Indie doufá v navázání "strategických vztahů" s Francií

10. 4. 2015

Indický premiér Narandra Modi včera přicestoval do Francie, kde doufá navázat "strategický vztah" s touto zemí. Jeho cesta však může být zastíněna zablokovanými obrannými a jadernými smlouvami s francouzskými firmami.

Prodej 126 francouzských letounů Rafale v odhadované ceně 12 miliard dolarů bude předmětem jednání mezi indickým premiérem a francouzským prezidentem. Avšak podle váldních zdrojů je nepravděpodobné, že by výsledek byl oznámen během návštěvy. Jednání o této dodávce probíhají od roku 2012.

Podobně smlouva s francouzskou jadernou společností Areva o výstavbě šesti reaktorů poslední generace je opakovaně odkládána od roku 2010.

Francie je pouze 28. největším obchodním partnerem, avšak vztahy jsou označovány jako "strategické" kvůli spolupráci v oblastech obrany, jaderné technologie, letectví a kosmonautiky.

Modi doufá, že využije cestu k propagaci investic do výrobního sektoru indické ekonomiky.

V současnosti v Indii působí 394 významných francouzských společností a zaměstnávají více než 300 000 osob.

Investiční plány oznámené Modim vytvořily příležitosti pro francouzské firmy v sektorech železniční dopravy, obnovitelné energie a městské výstavby.

Francouzské železnice SNCF se již ucházejí o zakázku na výstavbu jedné z šesti nových vysokorychlostních tratí mezi Mombají a Ahmedabádem.

V sobotu Modi navštíví město Toulouse, kde sídlí společnost Airbus, jež vyrobila polovinu letadel používaných indickými přepravci a obdržela až 70 % objednávek na nové letouny.

Předmětem jednání se stane také klimatická konference COP21, která se uskuteční v Paříži v prosinci.

V neděli Modi odletí do Německa.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 10.4. 2015