Britští labouristé uvažují o zestátnění železnic

6. 4. 2014

Šéf britských labouristů Ed Milliband informoval, že jeho strana zkoumá, zda by bylo možné zase zestátnit soukromé britské železnice. Britské železnice, zprivatizované za Margaret Thatcherové, trpí astronomickými cenami jízdenek a přeplněnými vlaky. Nekvalitní služby, které soukromí dopravci veřejnosti nabízejí, jsou cestujícími ostře kritizovány. Podle průzkumu veřejného mínění organizace YouGov podporuje zestátnění železnice 66 procent Britů, z toho 52 procent voličů Konzervativní strany a 79 procent voličů Labouristické strany.

Příkladem možného postupu je nedávná historie železniční tratě vedoucí z Londýna po východním pobřeží Británie do Edinburku. Tuto East Coast Line provozovala do roku 2009 soukromá firma National Express, ale toho roku se frančízy vzdala a vrátila ji vládě. Od té doby tuto trasu provozuje stát. Vydělal na ni za tu dobu více než 600 milionů liber a dramaticky se zvýšila spokojenost cestujících.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Související články

ČD: Nejezděte vlakem!

20.8. 2015 / Bohumil Kartous

Vlaky se jeví být budoucností globální dopravy. Jsou relativně ekologické, relativně bezpečné a dokáží být mnohem rychlejší než auto. A když k času strávenému v letadle přičtete i čas nutný k odbavení a potřebnou rezervu, na kratší vzdálenosti umí bý...

Obsah vydání | Úterý 8.4. 2014