Demokratická nominace je pravděpodobná, republikánská zcela nejasná

Hillary R. Clintonová potvrdila kandidaturu na prezidentku USA

12. 4. 2015

V e-mailu donorům a dalším podporovatelům potvrdil John Podesta, hlavní manažer politické kampaně Hillary Rodham Clintonové, že manželka bývalého prezidenta Billa Clintona a předchozí ministryně zahraničí v Obamově vládě se bude ucházet o demokratickou nominaci na kandidaturu v dalších prezidentských volbách. Zprávu první přinesly NY Times.

Oznámení přišlo po dvou letech spekulací a zahájilo pravděpodobně nejméně konkurenční boj o demokratickou nominaci v poslední době, což je v příkrém protikladu s primárkami v roce 2008, kdy Clintonová neuspěla proti pozdějšímu vítězi voleb Baracku Obamovi. Bylo by to poprvé, kdy stranickou nominaci jedné ze dvou dominantních stran získá žena. 

Mnohem nejasnější bude souboj o nominaci mezi republikány. Nedávno svou kandidaturu ohlásil krajně konzervativní republikánský senátor za Kentucky Rand Paul. Následoval tak svého kolegu Teda Cruze, senátora za Texas. Velmi pravděpodobně se očekává i kandidatura Jeba Bushe, bratra a syna dvou amerických prezidentů, který reprezentuje umírněné republikánské křídlo. Možných kandidátů je ale více.

Podrobnosti v angličtině ZDE a ZDE

Vytisknout

Související články

Marco Rubio vstupuje na scénu

14.4. 2015 / Bohumil Kartous

Jako třetí oficiálně ohlásil svou kandidaturu v prezidentských volbách 2016 Marco Rubio. Stejně jako předchozí dva, Ted Cruz (Texas) a Rand Paul (Kentucky) je v současnosti senátorem, a to v jednom z klíčových volebních států, na Floridě. Rubio je z ...

Obsah vydání | Pátek 10.4. 2015