všech držitelů Turnerovy ceny, varovalo, že vládní škrty hrozí zlikvidovat "pozoruhodnou a úrodnou krajinu kultury a kreativity".

BBC stávkovat nebude, management (částečně) ustoupil

2. 10. 2010

Plánovaná stávka novinářů a techniků z BBC, která měla v nadcházejícím týdnu postihnout zpravodajství a televizní přenosy z výročního sjezdu Konzervativní strany, se neuskuteční, protože management BBC ustoupil a nabídl odborovým svazům novinářů i techniků "podstatně lepší" podmínky pro důchodové zabezpečení než dosud. Stávka měla začít 4. října.

Chávez útočil na reportérku francouzské televize po pětatřicet minut

1. 10. 2010 / Fabiano Golgo

Reportérka španělského vysílání Radio France International (RFI) Andreína Flores se v pondělí zeptala na tiskové konferenci Hugo Cháveze na nedávné venezuelské všeobecné volby:

"Pane prezidente, hovořil jste o 5,4 milionech hlasů pro vaši Jednotnou socialistickou stranu venezeuly, zatímco opozice získala 5,3 milionů hlasů. Rozdíl mezi oběma čísly je méně než 100 000 hlasů.

A pak dodala bombu: "¿Cómo se explica que con una diferencia de unos 100 mil votos, la oposición haya logrado 37 diputados menos que el oficialismo?" ("Můžete vysvětlit, jak je možné, když jde o rozdíl jen o 100 000 hlasů, že získala opozice o 37 poslanců méně než vláda?")

Kde je pes zakopán...?!?

1. 10. 2010 / Ladislav Žák

Pozorovat, jak se naši politici kroutí jako "hlísta na šporhéltě", když dostanou přímou otázku, zda dokážou proti nemravným ziskům z fotovoltaického byznysu zasáhnout podobně principiálně a statečně jako proti státnímu příspěvku ke stavebnímu spoření, je opravdu velmi poučné.

BRITÁNIE:

Kocourkovské hospodářství

1. 10. 2010 / Jan Čulík

Britský konzervativní deník Daily Telegraph v pátek informuje, že britské banky a stavební společnosti očekávají výrazný vzrůst nezaměstnanosti, a proto podstatnou měrou ztížily podmínky pro získávání hypoték. Obávají se totiž, že lidé vyhození ze zaměstnání ztratí schopnost svou hypotéku platit. Paradoxně tak právě těmto sociálně slabým lidem plánují zvýšit úrokové míry a splátky, poukazuje list.

Jsem proti diskriminaci starších lidí

1. 10. 2010

Nedá mi to, abych se nevyjádřila k článku Borise Cveka (osvíceného člověka, co se názorů a náhledu na stáří týká - kéž by takových bylo víc). V současné době máme v republice již milion a půl občanů starších 65 let (a počty se budou zvyšovat), píše Monika Málová.

Zdá se však, jakoby česká společnost byla k těmto faktům hluchá a slepá. Ne bezdůvodně nejen ti starší, ale už i mladší ročníky, kteří myslí na budoucnost a neřídí se v tomto případě nevhodným heslem (žiji teď a tady a co bude potom, mě nezajímá), mají strach z budoucnosti.

Svatý Václav a Roman Joch?

1. 10. 2010 / Tomáš Koloc

Vážený pane Koenigsmarku,

chci Vám moc poděkovat za Váš článek "Pohádka o svrhování kapitalismu", a zároveň se chci vyjádřit k Vaší otázce (dojmu), kterou jste nastínil v článku "Svatý Václave"... Budu možná mluvit v termínech, které se neztotožňují s Vaším světovým názorem, ale budu mluvit upřímně -- z hlediska člověka, jemuž je vlastní disciplina, která má dnes zprofanované pojmenování esoterika, i z hlediska člověka, který o Svatém Václavovi četl leccos, co vyšlo z per historiků.

Vyrobili protiíránský virus Izraelci?

1. 10. 2010

Elitní izraelská vojenská jednotka, odpovědná za vedení války v kybernetickém prostoru, je obviňována, že vytvořila virus, který ochromil počítačové systémy v Íránu a zastavil práci v nejnovější íránské jaderné elektrárně.

Počítačoví odborníci objevili ve kódu viru odkaz na bibli, což naznačuje, že virus zřejmě vznikl v Izraeli. Kód obsahuje slovo "myrtus", což je latinský výraz pro myrtu. Hebrejské slovo pro myrtu, Hadassah, bylo rodným jménem Ester, židovské královny Persie.

Železnice musí mít právo zakazovat cestujícím vystupovat dřív

1. 10. 2010

Několik hodin před přečtením článku o profesorovi, který nedopatřením porušil přepravní podmínky britské železnice, jsem si koupil zvláštní zlevněný lístek typu "Advance ticket" s tím, že neznám přesně místo nástupu, píše Ondřej Palkovský. Teprve teď jsem si přečetl podmínky platnosti lístku - je to stránka velmi řídkého textu. Kapitola "přerušení cesty" zní:

Bludy jihomoravského hejtmana

1. 10. 2010 / Pavel Pečínka

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) se pokouší zbrzdit lavinu zeštíhlování v resortu policie a protipožární ochrany. Vymínil si na kraji, že některé policejní stanice a sídla hasičských sborů zůstanou tam, kde jsou, případně, že se nebudou modrým skalpelem okrajovat tak razantně. Hmmm, přes svůj věk nějak nejde s dobou, mládenec...

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za září 2010

2. 10. 2010

V srpnu 2010 přispělo finančně na Britské listy 211 osob celkovou částkou 39 937.45 Kč. Příjem z reklamy byl 7000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.9 2010 částku 199 925.47 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 2101,20 euro. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.