Britský ministr: Lidem musíme sebrat sociální dávky, aby se naučili pracovat jako v Číně

5. 10. 2015

Během letošního výročního kongresu Konzervativní strany konstatoval ministr zdravotnictví Jeremy Hunt: "Musíme lidem v zaměstnání zrušit podpůrné sociální dávky, protože je to velmi důležitý kulturní signál. Chceme, aby se Británie stala za 20, 30, 40 let jednou z nejúspěšnějších zemí. Existuje zásadní otázka, kterou musíme zodpovědět. A ta v podstatě zní: Staneme se zemí, kde lidé budou ochotni pracovat tak usilovně, jak se pracuje v asijských ekonomikách, tak usilovně, jak jsou ochotni pracovat Američané? Proto musíme vytvořit kulturu, kde bude práce jádrem našeho úspěchu."

Zdroj: ZDE

Prosíme, nezapomínejte na finanční příspěvky pro Britské listy

8. 10. 2015 / Jan Čulík

Zdá se, že jde vážně do tuhého.

Veřejná diskuse v České republice byla za posledního čtvrt století po většinu doby vždycky do značné míry povážlivá, nikdy však natolik iracionální, nesmyslná a hysterická jako dnes. Bereme vážně varování některých pozorovatelů, že se Česko svou nynější veřejnou diskusí vrací do atmosféry někdejší pomnichovské Druhé republiky. Nesmysly a strach, jemuž v důsledku absence přístupu k normálnímu mezinárodnímu diskursu propadají v ČR i lidé, od nichž by to nikdo nečekal, dosahují rekordního počtu a intenzity.

Americký generál nyní tvrdí, že letecké údery proti nemocnici v Kunduzu si objednali Afghánci

5. 10. 2015

Americký generál, který nese konečnou odpovědnost za letecký úder proti nemocnici Lékařů bez hranic v městě Kunduz, přestal tvrdit, že cílem úderu bylo ochránit americké jednotky pod palbou. Trvdí nyní, že se případ vyšetřuje. Dodal, že letecký úder si objednali Afgánci.

Organizace Lékaři bez hranic důrazně zpochybnila vysvětlení leteckého úderu od americké i od afghánské armády, při němž zahynulo nejméně 12 jejích zaměstnanců a 10 pacientů, z toho tři děti.

Lékaři bez hranic zdůraznili, že všem stranám konfliktu poskytli koordináty nemocnice, což bezprostředně vyvolalo otázky ohledně amerického rozhodování co bombardovat. Organizace uvedla, že hlavní budova nemocnice "byla opakovaně zasažena precizními útoky, zatímco obklopující budovy zůstaly nedotčené. Naznačila tím, že americké letecké údery byly záměrně zacíleny na civilní lékařskou budovu.

V neděli řekl mluvčí afghánského ministerstva vnitra Sediq Sediqi, že se "v nemocnici skrývalo 10 nebo více teroristů". Lékaři bez hranic označili toto tvrzení za lživé a zároveň za "přiznání k válečnému zločinu", protože z něho vyplývá, že byla nemocnice záměrným cílem opakovaných leteckých úderů.

Lajos Zoltan Jecs, zdravotník, kterému se podařilo uniknout, svědčil o tom, že když se ohlédl, viděl šest pacientů na jednotce intenzivní péče, jak "hoří v postelích".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vraťte nám důstojnost!

5. 10. 2015 / Jan Sláma

Ne, zde nemám na mysli to, jak všechny polistopadové vlády pohrdají nejpočetnější skupinou obyvatel. Svými seniory, babičkami a dědečky, svými důchodci. Nikdy jsem neslyšel, že by politici řekli „víme, že vše co jsme rozprodali, rozdali a nechali rozkrást, jste vy, naši předkové vybudovali. A my se vám za to odměňujeme nízkými důchody, nevšímáme si vás, ale buďte rádi, že máte vůbec z čeho žít“.

Mám na mysli jinou důstojnost. Takovou, která neschází ani bezdomovcům, svobodu nakládat se sebou samým. Tato svoboda je vyspělým zdravotním systémem řadě lidí odepřena a nutí je přežívat v poměrech člověka nedůstojných. Jedná se o odkladiště ve formě různých organizací následné péče. Lidé tam žijí jako králíci v kleci. Pokud jste někdy viděli jak tato milá zvířátka v kleci žijí, v kleci, kde jim kdosi pravidelně donáší jídlo a pití, kde si v koutku vybudovali svou toaletu a kde zdánlivě spokojeně přežívají až do okamžiku popravy.

