Více amerických států dovoluje nosit do restaurací nabité střelné zbraně

4. 10. 2010

Tennessee je jedním ze čtyř amerických států, které nedávno přijaly nové zákony, které explicitně dovolují, aby si zákazníci do barů přinášeli nabité zbraně. Osmnáct dalších amerických států dovoluje zákazníkům mít zbraně v restauracích, kde se servíruje alkohol. Americký Nejvyšší soud rozhodl, že občané mají právo nosit s sebou na obranu nabitou pistoli.

Kritikové poukazují na to, že nosit zbraně do restaurací a barů je nebezpečné. Ve Virginii se nedávno jeden zákazník sám postřelil při pití piva.

Zaměstnanci barů a restaurací jsou z nových zákonů nešťastní. Zákon umožňuje restauracím a barům zveřejnit zákaz nošení zbraní, pokud si to majitel restaurace nepřeje, avšak většina majitelů barů a restaurací se to neodvažuje udělat, protože nechtějí přijít o zbraně nosící zákazníky.

Jeden anonymní číšník si v Tenessee stěžoval, že nošení nabitých zbraní do barů a restaurací znamená, že pro jejich zaměstnance vzniklo nebezpečné pracovní prostředí. Úřad pro bezpečnost práce ve státě Tennessee to popřel.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 4.10. 2010