Ke zvyšování korporátních daní a tzv. konkurenceschopnosti

31. 7. 2015 / Boris Cvek

Včera po páté hodině odpolední jsem se zaujetím poslouchal rozhovor s premiérem Sobotkou, v němž mimo jiné řekl, že pokud chceme dosáhnout vyrovnaného rozpočtu, potřebujeme zvýšit korporátní daně, které jsou u nás velmi nízké ve srovnání třeba s Německem. Tak jsem si začal zjišťovat, jak je to s korporátními daněmi ve světě. Podle níže uvedeného zdroje (publikováno v roce 2013) jsou korporátní daně nejvyšší v Severní Americe a nejnižší v Evropě.

Evropa je přitom rozdělena na staré země EU a postkomunistické země. Ty staré země mají v průměru stejné korporátní daně jako Severní Amerika, zatímco ty postkomunistické mnohem nižší. Je to vlastně způsob, jak východní mafiánský kapitalismus může tzv. zvýšit svou „konkurenceschopnost“ – lákání „investorů“, pro které jsou rozhodující kritérium nižší daně a kteří jsou připraveni opustit zemi, ve které podnikají, jakmile najdou zemi s ještě nižšími daněmi. Postavit „konkurenceschopnost“ tímto způsobem je opravdu dost podivné a tak nějak typicky neinvenční, jak byly neinvenční komunistické režimy, na jejichž dědictví bohužel stále stavíme.

Jestliže „být jako Západ“ znamená stádovitě snižovat daně oproti Západu a lákat sem ty, pro které jde hlavně o výši daní, tak prostě jako Západ nejsme. Kdybychom byli jako Západ, tak tu budeme mít firmy, kterou budou platit normální západní korporátní daně a neodejdou kvůli tomu. „Konkurovat“ Západu snižováním korporátních daní nebo nízkostí mezd znamená rezignovat na Západ, na to, co vytváří jeho blahobyt a co znamená konkurenceschopnost v rámci Západu. Další krok už je jenom „konkurovat“ Západu návratem k dvanáctihodinové pracovní době nebo přímo k otrokářství.

Konkurenceschopnost nemůže být nic tak stupidního jako nízké korporátní daně nebo nízké mzdy, aspoň ne pokud chceme patřit k Západu. Jinou otázkou samozřejmě je to, že nový globální kapitalismus umožňuje i západním firmám odlívat obrovské peníze do tzv. daňových rájů a že pokud tomu bude takto i nadále, ani tradiční západní blahobyt nebude moci být udržen bez obrovských prostředků, převedených z veřejného prostoru do soukromých kont nějakých neprůhledných firem kdesi mimo jakoukoli veřejnou kontrolu.

Nízké korporátní daně lákají zahraniční investory, ti se za nimi začínají přesouvat dále na Východ  ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 31.7. 2015