Bosenskosrbská vládní strana chce nezávislost na Bosně a Hercegovině

11. 4. 2015

Tajemník srbského Svazu nezávislých sociálních demokratů Nebojsa Radmanović oznámil, že strana 25. dubna na sjezdu schválí prohlášení o "svobodě a nezávislosti" Republiky srbské. To je podle něj konečným cílem lidí žijících v této správní jednotce. Bosenské úřady reagovaly prohlášením, že secesionistická politika by mohla vést k zániku Republiky srbské, nikoliv Bosny a Hercegoviny. Negativně reagovaly USA a EU.

"Územní celistvost a svrchovanost Bosny a Hercegoviny jsoi zaručeny Daytonskými dohodami. Ani tyto dohody, ani Ústava Bosny a Hercegoviny nedává možnost odtržení jakéhokoliv subjektu. Taková prohlášení pouze napomáhají odrazování investorů a ničení pracovních míst," tvrdí oficiální reakce amerického velvyslanectví v Sarajevu.

Podobný postoj zaujala EU, která připomněla, že jen před dvěma měsíci všichni političtí lídři v Bosně a Hercegovině, včetně předsedy Svazu nezávislých sociálních demokratů a bosenskosrbského prezidenta Milorada Dodika, podepsali prohlášení, podle nějž se zavazují respektovat integritu a suverenitu Bosny a Hercegoviny.

Podrobnosti v chorvatštině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 10.4. 2015