Skotští nacionalisté "neumějí vysvětlit", kde vezmou miliardy na sociální výdaje a penze

10. 4. 2015

Skotská premiérka za Skotskou národní stranu Nicola Sturgeonová "nezařadila do parlamentních plánů na zvýšení britských veřejných výdajů o 165 miliard miliardy liber na zvýšení sociálních výdajů a penzí". Tvrdí to Institute for Fiscal Studies .

IFS sdělil Guardianu, že klíčové sliby strany SNP včetně zmrazení věku pro odchod do státní penze, zvýšení sociálních dávek, zrušení daně z ložnic a uchování přídavků na děti nejsou zahrnuty v návrhu skotské premiérky na zvýšení britských veřejných výdajů o 0,5 % ročně.

Aby tyto sliby mohly být splněny, bylo by prý třeba buď snížit jiné výdaje, nebo zvýšit britské daně o desítky miliard liber ročně.

Po zveřejnění zprávy IFS skotská vládní strana prohlásila, že její návrhy byly špatně pochopeny, a stěžovala si autorské organizaci.

Asistent skotské premiérky sdělil IFS a Guardianu, že návrhy výdajů ve výši 165 miliard liber (pro celou Británii) měly být pouze indikativní ohledně toho, kolik peněz by mohlo být realokováno v rámci zvýšení vládních výdajů o 0,5 %, a dodal, že tyto návrhy neměly být omezeny na zmíněné výdaje.

Analytička IFS Gemma Tetlowová prohlásila, že v takovém případě návrh přesto vyvolává nemalé otázky ohledně toho, kolik peněz bude skutečně k dispozici na běžné výdaje.

"Takže pokud neplánují zvýšit daně, aby to vše zaplatili, znamená to, že dostupných peněz pro vládní ministerstva bude méně, než jejich ilustrativní údaje tvrdí."

Protože SNP nedokáže říci, z čeho hodlá své sliby financovat, stává se terčem sílících útoků opozice na svou ekonomickou strategii.

Skotští nacionalisté jsou v nadcházejících všeobecných volbách vážnou hrozbou pro londýnský establishment, proto se v posledních předvolebních týdnech množí mediální pokusy je zdiskreditovat.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 10.4. 2015