JAK CHORVATSKO ZOSTUZUJE ČESKOU REPUBLIKU

Chorvatsko umožní uprchlíkům volný průchod přes své území, ale varuje je před minami

16. 9. 2015

Chorvatsko založilo facebookovou stránku, na níž varuje uprchlíky před nebezpečím min z války v devadesátých letech: "Prosím věnujte pozornost, v Chorvatsku je ještě zaminované území, mnoho minových polí není označeno. Proto jděte opatrně a jen po jasně viditelných silnicích. Silnice, železnice a místní komunikace jsou zcela bezpečné." Chorvatsko má stále 505,8 čtverečních kilometrů zaminovaného území.

Chorvatský premiér Zoran Milanović oznámil, že Chorvatsko přijme uprchlíky. "Jsme připraveni ty lidi přijmout, bez ohledu na jejich rasu či náboženství," řekl chorvatský premiér a zdůraznil, že Chorvatsko příchozím pomůže k cestě do Německa či do Skandinávie, nebo kamkoliv budou chtít.

Chorvatský premiér Zoran Milanović odsoudil Maďarsko za to, že proti uprchlíkům postavilo žiletkový plot. "Jsem přesvědčen, že politika Budapešti je škodlivá a nebezpečná. Zdi nikoho nezastaví a posílají strašlivý a nebezpečný signál. Telefonují mi starší lidé, kteří pamatují druhou světovou válku, obyčejně židé, a jsou těmito věcmi šokováni. Žiletkové ploty v Evropě 21. století neposkytují žádné odpovědi. Zosobňují jedině hrozbu," dodal.

Zdroj v chorvatštině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 16.9. 2015