Je to nebezpečné: V ČR chybí veřejná kritická debata

2. 8. 2015 / Boris Cvek

V současné době se musím znovu vracet ke starým otázkám, jimiž jsem se zabýval někdy v 90. letech, kdy jsem se snažil pochopit, co je to vlastně demokracie, svoboda, svobodný názor. Někteří říkali, že s pádem starého režimu jsme se prostě osvobodili od autorit a státu, jiní chtěli vakuum minulé autority nahradit nějakými staršími, důstojnějšími autoritami – onou „svobodou pro něco“, např. pro dodržování katechismu katolické církve.

Stejně tak jsem se poměrně často setkával s přesvědčením, že smyslem diskuse je jakýsi kompromis mezi dvěma názory. Všechny tyto postoje se vyznačují naprostou absencí důvěry v otevřené kritické zkoumání, noetickým nihilismem. Údajná „svoboda“, kde má každý svou pravdu, kde neexistují autority, je prostě džungle, v níž vládne silnější, neboť společnost se nemůže spojit a prosadit veřejný zájem. Naopak stavění na nějaké Pravdě vede k poslušnosti vůči starým předsudkům a modelům společnosti.

Mnozí právě díky Pravdě nedokážou přijmout zavedení manželství homosexuálů. Ale jak to, že to třeba právě Irové v referendu dokázali a navzdory silné tradiční roli katolické církve v jejich společnosti? Proč debata o otrokářství v USA v 19. století neskončila kompromisem typu „každý stát si sám rozhodne, zda chce otrokářství, nebo ne“, ale skončila válkou za osvobození otroků? Jak mít zároveň pokrok, ale nemít chaos?

Stabilita a síla Západu, jeho pokrokový, emancipační a vědecký potenciál, spočívá v tom, čemu se říká veřejná kritická debata, a je to právě to, co minulý režim (stejně jako režim nacistický nebo jiné nesvobodné režimy) nenáviděl nejvíce. Tato kritická debata by ho totiž smetla. Skutečná svoboda spočívá v tom, že se člověk může této debaty účastnit (i když třeba pasivně) a podle ní se účastnit občanského života – právě v tom, že tato debata není pouhým hledáním kompromisu a stejně tak není názorovým solipsismem nebo fanouškovstvím ani odvoláváním se na nějakou Pravdu, právě v tom je možný pokrok a zároveň společenská koheze.

Co je základem takové debaty? Především pochopení, že všichni žijeme v jednom veřejném prostoru a potřebujeme ho kultivovat ve společném zájmu. Důvěra v to, že takový zájem lze najít právě sdílenou zkušeností a vzájemným přesvědčováním, důvěra v to, že občan si kriticky všímá svého okolí, angažuje se v něm a hledá nikoli Pravdu nebo vlastní názor, nýbrž konkrétní nepaušalizující zkušenost, která není nutně samozřejmá a v souladu se starými očekáváními a děděnými názory, to je základ demokracie. Jakmile tato důvěra není něčím skutečně prožitým a jakmile chybí zběhlost lidí v otevřené kritické debatě, demokracie je pouhé jméno a lidé nutně tíhnou k něčemu, co více odpovídá jejich touze po džungli vlastních názorů, po Pravdě, po hledání kompromisů, protože takto žili a žiji v každodenním životě, k těmto postojům mají běžnou každodenní důvěru.

Taková běžná realita jejich životů je ovšem logicky v napětí s demokracií, nemohou jí rozumět, musejí ji pokládat za falešnou, hloupou, za něco, co nakonec nějak musí být podřízeno džungli nebo Pravdě nebo kompromisům na způsob opoziční smlouvy.

Vytisknout

Související články

Proč je důležité kritické myšlení?

24.9. 2015 / Milan Mundier

Poslední dobou je mediální prostor doslova zahlcený emotivními komentáři k přetrvávající migrační krizi. Ti, kteří nesouhlasí s přijímáním dalších a dalších uprchlíků do zemí Evropské unie, v nich bývají označováni za rasisty, xenofoby či nacisty, o ...

Jak Parlamentní listy destabilizují českou společnost

1.8. 2015

Pozn. red., 18.8. 2015: Dodatečně Lidové noviny článek uvolnily, v kompletní verzi je k dispozici ZDE V Lidových novinách vyšel v sobotu 1. srpna závažný analytický článek, dokazující, jak server Parlamentní listy zveřejňováním kachen, emocionálníc...

Ne, to není váš názor. Prostě se mýlíte

30.7. 2015

Existuje falešné přesvědčení, že člověk s názorem se nemůže mýlit, vždyť "má právo na svůj názor". Jenže než se začnete skrývat za svým "názorem", musíte si položit dvě otázky. 1. Je to opravdu názor? 2. Pokud je to názor, jak je inform...

Obsah vydání | Pátek 31.7. 2015