Moře vyplavilo v Libyi mrtvoly 95 uprchlíků, Evropě je to jedno

5. 10. 2015

Za posledních pět dní vyplavilo moře v Libyi mrtvoly nejméně 95 uprchlíků, konstatoval v neděli mluvčí organizace Červený půlměsíc.

Mohamed al-Masrati uvedl, že hlídky Červeného půlměsíce nalezly nedaleko libyjského hlavního města Tripolisu 85 mrtval a nedaleko Sabarthy, města, odkud většinou vyplouvají pašerácké čluny s imigranty, dalších 10 mrtvol.

Ve Středozemí dále umírají děti - už nejsou fotografie, tak Evropa zůstává nevzrušena

5. 10. 2015

Řecká policie nalezla na pláži nedaleko hotelu na ostrově Kos dvě silně rozložené mrtvoly dětí. Jedna byla nemluvně, mladší než jeden rok, měla na sobě zelené kalhoty a bílé tričko. Druhá mrtvola byla dítě ve věku od tří do pěti let, měla modré kalhoty a růžové tričko. Mrtvoly byly odvezeny do nemocnice k pitvě a k testů DNA.

Podrobnosti v angličtině ZDE

JINÝ KRAJ, JINÝ MRAV

Do Skotska přicházejí uprchlíci. Chovejte se, prosím, takto, aby se cítili vítaní, apeluje na veřejnost skotský ministr

4. 10. 2015



Humza Yousaf, skotský ministr pro Evropu a mezinárodní rozvoj

Je důležité, aby uprchlíci získali pocit, že jsou součástí komunity, v níž bydlí. Přestěhovat se do jiné země, zejména za obtížných podmínek, musí být děsivé. Když se s nimi spřátelíte, má to na lidi významný pozitivní dopad. Může to potřebným lidem poskytnout nový směr do života a zvýšit jejich sebeúctu. Stačí prostě jim říct "Dobrý den" a pozvat je na kávu. Celá řada rodičů se s námi nedávno spojila a nabídla možnost, aby si uprchlické děti hrály s jejich dětmi.

Skotsko je láskyplná a soucitná země a jsem si jist, že málokdo je schopen podívat se na srdcervoucí záběry uprchlíků, aniž by ho to nedojalo, píše v týdeníku The Sunday Herald Humza Yousaf, skotský ministr pro Evropu a mezinárodní rozvoj za Skotskou nacionalistickou stranu. Je zdrcující vidět muže, ženy a děti, jak se pěšky trmácejí Evropou s celým svým světem na zádech.

PŘEČETLI JSME:

V Duchcově zakázali piknik Romům - protože ho uspořádali Romové

5. 10. 2015

Pevnou půdu pod nohama získal znovu při odpovědi na otázku jedné z piknikujících: „A vy jste tady proč?“

Policista: „No, vidíme tady větší počet lidí.“

Piknikující: „A to je důvod? Parky jsou přece od toho, aby se tam lidé potkávali...“

Policista: „No, dobrý, ale ne v takovémhle počtu. Na jednom místě. To je nezvyklý.“

A aby potvrdil přechod do ofenzivy, stvrdil fundamentalistickou protigrilovací taktiku: „Neříkejte mi, že je normální, abyste si grilovali, kde se vám zalíbí. To tak nejde.“

Piknikující: „No, nezlobte se, ale to je normální.“

Policista: „To možná někde jinde ale ne v Duchcově.“

Tady se ovšem dostal do bodu, který už i jemu samotnému zřejmě nezněl úplně přesvědčivě...

Policista, po dalších otázkách na téma, proč není možno na veřejném prostranství grilovat: „Tady nikdo nemáme právní výklad.“

Piknikující: "Takže vy to sám vlastně taky nevíte.“

Policista: "Nevim.“

Celý článek ZDE

Lidská práva už nejsou pro Velkou Británii prioritou, konstatuje vysoký činitel britského ministerstva zahraničí

5. 10. 2015

Podle tajemníka britského ministra zahraničí má nyní pro britskou vládu podnikatelská "agenda pro prosperitu" přednost před bojem proti bezpráví

Simon McDonald, tajemník britského ministra zahraničí, sdělil listu Independent, že lidská práva už nejsou na jeho ministerstvu tak důležitá, jak bývala v minulosti. Daleko důležitější je prý dnes vládní "agenda pro prosperitu", na niž nyní ministerstvo soustřeďuje své tvrdě seškrtané zdroje. Lidskoprávní organizace označily McDonaldův výrok za "překvapující a znepokojující" a charakterizovaly tuto změnu strategie britské vlády jako "hluboce politováníhodnou".

