Policie ČR krade uprchlíkům jejich úspory. Poměry ve vazebních střediscích jsou otřesné

19. 9. 2015

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE



Pán byl zadržen na českém nádraží a byl připoután pouty do rána. Byl šokován, že s ním česká policie zachází jako s gangsterem. Nečekal, že země, která je součástí Evropské unie, se bude k uprchlíkovi chovat takovýmto způsobem. Dva dny byl zadržován na policejní stanici, kdy se k němu celou dobu chovali velmi hrubě, i když ho nikdo fyzicky nenapadl. Byl potom poslán do nějakého tábora, nezná jeho jméno. Tam strávil týden a po tom týdnu byl poslán do dalšího tábora. Měl štěstí, že Bůh se o něj postaral, protože byl v tom táboře zadržován jen dva týdny, ale všiml si, že tam byli lidi všech národností, ze Sýrie, z Afriky a z dalších zemí, a někteří tam byli vězněni i déle než dva měsíce. Většina dostala dopis, který jim oznamoval, že budou zadrženi 30 dnů a pak od celníků dostali další dopis na dalších třicet dnů. U některých lidí byla ta lhůta šedesáti dnů zadržování překročena. Jsou dál zadržováni a neví, kdy budou propuštěni.

Když pána zadrželi, měl u sebe částku 325 euro v bankovkách a měl ještě nějaké mince. Po propuštění mu dali jenom 400 korun a pustili ho. Je v situaci, kdy je úplně bez peněz a neví, jak bude pokračovat.

Toto je jízdenka z Frýdku-Místku do Prahy-hlavního nádraží v ceně 325 Kč a 35 Kč místenka. Jízdenku si koupil z těch 400 korun, které dostal při opuštění tábora. Teď je již bez peněz.

Jsme v České republice zadržováni už dva měsíce. Nemáme dobré zkušenosti z detenčního tábora. Špatný stav tamní správy, nevyhovující oblečení, absence lékařské péče, to jsou jen některé z našich špatných zkušeností.

Zcela tam chybí pravidla, která by zaručovala lidské zacházení. Když mě policie zatkla, měl jsem 200 euro. Z toho jsem nic nedostal zpátky, jenom 400 Kč při propuštění z tábora.

Po 33 dnech v Bělé mě policie poslala do Vyšních Lhot. Byl jsem tam asi 27 dní a včera mě propustili. Propustili mě, aniž by mi dali mé peníze nebo jídlo a navíc mě propustili v devět hodin večer. Neměl jsem nic a neměl kde spát. Já jsem měl u sebe 200 euro, když mě zadrželi, ale někteří lidé měli i 1000 euro. Policie jim to vzala a nevrátila. Dostali jen 400 korun.

Když mě policie zadržela, řekla mi, že za to, že nemám vízum, jim musím dát pokutu 50 euro.

Lidé v táboře nemají oblečení. Občas přijde oblečení z nějaké sbírky, ale to nestačí zdaleka pro všechny.

Podobné je to s lékařem. Přijde na hodinu, půl hodiny, dostane se k němu pár lidí, a zase odejde. Když jsi nemocný, máš smůlu.

My přece nejsme trestanci, jenom uprchlíci.

Vyšní Lhoty jsou velmi špatné, například jsou tam špatné a špinavé záchody. A v jednom malém pokoji je tam 8-9 lidí.

Byli jsme dva měsíce zadržováni a nesměli jsme jít ven. Nesměli jsme v podstatě nic. Žádné mobily, ani telefonovat jsme nesměli. Jídlo bylo opravdu špatné a skoro stále stejné. Makarony, pořád totéž.

Stávalo se ale, že rozdělili rodinu. Manžela po dvaceti dnech propustili a manželka byla stále dál vězněna. A mého kamaráda poslali do Vyšních lhot, jeho manželku s dětmi nechali v Bělé.

V Bělé byly s námi ženy i děti, ve Vyšních Lhotách jsme byli pouze muži.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 18.9. 2015