Čína kritizuje USA za "absurdní výroky" ohledně toho, že buduje ostrovy v Jihočínském moři

30. 5. 2015

Americký ministr obrany Ash Carter varoval, že projekt stavby umělých ostrovů v Jihočínském moři, který realizuje Čína, ohrožuje bezpečnost v asijské tichomořské oblasti.

Carter požadoval, aby vznikla diplomatická iniciativa k vyřešení teritoriálních sporů v oblasti. Japonská vláda také varovala, že takového projekty hrozí vyvolat v regionu chaos.

Avšak Čína se energicky postavila na obranu své výstavby umělých ostrovů a kritizovala Spojené státy. Hua Chunying, mluvčí ministerstva zahraničí, obvinil USA, že "činí absurdní výroky o dávno etablované čínské suverenitě a právech, vyvolávají konflikty a vrhají obvinění ohledně správné a racionální výstavby ostrovů. Čína to rezolutně odmítá."

Carter vaaroval, že výstavba čínských ostrovů v Jihočínském moři ohrožuje důvěru v jedinečnou bezpečnostní strukturu tohoto regionu, která umožnila mnoho desetiletí stability a stoupající prosperitu v Asii. Oblastí proplouvá každoročně asi 50 000 lodí, je to nejkratší cesta mezi Blízkým Východem a východní Asií. Vozí se tudy více než 15 milionů barelů ropy denně, včetně 80 procent dodávek ropy pro Čínu a pro Japonsko.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 29.5. 2015