Důležitější než hájit lidská práva je podle McDonalda podporovat zájmy britských firem v zahraničí. McDonald to řekl před cestou britského ministra financí George Osborna do Číny, kde Osborne v zájmu "obchodu" podlézal činitelům čínské komunistické strany a byl kritizován, že veřejně s Číňany nehovořil o lidských právech.

Alan Hogarth, šéf organizace Amnesty International pro strategické a vládní záležitosti, uvedl, že jeho organizace je těmito výroky hluboce znepokojena a bude o nich bezodkladně hovořit s britskými ministry. "Když hoří velká část Blízkého východu a v Evropě zuří uprchlická krize, McDonaldovy výroky jsou překvapující a znepokojující. Za obchodní zájmy nelze nikdy zaprodat životy a svobodu lidí. Budeme o tom s ministerstvem zahraničí jednat na nejvyšších místech."

David Mepham, britský ředitel organizace Human Rights Watch, dodal: "Tato neochota plně podporovat lidská práva a základní svobody je v rozporu s nejlepšími tradicemi britské historie a globálně to oslabuje britskou pověst a britský vliv."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Ve Vídni se v sobotu konaly obrovská demonstrace a koncert pro uprchlíky

3. 10. 2015

Přišlo asi 120 000 lidí





Dnes, týden před zemskými volbami ve Vídni, proběhla demonstrace na podporu uprchlíků. Na závěr průvodu, který vyústil na Náměstí hrdinů (Heldenplatz) promluvil kromě jiných prominentů i president Rakouska Heinz Fischer. Akce je spojena s vystoupením známých zpěváků a skupin, napr. Die Toten Hosen, Konstantin Wecker, Zucchero, Conchita Wurst atd. Mezitím se na náměstí před pódiem shromáždilo 120 000 diváků/demonstrantů. Program bude probíhat do pozdních hodin. Dnes je ve Vídni i beztak živo díky tzv. "Noci otevřených muzeí", programy trvají do rána, píše z Vídně Jaroslav Vávra.

Fotografie ZDE

Proč by se Simon Jenkins ani nikdo jiný neměl vyjadřovat k věcem, o nichž má dvacet let staré informace

5. 10. 2015 / Karel Dolejší

V září 1921 William Francis Forbes-Sempill, 19. lord Sempill, vedl britskou vojenskou delegaci do Japonska. Pomáhala tehdejšímu spojenci s vývojem nové převratné zbraně - letadlové lodě, s níž zatím nikdo jiný neměl zkušenosti.

7. prosince 1941 letouny z japonských letadlových lodí Akagi, Kaga, Sorjú, Hirjú, Šókaku a Zuikaku zničily bitevní loďstvo nejdůležitějšího britského spojence v kotvišti Pearl Harbor.

Tolik velice stručně k otázce, jak se mohou vojenské okolnosti proměnit během "pouhých" dvaceti let.

O nové informační válce a pokrytectví novinářů

5. 10. 2015 / Daniel Veselý

Zdá se, že s přímým vojenským vstupem Ruska do války v Sýrii se rozběhla informační válka, ne nepodobná té na Ukrajině. Patřím mezi kritiky jak ruského vojenského angažmá v Sýrii, jež může tamní hororový konflikt neblaze prohloubit, tak západního bombardování Sýrie a Iráku, vedeného Spojenými státy. V Sýrii je možné dosáhnout klidu zbraní jedině diplomatickými cestami, byť nepochybně spletitými, nikoliv další vojenskou eskalací. Mnohé západní sdělovací prostředky včetně tuzemských však mají staronového Ahrimana v Rusku. Rusko se stalo 10. státem, který zahájil bombardování Sýrie, aniž by se mediální pozornost detailně věnovala okolnostem leteckých náletů především v režii koalice vedené USA.

