Tisíce uprchlíků vstoupilo do Rakouska. Evropská krize se prohlubuje

20. 9. 2015

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Podle údajů Červeného kříže vstoupilo v sobotu do Rakouska asi 13 000 osob, poté, co byly donuceny opustit Chorvatsko, Slovinsko a Maďarsko. Rozhádané evropské státy zintenzinily své úsilí převézt migranty do sousedních zemí. Rakouská policie uvedla, že Maďarsko dopravilo k rakouské hranici nejméně 6700 osob a další se očekávají.

Pravicová vláda v Maďarsku se stala terčem ostré mezinárodní kritiky za drsné útoky maďarské policie proti rodinám uprchlíků a za rychle postavený žiletkový plot na hranici se Srbskem. V pátek kvečeru však změnila maďarská vláda svou strategii a začala převážet tisíce imigrantů přes své území rovnou na hranice Rakouska ve snaze se jich zbavit co nejrychleji.

Navzdory veřejnému konfliktu mezi chorvatskou a maďarskou vládou nyní obě vlády spolu koordinují své akce.

Na chorvatsko-slovinské hranici byly postaveny stany s humanitární pomocí, kde rozdávají místní i zahraniční dobrovolníci potraviny, vodu a šatstvo.

"Je to od nich velkomyslné," řekl Khaddam Ghaiath, bývalý pracovník syrské celní správy, který cestuje se svou sedmdesátiletou matkou. "Musí to být pro ně šok vidět, jak najednou přicházejí tisíce lidí. Není to normální situace."

Německo očekává, že letos přijme až milion žadatelů o azyl, avšak německý ministr vnitra Thomas de Maiziere řekl, že v budoucnosti by EU měla přijímat jen omezený počet migrantů a ostatní budou odesláni do bezpečné země v jejich domovském regionu.

Evropští ministři vnitra mají o krizi znovu jednat v úterý a ve středu se bude konat mimořádný summit EU.

Komisař EU pro rozšiřování evropské organizace Johannes Hahn řekl, že EU poskytne "až miliardu euro" na to, aby Syřané zůstali v Turecku, a Německo a Rakousko vydaly společný apel na členské země OSN, aby poskytly této organizaci dalších 5 miliard euro pro statisíce uprchlíků žijících v táborech v Libanonu a v Jordánsku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 18.9. 2015