PŘEČETLI JSME:

Jak Parlamentní listy destabilizují českou společnost

1. 8. 2015

Pozn. red., 18.8. 2015: Dodatečně Lidové noviny článek uvolnily, v kompletní verzi je k dispozici ZDE

V Lidových novinách vyšel v sobotu 1. srpna závažný analytický článek, dokazující, jak server Parlamentní listy zveřejňováním kachen, emocionálních nesmyslů, "názorů" nezaložených na ničem a manipulativním šířením předsudků a pitomostí do české společnosti tuto společnost vážně destabilizují. Parlamentní listy jsou vážným nebezpečím pro českou společnost, která je povětšině neschopná kriticky vnímat fakta - protože ji to ve škole nikdo neučil - a propadá emocionální manipulaci a věří naprostým nesmyslům. Jak poznamenal na Facebooku Karel Dolejší, "Otevřenost je opravdu cenná vlastnost, zvlášť když se uměle staví do protikladu se základními civilizačními zvyklostmi. Proč na veřejnosti nekrkat, nemočit a neprdět, pořád nějaká pravidla a zákazy... Zatím se díky hysterii šířené PL zvedá počet rasových útoků a lidé začínají věřit totálním pitomostem, přesně jako v Rusku." Je opravdu znepokojující, že server v české společnosti legitimizuje a normalizuje štvavé extrémistické texty a vydává rasistické antisemitské přílohy, které léta vydává. Český stát je slabý a neumí zasáhnout proti své destabilizaci.

Článek bohužel není na webu (co to je za politiku, kdy vypracuju zásadní analýzu, a pak ji znepřístupním čtenářům!) , zde je pár klíčových citací:

"Proklamovaná neutralita a liberálnost poskytovaného prostoru, v němž dle webu PL "redakční část na politiku nahlíží jako na celek rovnocenných prvků a subjektů, z nichž každý má právo na svůj názor", se ve skutečnosti projevuje jako mimořádně deformované prostředí, ve kterém se daří populistům a radikálům. A redakční politika vyhledávání a vyvažování extrémů v praxi pomáhá tyto extrémy vytvářet. Novináři se tu nesnaží popisovat skutečnost či hledat pravdu, nýbrž využívají aktuální společensky citlivá témata, skrze něž posilují předsudky a stereotypy vlastní jim samým.

Zásada "Pět minut pro pana Žida, pět minut pro pana Hitlera" se v praxi Parlamentních listů nejen doslovně naplňuje, ale je brána jako výchozí bod.

Podle anket, které se objevují u tematicky relevantních článků, si 70 procent hlasujících myslí, že největším škůdcem Česka je Václav Havel a 85 procent z nich naopak podporuje prezidenta Zemana a myslí si, že je skvělý člověk. 98 procent se vyjádřilo proti přijetí uprchlických kvót, 96 procent by zrušilo Schengen a 81 procent by volilo Martina Konvičku, kdyby vstoupil do politiky.... Perlička na závěr: podle 75 procent hlasujících čtenářů je Vladimír Putin moudrý státník, kterého by klidně volili. Toto poslední hlasování využila ruská propaganda. která z PL učinila oficiální kanál českého parlamentu.

Čtenáři mají z českých médií nejblíže ke skupině lidí z iniciativy Islám v ČR nechceme (IvČRN).

Hájkův konspiračně náboženský Protiproud je dvakrát až třikrát týdně citován v PL a články Lukáše Petříka Z PL se zase objevují v Euportálu. Vedle nich se na "postranních" webech objevuje řada textů, které se na hlavní doménu dostanou jen výjimečně. Jde o směsici prudce nenávistných článků proti EU, Havlovi, uprchlíkům, muslimům, Židům, Romům a dalším menšinám a textů sympatizujících s Ruskem, s americkými (ultra)konzervativci, konspiračními teoriemi, nacionalisty a populisty všeho druhu. To vše v apokalyptickém titulkovém balení.

Velká část publikovaných textů je postavena na "senzačních" citacích politiků z Facebooku a jiných médií; kompiláty z více zdrojů jsou spíše výjimečné. Podobných článků dokáže redaktor vyprodukovat až patnáct denně a nejtvořivější část práce spočívá ve vymýšlení titulků, které má na starosti ředitel redakce.

PL v minulosti publikovaly články kandidáta Dělnické strany, Václava Prokůpka, který se v PL nejvíce proslavil vypuštěním kachny o romském pokladníkovi. Redakci nedělá žádný problém, že reportážní cestu jejího redaktora Jana Rychetského na zmapování vyjma Ruska nikým neuznaných voleb v separatistických regionech Ukrajiny hradily firmy navázané na podnikatele Zdeňka Zbytka, který je podle zjištění Aktuálně.cz kvůli vazbám na ruské podnikatele a diplomaty monitorován BIS. (Zdeněk Zbytek chtěl v listopadu 1989 poslat na demonstranty tankovou divizi, pozn. red. BL)

Vytisknout

Související články

Výraz "pseudohumanita" zavedli nacisti

15.8. 2015

"Christlich-pseudohumanistisch" ("křesťansko-pseudohumanistický") je výraz zavedený Gobbelsem v čase hospodářské krize v Německu před rokem 1933. Platil snahám církve a dobročinným organizacim; později ho nacisté používali při "odův...

Je to nebezpečné: V ČR chybí veřejná kritická debata

2.8. 2015 / Boris Cvek

V současné době se musím znovu vracet ke starým otázkám, jimiž jsem se zabýval někdy v 90. letech, kdy jsem se snažil pochopit, co je to vlastně demokracie, svoboda, svobodný názor. Někteří říkali, že s pádem starého režimu jsme se prostě osvobodil...

Ne, to není váš názor. Prostě se mýlíte

30.7. 2015

Existuje falešné přesvědčení, že člověk s názorem se nemůže mýlit, vždyť "má právo na svůj názor". Jenže než se začnete skrývat za svým "názorem", musíte si položit dvě otázky. 1. Je to opravdu názor? 2. Pokud je to názor, jak je inform...

Obsah vydání | Pátek 31.7. 2015