Rozhovor Britských listů 25:

Neviditelná Strana zelených

2. 10. 2015




Dokáže se česká Strana zelených vyhrabat ze své neviditelnosti? Potenciálně by mohla mít podporu až 10 procent voličů, avšak dokážou její aktivisté voliče přesvědčit o svém praktickém programu a volitelnosti? S členem Strany zelených, filozofem Martinem Škabrahou, hovoří Bohumil Kartous. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 2. října 2015.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Sýrie, aneb Jak se Česká republika opět před celým světem zesměšnila

5. 10. 2015 / Karel Dolejší

Většina českých politiků a nemalá část médií nadšeně a nekriticky přivítala ruskou intervenci v Sýrii. Dlouho dopředu plánovaný projev Miloše Zemana na Valném shromáždění OSN právě začínající ruskou intervenci podpořil a dokonce došlo i na nesmyslné spekulace, že zásah povede k ukončení války podpisem mírové dohody v Praze ZDE. Mezitím je ovšem jasné, že intervence dosáhla přesného opaku: Syrská opozice politický proces "podpořený" ruskými nálety jednoznačně odmítla ZDE.

Když pominu obecnější otázku, jaký dávají nebo nedávají smysl nálety v Sýrii vůbec (o tom jinde), je namístě rozlišovat, kdo koho vlastně v Sýrii bombarduje. Turecko například si zaslouží stejnou kritiku jako Rusko, protože obě země pod zástěrkou boje proti "islámskému státu" zahájily ve skutečnosti útok na úplně jiné ozbrojené frakce - Turci na Kurdy z organizace PKK, Rusové na všechny možné umírněnější frakce syrské opozice dislokované severně od Damašku.

60 000 lidí protestovalo v Manchesteru proti konzervativcům

5. 10. 2015

Desetitisíce lidí se účastnilo v první den výročního sjezdu Konzervativní strany, který se koná v Manchesteru, protestní demonstracee proti škrtům veřejných výdajů a sociální podpory, proti "reformám" britského státního zdravotnictví a proti omezování práv odborů.

Demonstrace asi 60 000 lidí byla většinou pokojná, až na skupinu lidí, která se od demonstrace odtrhla, házela vajíčky na jednoho mladého konzervativce, plivala na novináře a skandovala k nim "svině".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Portugalské vládní strany obhájily mandát

5. 10. 2015

Portugalská středopravicová koalice oznámila vítězství v nedělních parlamentních volbách, poté co průzkumy u východů z volebních místností (exit polls) ukázaly značný náskok před opozičními socialisty. Koalice však zřejmě nebude mít jasnou parlamentní většinu.

Czech Republic has opened a new prison-like refugee detention centre

5. 10. 2015

A new secure detention centre has been opened by the Czech authorities in a former prison in the village of Drahonice, west of Prague. 240 male refugees will be held here.

In all, the Czech Republic illegally and irrationally imprisons some 750 refugees. Most of them are held in the secure detention centres in Zastávka near Brno and Vyšní Lhoty in Northern Moravia.

Source in Czech HERE

123 refugees are currently suing the Czech government for illegally detaining them

5. 10. 2015

123 refugees who have been illegally incarcerated by the Czech authorities are suing the Czech government for being imprisoned. So far, in 36 case, the Czech courts have decided in their favour. Between January and August 2015, more than 2400 refugees have been incarcerated in prison-like detention centres by the Czech police. Czech Justice Secretary Robert Pelikán said on Czech Television on Sunday that he expects more detainees to sue the Czech authorities for their incarceration. Pelikán also said that the condition in the Czech refugee detention centres are worse in many aspects than conditions in Czech prisons. He added that it was illegal to detain the refugees for many months.

Czech Home Secretary Milan Chovanec rejected Pelikán's criticism. In his view, by detaining the refugees, the Czech Republic "adheres to the law" while "many immigrants refuse to cooperate with the authorities". "We do not know whethe the immigrants do not constitute a threat for our society," said Chovanec.

Source in Czech HERE

Skotský šéf policie se rasisticky vyjádřil, že "Východoevropané zvýšili v Edinburku kriminalitu"

4. 10. 2015

Skotský tisk však na rozdíl od českého není rasistický a novináři dokázali, že policista kecal hlouposti

Odcházející šéf Police Scotland Stephen House se octl pod silným tlakem, aby vysvětlil své tvrzení, že "Východoevropané způsobili nárůst počtu vloupání do domů a bytů v Edinburku".

Glasgowský týdeník Sunday Herald jeho výrok začal vyšetřovat a zjistil, že pouze 9 z 4935 vloupání v Edinburku je spojeno s osobami pocházejícími z východní Evropy.

