Mýtus o zlatých českých ručičkách se šíří z hraného filmu do televizního zpravodajství

29. 5. 2015 / Boris Cvek

Jedním z charakteristických motivů komerčnějšího českého hraného filmu za poslední čtvrtstoletí je představa, že Češi jsou neobyčejně inteligentní koumáci, autoři ohromujících objevů a vynálezů, nad nimiž si svět sedá na zadek. Tento meme se, jak se zdá, nyní přesunuje z hraného českého filmu i do zpravodajství České televize, jak upozorňuje Boris Cvek:

Tak jsem na stránkách ČT24 objevil úžasnou zprávu „Vědci z Brna popsali neznámou nemoc krve“. A zaplesal jsem. Článek měl vyjít ve vysoce ceněném časopise Nature Genetics, tak jsem si hned zadal do vyhledávače jméno vědce, který na stránkách ČT24 o objevu referuje, a název časopisu a těšil jsem se na to, že někdo z Brna bude prvním nebo korespondujícím autorem onoho článku.

Napočítal jsem ovšem 28 autorů a mezi nimi na čtrnáctém místě pouze jednoho vědce s adresou pracoviště v Brně. Tedy kdybychom si odmysleli těch 27 autorů z ciziny a to, že vědecký článek v biomedicíně bývá připisován zejména autoru prvnímu a korespondujícímu, tak by správný titulek zprávy na ČT24 měl znít: „Vědec z Brna popsal neznámou nemoc krve“.

Zpráva na ČT24: ZDE

Článek na pubmedu: ZDE

Příspěvek jednotlivých autorů a korespondující autoři na stránkách Nature Genetics ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 29.5. 2015