Obamova dohoda s Íránem "se rozpadá"

9. 4. 2015

KD│ Írán začne čerpat hexafluorid uranu do vysokorychlostních centrifug IR-8 poslední generace, jakmile vstoupí v platnost dohoda se světovými mocnostmi. Medžlis o tom včera na uzavřeném zasedání informoval ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf, uvedla agentura FARS.

V takovém případě Obamova dohoda o kontrole íránského jaderného programu fakticky ani nezačne platit. Takový krok jasně poruší publikované americké podmínky pro dohodu. Současně s tím výrazně vzroste íránský potenciál pro výrobu jaderné bomby.

Nové centrifugy obohacují uran až dvacetkrát rychleji než model IR-1, který Teherán dosud využíval.

Podle íránského výkladu je ale v "lausannském rámci" pro budoucí dohodu použití rychlých centrifug povoleno, ačkoliv americká strana tvrdí opak.

Ministr obrany brigádní generál Hosejn Dehkan týž den kategoricky popřel, že by Teherán souhlasil s mezinárodními inspekcemi v kterémkoliv ze svých vojenských zařízení. Podle ministra jsou takové inspekce "červenou čarou" a v žádném případě s nimi nebude vysloven souhlas. Výslovně odmítl zprávu britského deníku Guardian, jež tvrdila, že Teherán takové inspekce povolil.

A současně velitel Islámských revolučních gard generálmajor Mohammad Alí Džafarí zdůraznil, že ukončení všech sankcí a uchování práva na celý jaderný cyklus a vlastní jaderný výzkum jsou pro Írán podmínky, od nichž není ochoten ustoupit v žádné mezinárodní smlouvě.

Ještě v pondělí velitel dobrovolnických milic Basídž brigádní generál Mohammad Réza Nakdí prohlásil, že USA používají "lživou" interpretaci dohody z Lausanne a nelze jim věřit.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 10.4. 2015