V Edinburku stoupla kriminalita o 40 procent poté, co skotská policie zrušila specializované jednotky, zaměřující se výlučně na bytová vloupání. Odcházející šéf policie House se vyjádřil, že "není pochyb, že se na vzrůstu kriminality podílejí i skupiny Východoevropanů, a to způsobuje komplikace."

"Zdroj blízký skotské policii" pak novináře upozornil, že toto tvrzení je nesmysl. Na základě toho požádal Police Scotland týdeník Sunday Herald o oficiální statistiky, kolikrát byli občané z Běloruska, z Bulharska, z České republiky, z Maďarska, z Moldovy, z Polska, z Rumunska, z Ruska, ze Slovenska a z Ukrajiny spojeni se spáchanými trestnými činy.

Z celkového počtu 4935 trestných činů byli obviněni z vloupání v 6 případech Poláci a ve 3 případech jiní Východoevropané.

Podrobnosti v angličtině (placený přístup) ZDE

Američané v Kunduzu usmrtili více než 20 zdravotníků. Nálet pokračoval i po upozornění, že bombardují nemocnici

3. 10. 2015

Spojené státy byly odsouzeny za nálet na nemocnici organizace Lékaři bez hranic v Afghánistánu. Náletem usmrtily více než 20 zdravotníků. Desítky lidí byly zraněny. Počet mrtvých zřejmě ještě stoupne.

Charitativní organizace Lékaři bez hranic zdůrazňuje, že všechny bojující strany byly zpraveny o koordinátech nemocnice. Poukazuje také na to, že bombardování nemocnice pokračovalo ještě půl hodiny poté, co zdravotníci informovali americkou a afghánskou armádu, že bombardují nemocnici. Mezi mrtvými je osm zdravotních sester, tři lékaři, šest bezpečnostních stráží, dvě uklízečky a lékárník.

V době bombardování bylo v nemocnici 105 pacientů a jejich pečovatelů a více než 80 místních i zahraničních zaměstnanců organizace Lékaři bez hranic.

Organizace Lékaři bez hranic označila nálet za porušení mezinárodního humanitárního práva a požaduje jeho vyšetření:

Afghánská armáda uvedla, že se Američané za útok omluvili.

Podrobnosti v angličině ZDE

"Podpora prezidenta Asada vyvolá tak obrovskou džihadistickou válku, jakou svět neviděl"

3. 10. 2015

Od samého začátku revoluce v Sýrii systematicky umožňoval Asadův režim a jeho tajné služby vzestup islamistických džihádistů, píše na stránkách BBC Charles Lister z Brookings Doha Center, jeden z nejvýznamnějších světových odborníků na krizi v Sýrii. Pomoc Asadova režimu pro džihádistické extremisty a jejich manipulace ku prospěchu Asadova režimu je dávno zavedenou praxí Asadovy vládnoucí rodiny, prováděnou už od devadesátých let.

Tím, že v polovině roku 2011 propustil Asad z vězení desítky příslušníků al Kajdy, pomohl vzniku aktivního islamistického povstání. Asad pak záměrně nic nepodnikal proti Islámskému státu a tak přímo umožnil rozšíření vlivu této skupiny a jeji explozi v hnutí mezinárodního "chalífátu".

Maďarsko "odsuzuje" uprchlíky k deportacím jako na běžícím pásu

3. 10. 2015

Aniž by Maďarsko dalo uprchlíkům možnost, aby prostřednictvím právního zástupce, s nimž se dokáží domluvit, prezentovali u soudu svůj případ, odsuzuje uprchlíky k deportaci do Srbska jako na běžícím pásu. Je to protizákonné. Soudní "procesy" často trvají méně než půl hodiny. Od 16. do 30. září tímto způsobem "soud" v Segedu odsoudil k deportacím do Srbska 242 uprchlíků, včetně nezletilých dětí bez rodičů. Srbsko nemá prostředky ani infrastrukturu jak se o uprchlíky a zejména o nezletilé děti bez rodičů postarat, informují Vice News ZDE

Týden v zemi nikoho

3. 10. 2015 / Lukáš Stříteský

(Osobní deníkové zápisky ze srbsko-chorvatské hranice)



Foto Lucie Poláková

Ještě jsem tu noc řešil jeden problém: krásné patnáctileté afghánské holce se ztratil otec. Byli u ní dva Syřani a naši dobrovolníci, kteří se ho snažili nalézt. Byla tma, hustý déšť a začínalo byt čím dál více zjevné, že tady už otce nikde neobjevíme.

