Kritizujte islamistický extremismus, nikoliv islám

31. 5. 2015 / Jan Čulík

Nynější vlna rasistické a náboženské nenávisti, kterou šíří v České republice u neinformovaného obyvatelstva především hloupé sdělovací prostředky, je založena na naprosté neinformovanosti, prostě proto, že v ČR v podstatě žádní muslimové nežijí a nikdo je nezná.

Faktem je, že existují nejrůznější varianty islámského náboženství a drtivá většina z nich je zcela mírumilovná. Miliardy muslimů po celém světě jsou slušní, civilizovaní a mírumilovní lidé. Evropská kultura vděčí islámu už od středověku za svůj rozvoj v oblasti věd, především matematiky.

Skandalizovat islám je asi totéž jako označovat Čechy za národ posedlý vražděním, protože někteří Češi v roce 1945 vyvraždili několik tisíc nevinných spoluobčanů jen proto, že náhodou mluvili německy.

Pokud by byly protesty v ČR zaměřeny proti islamistickému extremismu, jehož stoupenci je naprosto minimální zlomeček muslimů, a kteří vraždí především muslimy samotné, asi tak jako katolická církev má vrahy v Severním Irsku, nic by se proti tomu nedalo namítat.

Arabští studenti v Olomouci měli plné právo protestovat proti kriminálnímu hanobení jejich náboženství a kultury.

Typická muslimská aktivistka: ZDE

Vysoký britský muslimský politický činitel varuje před extremismem: ZDE

Vytisknout

Související články

Obsah vydání | Pátek 29.5. 2015