Americký generál nyní tvrdí, že letecké údery proti nemocnici v Kunduzu si objednali Afghánci

5. 10. 2015

Americký generál, který nese konečnou odpovědnost za letecký úder proti nemocnici Lékařů bez hranic v městě Kunduz, přestal tvrdit, že cílem úderu bylo ochránit americké jednotky pod palbou. Trvdí nyní, že se případ vyšetřuje. Dodal, že letecký úder si objednali Afgánci.

Organizace Lékaři bez hranic důrazně zpochybnila vysvětlení leteckého úderu od americké i od afghánské armády, při němž zahynulo nejméně 12 jejích zaměstnanců a 10 pacientů, z toho tři děti.

Lékaři bez hranic zdůraznili, že všem stranám konfliktu poskytli koordináty nemocnice, což bezprostředně vyvolalo otázky ohledně amerického rozhodování co bombardovat. Organizace uvedla, že hlavní budova nemocnice "byla opakovaně zasažena precizními útoky, zatímco obklopující budovy zůstaly nedotčené. Naznačila tím, že americké letecké údery byly záměrně zacíleny na civilní lékařskou budovu.

V neděli řekl mluvčí afghánského ministerstva vnitra Sediq Sediqi, že se "v nemocnici skrývalo 10 nebo více teroristů". Lékaři bez hranic označili toto tvrzení za lživé a zároveň za "přiznání k válečnému zločinu", protože z něho vyplývá, že byla nemocnice záměrným cílem opakovaných leteckých úderů.

Lajos Zoltan Jecs, zdravotník, kterému se podařilo uniknout, svědčil o tom, že když se ohlédl, viděl šest pacientů na jednotce intenzivní péče, jak "hoří v postelích".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Související články

Obsah vydání | Pondělí 5.10. 2015