Severské země rozšíří tváří v tvář ruské agresi vzájemnou vojenskou spolupráci

10. 4. 2015

Společná deklarace Norska, Švédska, Dánska, Finska a Islandu charakterizuje chování Ruska jako "největší výzvu evropské bezpečnosti"

Severské země přislíbily vzájemnou vojenskou spolupráci tváří v tvář zvýšené ruské agresi, kterou charakterizovaly jako "největší výzvu evropské bezpečnosti".

Ministři obrany Norska, Švédska, Dánska a Finska a ministr zahraničí Islandu podepsali společnou deklaraci, která vyšla v norském deníku Aftenposten. V deklaraci se praví, že blok "musí být připraven čelit možným krizím a incidentům".

Ministři uvedli, že reagují na změněnou bezpečnostní situaci v důsledku ruských vojenských akcí na Ukrajině a zvýšené ruské vojenské aktivity v pobaltském regionu.

"Chování Ruska představuje největší výzvu evropské bezpečnosti," napsali ministři. "V důsledku toho se bezpečnostní situace kolem severských zemí za poslední rok podstatnou měrou zhoršila."

Severské země hovoří o zintenzivnění ruské vojenské činnosti za poslední rok, včetně několikerého porušení ruského vzdušného prostoru a včetně incidentů, kdy válečná ruská letadla údajně letěla s vypnutými transpondery.

"Musíme být připraveni čelit možným krizím či incidentům," praví se v deklaraci, která dodává, že vedoucí ruští představitelé "jsou ochotni použít vojenských prostředků k dosažení svých politických cílů".

Ruská armáa se chová u našich hranich provokativně a došlo k několika porušením hranic zemí kolem Baltského moře."

Norsko, Dánsko a Island - který nemá armádu - jsou členskými zeměmi NATO, kdežto Finsko a Švédsko jsou neutrální země, ale ty zintenzivnily svou spolupráci s"e Severoatlantickým společenstvím, včetně společných cvičení. V těchto zemích probíhá debata, zda by měly vstoupit do NATO.

Švédsko, Dánsko a Finsko jsou členskými zeměmi Evropské unie.

Ministři varují, že "propaganda a politické manévrování Ruska přispívají k zasévání neshod" v NATO i v EU.

Zvýšená spolupráce severských zemí bude zahrnovat více společných vojenských cvičení a výměnu výzvědných informací a také těsnější vzájemné vazby zbrojního průmyslu v těchto zemích.

"Těsnější spolupráce v severní Evropě a solidarita s pobaltskými zeměmi přispějí k silnější bezpečnosti v našem regionu a zvýší práh pro možné vojenské incidenty," uvedli ministři.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Související články

Obsah vydání | Pátek 10.4. 2015