Írán vyslal do Adenského zálivu dvě válečné lodě

8. 4. 2015

Írán dnes vyslal do Adenského zálivu dvě válečné lodě, informovala státní média. To znamená vojenskou přítomnost u pobřeží Jemenu, kde hlavní íránský regionální rival Saúdská Arábie s americkou logistickou, zpravodajskou podporou a dodávkami amerických zbraní ZDE vede tažení proti povstalcům z kmene Húsiů podporovaným Íránem.

Torpédoborec Alborz a podpůrné plavidlo Búšehr vypluly z Bandar Abbásu na "protipirátskou" misi, oznámil kontradmirál Habibulláh Sajjarí.

Saúdská Arábie a její arabští spojenci uvalili na Jemen vzdušnou a námořní blokádu v rámci dvoutýdenního tažení proti povstalcům z kmene Húsiů. Ti se zmocnili většiny území Jemenu a přinutili prezidenta Hádího uprchnout do Rijádu.

Írán saúdské tažení odsoudil a vyzval k dialogu. Saúdové obviňují Teherán, že dodává Húsiům zbraně, Írán to popírá.

Íránské lodě budou hlídkovat v Adenském zálivu a Rudém moři. Jedná se o oblast, kterou vede jedna z nejdůležitějších světových lodních tras a bránu mezi Evropou a Blízkým Východem.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Související články

Stratfor: Ruská nervozita z americko - íránské dohody

9.4. 2015

Dohoda na dalším vývoji íránského jaderného programu, které se podařilo dosáhnout před pár dny na diplomatickém jednání v Lausanne, uvolňuje USA ruce ve snaze zaměřit svou pozornost na sféru ruského vlivu v oblastech bývalého Sovětského Svazu. Jedním...

Obsah vydání | Pátek 10.4. 2015