Ruské veto nahrává sporům

8. 4. 2015

V otázce Sýrie a nyní Jemenu Rusko plně využívá svého práva veta v Radě bezpečnosti OSN, píše libanonský Daily Star. Je to privilegium, za nějž lidé na Blízkém východě platí krví.

Rusko právě navrhuje rezoluci, která vyzývá k přerušení útoků Saúdy vedené koalice v Jemenu, aby do země mohla přijít nepopiratelně velmi nutná humanitární pomoc.

Avšak formulace se starostlivě vyhýbají jakémukoliv požadavku, aby povstalečtí Húsiové podporovaní Íránem také přerušili boje.

Toto politické slovíčkaření má pachuť pokrytectví, protože s využitím stejné argumentace Rusko opakovaně vetovalo dřívější rezoluce k Sýrii vyzývající vládu k ukončení útoků. Moskva namítala, že také povstalci bojují.

Jenže nemůže platit obojí současně a průhledné ruské politické vazby, které motivují přístup k blízkovýchodní problematice, již nelze dále ignorovat. Vždy když má Rusko názor - a často názor, jenž má hmatatelné, negativní dopady na situaci - je zjevně motivovaný jeho finančními nebo politickými zájmy na Blízkém východě, plynovými a ropnými smlouvami s Íránem, a nikdy tím, co by mohlo prospět lidem v regionu.

Od Sýrie až po Jemen jsou občanské konflikty poháněny Putinovými rozhodnutími v Kremlu, zatímco válčící strany vynakládají peníze na ruské zbraně. Je čas, aby si lidé a politici v regionu začali všímat, na čem má Moskva skutečný zájem.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 10.4. 2015