Na té holce bylo vidět, jak je jí to všechno trapné. Má věk, kdy je sice ještě považovaná za dítě, ale mentálně už příliš dobře rozumí tomu, co se kolem ní děje. Neukazovala ani trochu smutek, slabost nebo lítost, když s námi mokla na dešti. Viděl jsem na ní jen hanbu a silný hněv, že tu situaci není schopná sama řešit.

ČR je vůči ekonomickým kolosům podobným VW ve zcela podřízeném postavení

Dovolila by si ČR zakázat prodej vozů koncernu VW?

3. 10. 2015

Švýcarsko už před několika dny zakázalo prodej některých vozů s naftovými motory, které mají nainstalován software manipulující data o množství produkovaných emisí, upozorňuje Milan Lelek s odkazem na článek německého serveru Focus Online. Z článku vyplývá, že v řadě dalších zemí probíhá vyšetřování praktik automobilky. Jak je možné, že v ČR se nic neděje, ptá se Milan Lelek. Odpověď nabízí spekulace o tom, že skandál může velmi negativně ovlivnit ekonomický vývoj v zemích východní Evropy, kde je automobilka VW prostřednictvím některé ze svých značek aktivní. Česká republika je v tomto ohledu v téměř vazalském postavení a představa, že by česká vláda začala vyšetřovat praktiky VW je pravděpodobně zcela nereálná. Zato se okamžitě množí "spin" o tom, že VW je v tom zcela nevině, že za všechno mohou nesmyslné limity emisí...

Východní Evropa se nyní bojí Volkswagenu

3. 10. 2015

Po skandálu s podvodnými testy emisí v automobilce Volkswagen se nyní Česko, Slovensko a Maďarsko obává dopadů tohoto skandálu na ekonomiky svých zemí. Bank of America odhaduje, že skandál povede k poklesu HDP v těchto zemích o 1 až 1,5 procenta, píše německý hospodářský list Handelsblatt.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Czech journalist: Czech media spread racist hatred because there is money in it

3. 10. 2015

"Seriously, the levels of xenophobia are absolutely shocking in the Czech Republic," said Pavel Novotný, until recently the editor-in-chief of the tabloid Czech language website Extra.cz, in an interview for the Czech language website MediaHub. "I am surrounded by racists. On the other hand, I must admit that as an editor-in-chief working for the commercial media in the Czech Republic for many years, I have personally used the Czech xenophobia in my work myself. There is a reason for this. Journalists do not whip up negative emotions against muslims because they do not like muslims but because it will increase the number of their readers. I admit this quite openly.

"I have been using this and I have been encouraging this. I can't stand racism, but how can I say this when I have deliberately written articles which incite racism? The Czech media do everything these days in order to be able to say that that are writing about the Roma. Even identikit pictures in the media are now constructed in such a way that it must be evident that [the criminal] is a Roma. It is incredibly hypocritical. We invent quotes which we insert in articles in which we mention that [the criminal was] dark skinned. Increasing the number of readers is all important. The commercial media which ride the wave of xenophobia control the majority of the market. There is no point trying to do anything else. Whom do you want to improve? The racist and xenophobic Czechs?"

Sources in Czech HERE HERE

Hanba Evropy:

Podmínky v uprchlickém táboře v Calais jsou strašlivé, varuje univerzitní analýza

2. 10. 2015

Podmínky v uprchlickém táboře v Calais, známém jako Džungle, jsou děsivé. Obyvatele přeplněných provizorních stanů trápí krysy, vodní zdroje jsou kontaminovány výkaly a obyvatelé trpí tuberkulózou, svrabem a post traumatickým stresem, varuje analýza vědců z University v Birminghamu, vzniklá ve spolupráci s organizací Doctors of the World.

Zpráva odhaluje šokující realitu v jednom z největších uprchlických táborů v Evropě, kde žije asi 3000 lidí, včetně zvyšujícího se počtu žen a dětí, za podmínek, které jsou "hluboko pod jakýmikoliv minimálními standardy pro uprchlický tábor".

Viktor Orbán: "Uprchlíci vypadají jako bojovníci"

2. 10. 2015

To tvrdil v pátek v rozhlase maďarský premiér Viktor Orbán s tím, že je "neférové, že se musí Maďarsko potýkat s uprchlickým problémem".

