Americká policie zabila loni víc černochů, než kolik jich bylo usmrceno při útocích z 11. září 2001

12. 4. 2015 / Daniel Veselý

Zabití Afroameričana Waltera Scotta bělošským policistou Michaelem Slagerem, který jej zezadu usmrtil osmi ranami z pistole, v Severní Karolíně znovu ve Státech rozproudilo mírně dohasínající debatu o policejním násilí a teroru, nikoliv však, jak se ostatně dalo čekat, v našich sdělovacích prostředcích. Není divu, když dnes vycházejí tak nesoudně oslavné texty na osvícenou americkou demokracii a společnost, jako je příkladně tento z pera Jiřího Peňáse ZDE. Svatý obrázek musí zůstat neposkvrněn zvláště nyní, kdy se rozdělený český národ obrazně přimyká ke dvěma mocenským dubiskům.

Podle všech indicií to vypadá, že „lovecká sezóna“ amerických policistů bílé barvy pleti na muže převážně černé barvy pleti zdaleka nekončí. Závěry různých studií navíc ukazují, že v případě policejního násilí v USA jde o celospolečenský problém, mající hluboké kořeny; problém, jenž se výlučně netýká pouze Fergusonu, potažmo amerického jihu.

Před týdnem náhodný svědek Feiden Santana mobilním telefonem zachytil incident, během nějž byl policistou Michaelem Slagerem v Severní Karolině zezadu osmi ranami zastřelen neozbrojený padesátiletý Afroameričan Walter Scott, který se před policistou snažil uprchnout poté, co policista zastavil jeho vůz kvůli nefunkčnímu brzdovému světlu ZDE. Policista záhy k bezvládnému tělu položil jeden předmět, podle všeho šlo o taser, aby se z vraždy mohl vykroutit s výmluvou, že Scott kladl při zatýkání odpor. Slager byl obviněn ze spáchání vraždy prvního stupně, nicméně se objevily znepokojující poznámky o tom, že kdyby tato vražda nebyla zachycena mobilním telefonem, policista by se nejspíše trestnímu stíhání vyhnul. Slagerovi kolegové totiž jeho jednání schvalovali a hájili, tedy do té doby, než byla zveřejněna videonahrávka zachycující celý incident ZDE.

Podle nedávno publikované studie na stránkách listu The State policisté v Jižní Karolíně v průběhu uplynulých pěti letech stříleli po 209 podezřelých, aniž by některý z nich byl obviněn z použití nepřiměřené síly ZDE.

Je ale skutečné bizarní, že muže jménem Ramsey Orta, který nafilmoval násilnou smrt Afroameričana Erica Garnera, jehož loni v červenci newyorský policista na zemi doslova udusil, skončil na rozdíl od Garnerova vraha s policejním odznakem Daniela Pantaleo za mřížemi kvůli držení drog. Zatčeni byli dokonce i Ortovi rodinní příslušníci – jeho manželka, matka a bratr ZDE.

Zdá se tedy, že držení drog může být ve Spojených státech větším proviněním proti zákonu než zabíjení osob s černou barvou pleti.

Lidskoprávní aktivista Kevin Alexander Gray v souvislosti s vraždou Waltera Scotta v pořadu Democracy Now! uvedl, že by se Američané měli tváří v tvář endemickému policejnímu násilí zamyslet nad tím, že se jejich vlast stává policejním státem, a dodal, že jen za dobu tří čtyř měsíců tohoto roku bylo v celých Státech policisty usmrceno 300 osob, včetně žen a lidí s mentálním postižením. Gray dále odhaduje, že od roku 2003 mohli policisté v USA usmrtit 7000 lidí, byť přesné statistiky podle jeho mínění neexistují ZDE. Nicméně data FBI vypovídají o tom, že v průběhu let 2005 až 2001 američtí „strážci zákona“ podle svých slov „oprávněně“ zabili 2718 osob ZDE. Existují ale hlasy, které mají za to, že tato cifra je silně podhodnocena.

I další fakta vrhají na americkou policii nelichotivé světlo. Na základě dat uvedených ve studii Centers for Disease Control bylo zjištěno, že policisté jen za minulý rok zabili více Afroameričanů (přinejmenším 238), než kolik jich přišlo o život během teroristických útoků z 11. září 2001 (215) ZDE.

Policejní násilí, které je vesměs namířeno na černošskou populaci, může podle řady ukazatelů reflektovat dosud neadekvátně nevyřešenou „rasovou otázku“ ve Spojených státech. Jsme rovněž svědky znepokojujícího trendu, kdy pykají odvážní lidé za to, že dokumentují vraždy páchané „muži zákona“, zatímco viníci spravedlnosti unikají.

Vytisknout

Související články

Afroameričané v USA v nezáviděníhodné situaci

12.4. 2015

"Ne, synu. Nebudeme ti dnes vysvětlovat, jak přicházejí děti na svět. Chceme, aby ses vrátil domů živý. My víme, že jsi ještě dítě, ale někteří lidé tě považují za dospělého. Za dospělého člověka, který je nebezpečný a vinný z něčeho, i když si nic...

Obsah vydání | Pátek 10.4. 2015