Krize v Calais:

"Jestli mě pošlete domů, zabijete mě. Lepší je, když umřu tady."

30. 7. 2015

Lékaři nestačí ošetřovat vysoké počty zraněných uprchlíků. Mezinárodní organizace Médecins du Monde, Lékaři světa, která má víceméně trvalou základnu v uprchlickém táboře v Calais, varuje, že počet osob, které potřebují naléhavou zdravotnickou péči, v posledních dnech radikálně vzrostl

Zdravotníci v Calais varují, že nejsou schopni ošetřit stále větší počty vážně zraněných uprchlíků, kteří podnikají stále riskantnější kroky ve snaze dostat se do Británie.

Od začátku června zemřelo 9 uprchlíků při pokusu dostat se do Británie. Posledním z nich byl v úterý Súdánec. Dva další Súdánci kolem třiceti let leží v nemocnici poté, co je v pondělí srazil vysokorychlostní vlak.

Lékařskou pomoc nyní každodenně potřebuje až 90 uprchlíků. Ke zraněním dochází při opakovaných pokusech dostat se do kamionů a do vlaků. V táboře Džungle jsou ranění vidět na každém kroku.

Chloe Lorieux z organizace Médecins de Monde ostře kritizovala britské i francouzské politiky za jejich výroky ohledně uprchlíků. "Politikové zjevně netuší, co se děje. Tihle lidé jsou z Darfuru, z Eritreji, z Afghánistánu. Prchají před válkou a diktaturou."

Někteří uprchlíci v táboře se pokusili zažádat o azyl ve Francii, ale musejí čekat na první pohovor až půl roku, bez práva na potraviny či přístřeší.

Shahnawez, Pákistánec v Calais, uvedl, že ho uvěznil Taliban za to, že pracoval pro americkou nevládní organizaci. Trvalo mu tři roky a musel vydat 8000 dolarů, než se dostal do Calais, a doufal v lepší život v Británii.

"Mnoho lidí tady v tomto uprchlickém táboře mluví anglicky. Zastávají názor, že je Británie bezpečnou zemí a je tam více spravedlnosti a příležitostí. Proto tam chtějí jít."

Mesti, třicetiletá eritrejská křesťanka, která odešla ze své země kvůli pronásledování, vysvětlila, že do tábora v Calais přicestovala teprve předchozího večera a že se bojí snažit se vylézt na kamion či vlak.

"Když jsem sem dorazila, chtělo se mi plakat," řekla a ukázala na provizorní stany, poslepované igelitovými pytlíky. "Ale jestli mě pošlete domů, zabijete mě. Lepší je, když umřu tady."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 30.7. 2015