Vědci vyléčili rakovinu kůže prostřednictvím geneticky upraveného viru

27. 5. 2015

Vědcům se podařilo vyléčit pacienty s agresivní rakovinou kůže prostřednictvím léku založeného na viru herpes. Zřejmě z toho vznikne nová generace léčebných metod rakoviny. Jde o první pozitivní výsledky klinických zkoušek tzv. rakovinové "viroterapie", kdy je použita jedna nemoc k tomu, aby zaútočila na jinou. Pokud bude lék schválen, měl by být k dispozici pacientům koncem příštího roku.

Je důležité, že nová terapie dokáže zlikvidovat rakovinu i tehdy, když se už metastázovala do tělesných orgánů. Při testech, kdy byl lék zkoušen na 400 pacientech, reagovalo na terapii asi pětadvacet procent pacientů a 16 procent nemělo známky rakoviny ještě půl roku po léčbě. Asi u 10 procent pacientů rakovina zcela zmizela. Výsledky jsou zvlášť povzbuzující, protože šlo o pacienty, kteří měli nevyléčitelnou rakovinu.

Virus nemoci herpes se energicky rozmnožuje uvnitř rakovinových buněk, takže se rozpadnou a virus se rozsype do okolního prostředí, což vyvolá sekundární reakci imunitního systému proti nádoru.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Související články

"Zázrační pacienti" pomáhají v léčbě rakoviny

15.6. 2015

Grace Silva and Karen Coakley, obě ženy ve věku 59 let, se nikdy nepotkaly. Spojuje je velmi těžká, pro většinu jiných pacientů fatální diagnóza. Obě prodělávají rakovinu a obě se ocitly ve stádiu, z niž pro většinu současných pacientů není úniku. Dí...

Obsah vydání | Středa 27.5. 2015