12. 11. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
12. 11. 2001

Rozhovor s Osamou bin Ladenem: "Muslimové mají právo útočit na Ameriku"

Ve čtvrtek 8. listopadu strávil známý pákistánský novinář Hamid Mir dvě hodiny na neznámém místě v rozhovoru s Osamou bin Ladenem. V sobotu 10. listopadu vyšla část tohoto rozhovoru v Mirově listě, který vychází v Pákistánu v jazyce urdu a také v listě The Dawn, který vychází v angličtiěn v Karáčí v jižním Pákistánu. Mir sdělil reportérům, že další materiál z rozhovoru bude zveřejněn v následujících dnech. Zde jsou dosud publikované části z rozhovoru s Osamou bin Ladenem, jak je převzal týdeník Observer.

: Hamid Mir: Po americkém bombardování Afghánistánu dne 7. října jste řekl v televizi al-Jazeera, že útoky z 11. září provedli někteří muslimové. Jak víte, že to byli muslimové?

Osama bin Laden: Sami Američané zveřejnili seznam osob, podezřelých z útoků dne 11. září, a tvrdili, že jmenované osoby se na atentátech podílely. Všichni to byli muslimové, z nichž 15 patřilo do Saúdské Arábie, dva byli ze Spojených arabských emirátů a jeden z Egypta. Podle informací, které mám, to byli cestující. V jejich domovech se za ně truchlilo. Ale Amerika uvedla, že to byli únosci.

Ve svém prohlášení ze 7. října jste vyjádřil uspokojení nad útoky z 11. září, přestože v nich zahynul velký počet nevinných lidí, stovky z nichž byly muslimové. Můžete ospravedlnit ve světle islámského učení zabíjení nevinných lidí?

Tohle je velmi důležitá právní otázka. Podle mého názoru, jestliže nepřítel okupuje muslimské území a používá obyčejných lidí jako lidských štítů, pak je dovoleno na takového nepřítele zaútočit. Například, jestliže vám vtrhnou do domu bandité a začnou zadržovat dítě jako rukojmí, otec dítěte má právo zaútočit na bandity a při tom útoku může být zraněno i to dítě.

Amerika a její spojenci nás masakrují v Palestině, v Čečensku, v Kašmíru a v Iráku. Muslimové mají právo zaútočit na Američany odvetou. Islámská šaría (zákon) nařizuje, že by muslimové neměli žít v bezvěrcově zemi příliš dlouho. Útoky z 11. září nebyly zaměřeny na ženy a děti. Skutečnými cíli byly americké symboly vojenské a hospodářské moci.

Svatý Prorok (mír budiž s ním) byl proti zabíjení žen a dětí. Když viděl za války mrtvou ženu, ptal se, proč byla usmrcena? Jestliže je dítěti více než 13 let a pozvedne zbraň proti muslimům, pak je dovoleno ho usmrtit.

Americký lid by si měl uvědomit, že platí daně své vládě, že volí svého prezidenta, že jejich vláda vyrábí zbraně a dává je Izraeli a Izrael jich používá k masakrování Palestinců. Americký Kongres schvaluje veškerá vládní opatření. Toto dokazuje, že je celá Amerika odpovědná za zvěrstva, páchaná proti muslimům. Celá Amerika, protože Američané volí Kongres. Apeluji na americké občany, aby donutili svou vládu neprovádět protimuslimskou politiku. Američtí občané povstali proti válce své vlády ve Vietnamu. Musejí učinit totéž i dnes. Americký lid by měl zastavit masakrování muslimů americkou vládou.

Dá se říci, že jste proti americké vládě, nikoliv proti americkému lidu?

Ano! Vykonáváme úkol našeho Proroka, Mohammeda (nechť je s ním mír). Tímto úkolem je šířit boží slovo, nikoliv vyžívat se v masakrování lidí. My sami jsme terčem vraždění, ničení a zvěrstev. My se jenom bráníme. Toto je obranná svatá válka. Chceme bránit své lidi a svou zemi. Proto říkám, že nebudeme-li my v bezpečí, ani Američané nebudou v bezpečí.

Je to jednoduchá formule, kterou dokáže pochopit i americké dítě. Je to formule "Žij a nech žít."

Šéf egyptské Džamie Al-Azhar proti vám vydal fatwu (edikt), že vaše názory a postoje nemají nic společného s islámem. Chcete se k tomu vyjádřit?

