Pentagon na "zadržování Ruska" ušetří

8. 4. 2015

2. února Bílý dům oznámil svůj rozpočet na rok 2016. Pokud ho Kongres schválí, administrativa vydá bezpečnostním agenturám takřka bilion dolarů. Program "European Reassurance Initiative" (ERI) má však obdržet takřka 800 milionů dolarů. V letošním roce to bylo 985 milionů. Pentagon doufá, že se mu podaří v menším rozpočtu přelít peníze ze stavebních aktivit a skladování a místo toho vynaložit víc na výcvik.

Podle náměstka ministra zahraničí Roberta Worka jsou hlavními hrozbami americké národní bezpečnosti virus Ebola, "islámský stát" a Rusko. Reakcí na ruský postup vůči Ukrajině má být více rotací jednotek, více (společných) cvičení. NATO má zvýšit svou schopnost rapidního nasazení.

ERI má pět složek - zvýšenou přítomnost v regionu, vojenská cvičení, infrastrukturu, předsunutí vybavení a podporu spojeneckých kapacit. Pentagon meziročně snížil financování infrastruktury i předsunutí vybavení o 100 a 80 milionů dolarů.

Vedle toho návrh rozpočtu nezahrnuje 175 milionů, které letos Pentagon věnoval "na podporu Ukrajiny a Pobaltí".

Současně Pentagon navyšuje prostředky na výcvik. Pro tento účel má být vyčleněno více než 470 milionů, což je o 60 milionů více než letos. Z tohoto fondu se zaplatí častější rotace amerických vojáků a vybavení z USA do Evropy a nazpět.

Z toho ještě více než 250 milionů bude vynaloženo na rotace obrněných brigád se základnami v USA. Spojené státy nedávno poslaly nazpět do Evropy tanky a uskladnily je na základně Grafenwöhr v Bavorsku. Vedle toho na skladové kapacity bude vynaloženo 70 milionů.

Necelých 20 milionů dolarů bude vynaloženo na vylepšení letišť v Bulharsku, Rumunsku, Estonsku, Lotyšsku a Litvě. Ale většinu peněz dostane armáda a její obrněnce.

Celý plán zadržování Ruska počítá jednoduše s tím, že protivník "táhne bílými", je založen na reakci. "Záleží na ruských činech," prohlásil v lednu náměstek Work.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 10.4. 2015