Venezuela: Zdravotnictví je v krizi

30. 7. 2015

Venezuela je jedním z největších světových producentů ropy, ale venezuelská ekonomika se octla v hluboké krizi. Inflace ve Venezuele je nejvyšší na světě. Obyvatelstvo je nutno stát v dlouhých frontách na základní životní potřeby. Nejdrastičtější je utrpení ve venezuelských veřejných nemocnicích. Chybí financování, léky i zdravotnický personál.

Fotografka a novinářka Betty Zapata získala exkluzivní přístup do rozkládajícího se venezuelského zdravotnictví. Její reportáž obsahuje četné šokující záběry.





Roku 1998 byl zvolen prezidentem Venezuely Hugo Chavez. Prohlásil o sobě, že je zachráncem chudých. Jeho revoluční program sociálních reforem byl financován částkou 1,2 bilionu liber z vývozu ropy. Avšak Venezuela se stala radikálně rozdělenou společností. Vznikla obrovská inflace. Došlo k astronomickému vzrůstu násilné zločinnosti. Krize se zhoršila po Chavezově smrti. Ekonomika je ve volném pádu. Veřejné služby se rozkládají.

Po dobu dvou měsíců jsme zaznamenávali život ve venezuelských státních nemocnicích.

"Ve venezuelském zdravotnictví zuří vážná krize. A odnášejí to ti nejchudší."

"Často není k dispozici mýdlo, pytle, rukavice. Na odnášení lidských výkalů."

"Myslíte si, že opravdu můžeme provozovat nemocnici v jednadvacátém století jenom za pomoci papíru?"

Zrychlující se inflace znamená, že lékaři ve Venezuele vydělávají 380 Kč měsíčně. Od roku 2010 odešlo z Venezuely téměř 10 000 lékařů.

"Dáváme použité jehly do prázdných lahví. Tak se jich zbavujeme."

"V této nemocnici máme 5000 pacientů, čekajících na operaci. Někdy pacientovi zatelefonujeme, abychom s ním domluvili operaci, ale už je mrtvý."

"Je to humanitární krize."

"Mám kontrakce. Jsem tady už týden a neprohlédl mě lékař. Neprohlédnou vás, dokud nekrvácíte ze všech otvorů. Jsem bolestí šílená."

Kapacita venezuelských nemocnic je 45 000 postelí. Operačních postelí je 16 000. Léků je k dispozici méně než třetina toho, co je zapotřebí.

"Pacientka s rakovinou prsu ve Venezuele musí čekat na léčení osm měsíců až rok."

"Nemáme 50-80 procent léků na chemoterapii."

"Musíme velkou část léků kupovat na ulici."

"Jsem tady už 15 dní se svým synovcem. Má AIDS. Bylo obtížné pro něho získat postel. Každý den se jeho stav zhoršuje. Je to doslova peklo."

"Kdo by chtěl ležet v takovéto nemocnici?"

"Nemůžeme pracovat za takovýchto podmínek."

V Caracasu, v hlavním městě Venezuely, byly uzavřeny všechny operační sály v jediné dětské nemocnici.

"Pokud situaci brzo nezvládneme, bude to velmi nebezpečné."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 30.7. 2015