Fatwa, kterou vydá nějaký oficiální duchovní, pro mě nemá absolutně žádnou hodnotu. Historie je plná takových duchovních, kteří ospravedlňovali lichvu, ospravedlňovali okupaci Palestiny židy, duchovních, kteří ospravedlňují přítomnost amerických vojsk kolem Harmainu Sharifainu. Tito lidé podporují bezvěrce pro vlastní osobní zisk. Praví islámští duchovní podporují svatou válku proti Americe. Řekněte mi, kdyby indická armáda vtrhla do Pákistánu, co byste dělal? Izraelské jednotky okupují naši zem a americká vojska jsou na našem území. Nemáme jinou možnost než zahájit svatou válku.

Některé západní sdělovací prostředky tvrdí, že se snažíte získat chemické a jaderné zbraně. Co je na takových zprávách pravdy?

Slyšel jsem včera (7. listopadu) projev amerického prezidenta Bushe. Snažil se vyvolat v evropských zemích strach, že chce Osama zaútočit zbraněmi hromadného ničení. Přeji si učinit prohlášení, že kdyby proti nám užila Amerika chemických nebo jaderných zbraní, pak bychom mohli odpovědět chemickými a jadernými zbraněmi. Máme tyto zbraně k odstrašení.

Kde jste tyto zbraně získali?

Přejděte k další otázce.

V mnoha evropských zemích se konají demonstrace proti americkým útokům na Afghánistán. Tisíce těchto demonstrantů jsou nemuslimové. Jaký je váš názor na tyto nemuslimské demonstranty?

Na Západě je mnoho nevinných lidí s dobrým srdcem. Americké sdělovací prostředky se snaží v nich vyvolávat nenávist vůči muslimům-. Avšak někteří lidé s dobrým srdcem protestují proti americkým útokům, protože lidská přirozenost odmítá nespravedlnost.

Muslimové byli masakrováni pod patronátem OSN v Bosně. Jsem si vědom toho, že někteří činitelé amerického ministerstva zahraničí odstoupili na protest. Před mnoha lety se vzdal funkce americký velvyslanec v Egyptě na protest proti politice prezidenta Jimmyho Cartera. Dobří a civilizovaní lidé jsou všude. Židovská lobby si udělala z Ameriky a ze Západu rukojmí.

Někteří lidé říkají, že válka není řešením pro žádný problém. Nemyslíte, že by se mohlo najít nějaké politické řešení pro ukončení nynější války?

Na to byste se měl zeptat těch, kdo si tuto válku začali. My se jenom bráníme.

Kdyby Amerika odešla ze Saúdské Arábie a mešita al-Aqsa byla osvobozena, vydal byste se spravedlnosti v nějaké muslimské zemi?

Pouze Afghánistán je islámská země. Pákistán užívá anglického zákona. Nepovažuji Saúdskou Arábii za islámskou zemi. Jestliže mají proti mně Američané obvinění, my taky mámě proti nim celý seznam obvinění.

Pákistánská vláda se rozhodla po 11. září spolupracovat s Amerikou, což vy nepovažujete za správné. Co si myslíte, že měl Pákistán udělat?

Vláda Pákistánu by měla mít na zřeteli přání lidí. Neměla se vzdát neospravedlnitelným požadavkům Ameriky. Amerika proti nám nemá pevné důkazy. Jen se určité věci domnívá. Je nespravedlivé zahájit bombardování na základě domněnek.

Jeden francouzský list tvrdil, že jste měl problém s ledvinami a že jste se tajně vydal loni do Dubai na léčení. Je to pravda?

Mé ledviny jsou v pořádku. Do Dubai jsem loni nejel. Jeden britský list publikoval vymyšlený rozhovor z Islamabádu s jedním mým synem, který žije v Saúdské Arábii. Všechno je to falešné.

Je to pravda, že jedna z dcer mully Omara je vaší manželkou anebo že vaše dcera je manželkou mully Omara?

(Směje se) Všechny mé manželky jsou arabské (a všechny mé dcery jsou provdané za arabské mudžahídy). K mullovi Omarovi mám duševní pouto. Je to velký a hrdinný muslim naší doby. Nebojí se nikoho, jen Alláha. Nemá ke mně žádný osobní vztah ani povinnosti. Jen vykonává svou náboženskou povinnost. Já jsem si také nevybral tento život z nějakých osobních důvodů.

