Policista obviněn z vraždy, střelil utíkajícího Afroameričana pětkrát do zad

8. 4. 2015

Policista Michael Slager ze Severního Charlestonu v Jižní Karolíně byl obviněn z vraždy, když se objevil videozáznam zachycující jeho střelbu na prchající neozbrojenou oběť. Padesátiletý Walter Scott, Afroameričan, byl pětkrát zasažen do zad poté, co se jej policista pokusil zastavit, údajně kvůji nefungujícímu reflektoru jeho auta.

Zpráva o uvěznění policisty přišla poté, co video publikované listem New York Times protiřečí Slagerově verzi. Třiatřicetiletý policista tvrdil, že se obával o život, poté co mu Scott odcizil omračující aparát.

Video zachycuje policistu střílejícího osm ran zezadu na Scotta, zatímco ten utíká. Scott padl po osmém výstřelu. Video poté zachycuje Slagera, jak pomalu přichází k oběti a vyzývá ji, aby dala ruce za záda.

Když se Scott nehýbe, Slager mu dá ruce za záda a spoutá ho. Pak rychle odchází na místo, odkud střílel, sebere tam nějaký objekt a vrací se 10 metrů zpět k tělu, kde jej odhodí u jejích nohou.

Videa podle NYT natočilo několik svědků. Na jeho základě byl Slager zatčen a obviněn z vraždy.

V USA poslední dobou došlo k řadě případů smrtícího útoku policistů na neozbrojené Afroameričany a vyvolalo to výrazné napětí v mezirasových vztazích.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 10.4. 2015