Zjevně ta panenka upadla nějakému bojovníku:

Prosíme, dobří lidé na Twitteru, dejme dohromady fotografie a kresby, ať zviditelníme hashtag #NotWarriors, píše Andrew Stroehlein z Human Rights Watch v Bruselu:

Jak vrstvy stěhujících se lidí a kultur během staletí vytvořily příběh Evropy

2. 10. 2015



Muhammad Abdul Bari, současný správce East London Mosque, mešity ve východním Londýně, stojí před největší mešitou ve Velké Británii.

Mešita v Brick Lane v londýnském East Endu byla založena před 272 lety jako kostel pro protestanty, vyhnané z katolické Francie - byli to imigranti, pro něž poprvé vzniklo slovo "uprchlíci". Později tento kostel proměnili vyhnaní židé z východní Evropy v synagogu. Dnes si v předsíni muslimové sundávají boty, než odpovídají na výzvu k modlitbě, píše server US News.

Navrstvování migrujících národů a kultur během století, jedna vlna usazující se přes druhou jako vrstvy sedimentu ve skále, to není pouze příběh Londýna, ale celé Evropy.

Jsou Středoevropané většinově nepřátelští vůči uprchlíkům v důsledku své nereflektované historie?

2. 10. 2015

V Maďarsku, v Česku a na Slovensku neproběhla - na rozdíl od Německa - řádná diskuse o xenofobním a autoritářském chování v těchto zemích před druhou světovou válkou, během ní a po ní. Na rozdíl od Německa se v českých, maďarských a slovenských školách nevedly za poslední čtvrtstoletí diskuse o tom, kdo spáchal jaká zvěrstva na cizincích a proč nikdo za to nikdy nebyl potrestán. Není tedy divu, že tolik Středoevropanů zastává vůči dnešním uprchlíkům xenofobní postoje, píší Amy Mackinnon a Jan Čulík v časopise Foreign Policy ZDE

V Turecku umírá demokracie

2. 10. 2015

Zatímco město Silvan v jihovýchodním Turecku hoří a ulicemi projíždějí tanky, nemáme žádné pořádné zprávy o tamních událostech. Hlavním důvodem jsou systematické útoky na svobodu tisku, které v poslední době probíhají v Erdoganově Turecku.

V současných událostech na Blízkém východě nelze vystačit s obviňováním jednoho aktéra, ba ani s binární logikou studené války. Počet aktérů, lokálních i nadregionálních či globálních, zde dosahuje dvouciferného počtu a žádný z nich rozhodně nereprezentuje nějaké "dobro". Ani "zachraňující" Rusko, ani "spojenecké" Turecko.

Následující text vyšel dnes jako editorial tureckého deníku Hürriyet. (red)

Další hromadná vražda v USA

2. 10. 2015

10 lidí bylo usmrceno v koleji Umpqua v Roseburgu v americkém státě Oregon. Rozhněvaný Barack Obama požaduje omezení práva vlastnit zbraně. Střelec byl Chris Harper Mercer, šestadvacetiletý mladík z místa, který sympatizoval s IRA. Než lidi střílel, ptal se jich na jejich náboženství.

Ve Spojených státech došlo letos už ke 45. případu hromadného vraždění střelnou zbraní ve škole. Šestadvacetiletý muž se před zabíjením dotazoval svých obětí na náboženství., Když řekli, že jsou křesťané, odpověděl: "Brzo uvidíte Boha" a zastřelil je.

Od Obamnova znovuzvolení v listopadu 2012 došlo v USA k 993 případům hromadného vraždění střelnými zbraněmi. Téměř 300 těchto případů se stalo letos.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Hromadné vraždění v USA:

Obama vyzbrojuje čtyři státy, které používají dětských vojáků

2. 10. 2015

Tento týden oznámil prezident Barack Obama, že čtyři státy, které používají dětských vojáků - Demokratická republika KOngo, Nigérie, Somálsko a Jižní Súdán - budou dál dostávat americkou vojenskou pomoc. To je zklamáním, konstatuje Human Rights Watch, vzhledem k tomu, že v Americe existuje mocný nástroj, Zákon proti používání dětských vojáků - který Obamovi dává možnost odmítnout americkou vojenskou pomoc, dokud vlády nepřestanou používat dětských bojovníků ve válce. Obama však citoval "americký národní zájem", takže tento zákon ignoruje a zmíněným zemím poskytne v nadcházejícím roce 161 milionů dolarů vojenské pomoci.