                 
Obsah vydání       12. 11. 2001
9. 11. 2001 Jak jsem podal vysvětlení aneb Rukověť odbojného občana Tomáš  Pecina
12. 11. 2001 Stížnost na pražský magistrát: Neumožnili jste mi podat vysvětlení Tomáš  Pecina
12. 11. 2001 BIS získala přístup k datům ze sčítání lidu Tomáš  Pecina
12. 11. 2001 V Americe havarovalo letadlo
12. 11. 2001 Severní aliance "dobyla města Heratu"
12. 11. 2001 Rozhovor s Osamou bin Ladenem: "Muslimové mají právo útočit na Ameriku"
12. 11. 2001 Bin Laden se vysmívá Západu: "Jsem připraven zemřít"
9. 11. 2001 Britské listy vyloučeny ze semináře BIS Tomáš  Pecina
9. 11. 2001 Kritika semináře BIS je útokem na akademickou svobodu Tomáš  Kovařík
9. 11. 2001 BIS: Jiný příběh Tomáš  Pecina
12. 11. 2001 Přijdeme ve čtvrtek na "seminář" BIS na Karlově univerzitě zas Štěpán  Kotrba
12. 11. 2001 New York Times brání občanské svobody
12. 11. 2001 New York Times protestoval proti omezování občanských svobod v USA
9. 11. 2001 Případ Madse Traerupa překvapivě vrácen k obvodnímu soudu Tomáš  Pecina
11. 11. 2001 Společnost CME: Železný porušil příkaz RRTV nemluvit v TV Nova o svých sporech
12. 11. 2001 Otevřený dopis: Vystupujme energicky proti kouření Martin  Škapík
12. 11. 2001 SVU Sponsors President Masaryk Statue in Washington
12. 11. 2001 Proč pořád Guardian? Jan  Čulík
9. 11. 2001 Cizinecká policie: Žádáme o vyjádření iráckou ambasádu Tomáš  Pecina

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
12. 11. 2001 Rozhovor s Osamou bin Ladenem: "Muslimové mají právo útočit na Ameriku"   
12. 11. 2001 Bin Laden se vysmívá Západu: "Jsem připraven zemřít"   
9. 11. 2001 "Proč ukazuje BBC šrapnelem poraněná nemluvňata a zpochybňuje tím naši válku?" Jan  Čulík
9. 11. 2001 Způsobily styky mezi rodinou Bushových, rodinou bin Ladenů, CIA a saúdskou královskou rodinou, že Amerika zakazovala vyšetřovat terorismus?   
9. 11. 2001 Jak jsem podal vysvětlení aneb Rukověť odbojného občana Tomáš  Pecina
8. 11. 2001 Jak Západ plánuje vnutit své obchodní podmínky ostatním zemím světa   
8. 11. 2001 Zpravodajství ČT televizním koncesionářům: "Vy nám budete platit a my vám budeme zkreslovat informace" Jan  Čulík
7. 11. 2001 Mohla být televize Nova kvalitní stanicí? Jan  Čulík
7. 11. 2001 Salman Rushdie: Krize víry - islám proti islámismu   
7. 11. 2001 Abdul Haq: Americké bombardování posiluje Talibán   
6. 11. 2001 Cena udělená zpravodajství ČT: nebyla mezinárodní a byla za variabilitu Libor  Mihalka, Jan Čulík
6. 11. 2001 Pentagon: Za čtyři týdny jsme vybombardovali "ani ne 1km2"   
5. 11. 2001 Věděla CIA o útocích z 11. září předem?   
5. 11. 2001 Zpověď extremistova Tomáš  Pecina

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
12. 11. 2001 Rozhovor s Osamou bin Ladenem: "Muslimové mají právo útočit na Ameriku"   
12. 11. 2001 New York Times brání občanské svobody   
12. 11. 2001 Bin Laden se vysmívá Západu: "Jsem připraven zemřít"   
10. 11. 2001 Tři hlavní americké televize odmítly ve čtvrtek vysílat Bushův nejnovější projev   
10. 11. 2001 Severní aliance "dobyla města Mazar-i-Sharif"   
9. 11. 2001 "Proč ukazuje BBC šrapnelem poraněná nemluvňata a zpochybňuje tím naši válku?" Jan  Čulík
9. 11. 2001 Pokrytectví, nenávist a válka proti terorismu   
9. 11. 2001 Válka proti terorismu nesmí ohrozit americkou demokracii   
9. 11. 2001 Způsobily styky mezi rodinou Bushových, rodinou bin Ladenů, CIA a saúdskou královskou rodinou, že Amerika zakazovala vyšetřovat terorismus?   
8. 11. 2001 Zpravodajství ČT televizním koncesionářům: "Vy nám budete platit a my vám budeme zkreslovat informace" Jan  Čulík
7. 11. 2001 Jde skutečně o válku proti terorismu   
7. 11. 2001 Salman Rushdie: Krize víry - islám proti islámismu   
7. 11. 2001 Abdul Haq: Americké bombardování posiluje Talibán   
6. 11. 2001 Francis Boyle: 'Táto vojna je ilegálna'   
6. 11. 2001 Americké bojové vrtulníky zaútočily na Kábul