V Nigérii je problém dětských vojáků relativně nový. Provládní bojůvky tam rekrutují děti v bojích proti islamistické extremistické organizaci Boko Haram. V Kongu, v Somálsku a v Jižním Súdánu však všechny bojující strany používají dětských bojovníků už mnoho let. V Jižním Súdánu UNICEF odhaduje, že ve válce tam bojuje až 13 000 dětí. V Kongu na vrcholu tamější války v ní podle odhadů OSN bojovalo téměř 30 000 dětí. V Jemenu UNICEF odhaduje, že každému třetímu bojovníku je méně než 18 let.

Americký zákon proti používání dětských vojáků už existuje pět let, avšak Obama ho v podstatě ignoruje.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jak Islámský stát indoktrinuje děti, aby vraždily a staly se sebevražednými atentátníky

2. 10. 2015



Channel Four News ve čtvrtek vysílaly hrůznou reportáž o tom, jak Islámský stát indoktrinuje zcela malé děti, aby z nich udělal vrahy a sebevražedné atentátníky, například tím, že je nutí i v útlém věku sledovat videa páchaných zvěrstv a vyhrožuje jim, že kdo z dětí nebude ochoten stát se sebevražedným atentátníkem, bude mu useknuta hlava. Pozor, film obsahuje šokující sekvence.

Evropská média šíří úzkoprsé národní předsudky

2. 10. 2015

Vážení editoři,

všichni víme, že, že Evropská unie čelí nyní největším kolektivním hrozbám za mnoho let? Tyto krize - ekonomická, krize veřejných financí, migrační a uprchlická krize, krize mnohonásobných bezpečnostních hrozeb u našich externích hranic - sdílí celý kontinent. Avšak dělají evropská média řádnou práci? Informují, analyzují a odrážejí mezinárodní, interkulturní podstatu těchto hrozeb? Obávám se, že ne, píše Bill Emmott, bývalý dlouholetý editor týdeníku Economist, na serveru Politico.

Případ Jeremy Corbyn: O levobočcích neokeynesianismu a katastrofální bezpečnostní politice

2. 10. 2015 / Karel Dolejší

Řada příslušníků katolického kléru formálně složí sliby a zaváže se k celibátu, v praxi se však chová mnohem volněji a pořídí si nechtěně potomstvo, často i dosti početné. Podobně se to má v ekonomii s vyznavači intelektuálního odkazu Johna Maynarda Keynese, který byl v 70. letech fakticky přivtělen do tzv. neoklasické syntézy a stal se v této podobě součástí hlavního proudu ekonomického myšlení, formalizoval se a de facto splynul s monetarismem. Zatímco se tedy Keynesův odkaz vydává za jakési utlačované kontrariánství a dokonce prý řešení problémů současné světové ekonomiky, ve světě, v němž už dávno žijeme, existuje řada nepřiznaných potomků minulé keynesiánské politiky, o nichž se jaksi taktně mlčí. Solidní, i když jistě ne úplný přehled těchto "nechtěných závazků" podal Chan Akya v Asia Times ZDE.

Britský jaderný deterent je k ničemu a Corbynovi by se mělo tleskat

2. 10. 2015

Záporná reakce stínového kabinetu Labouristické strany na postoj Jeremyho Corbyna k britským jaderným ponorkám Trident je překvapující. Likvidace britského jaderného arzenálu je pro většinu stoupenců Labouristické strany základním článkem víry už po celou generaci. Stejný postoj zastává většina zbrojních analytiků, píše konzervativní komentátor Simon Jenkins.

Trident totiž vůbec není nástrojem armády, ale diplomacie.

Jediným důvodem, proč Trident nebyl zrušen už v devadesátých letech za vlády Tonyho Blaira během jeho první analýzy britských obranných možností (v jejímž výboru jsem zasedal, píše Jenkins) bylo, že tehdejší ministr obrany George Robertson diskusi o Tridentu zakázal.

Ve Švédsku roste počet rasových útoků

2. 10. 2015

Počet případů diskriminace a násilí ve Švédsku roste, varuje studie OSN

Kylea Jamese, který zastává vysoké manažerské místo v jedné americké bance, žije v New Yorku a je černoch, varovali, že se ve Stockholmu setká s rasismem. Nic ho však nepřipravilo na jeho zážitek letos v červenci, když s dvěma černošskými přáteli vstoupil do známého stockholmského baru.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2015

11. 8. 2015

V červenci 2015 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 26 669,32 Kč. Příjem z reklamy byl 19 211 Kč.

Zůstatek byl koncem července 2015 164 494,76 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák