Čtenáři i ministryně paní Marksová-Tominová pomohli panu Jiřímu Lofovi - případ však stále není vyřešen

19. 8. 2015

Na apel nemocného Jiřího Lofa reagovali čtenáři podstatnou finanční pomocí - celkem mu od zveřejnění našeho apelu poskytli čtenáři finanční částku 32 700 Kč - a také mu pomohli v dalších věcech. Obrátili jsme se v jeho věci na ministryni sociálních věcí paní Marksovou-Tominovou, která pověřila své úředníky, aby záležitost vyšetřili. V důsledku tohoto šetření dostal pan Lof konečně 8.8. 2015 první platbu invalidního důchodu, který mu byl přiznán už v lednu 2015.

Jeho situace však stále není vyřešená. Zveřejňujeme jeho nejnovější dopis úředníkům, paní ministryni i Britským listům. Na dotaz, zda ho máme zveřejnit, pan Lof odpověděl:

"Upřímně pane Čulíku já nevím, sedím tady čumím do blba, jen mi tečou slzy, prostě nevím, musím přestat jíst ten neurol pořad bulím jak malá holka a nejsem schopen myslet, ale lidi mi pořád píšou tak snad ano jestli tedy nebudou proti třeba úředníci nebo vy? Co myslíte vy?"

Dobrý den,

dnes je již vše v pořádku tak, jak uvádíte výše v dopise. 8.8.2015 jsem dostal první invalidní důchod.

Celý problém je však většího rozsahu. Jde o to, že se nacházím v opravdu velmi těžké situaci a každé zdržení je pro mě velkou ranou. Byl jsem kritizován, že nejednám s úřady a nevyzvedávám si poštu. a to je onen kámen úrazu. Rozhodnutí o přidělení důchodu mi z ČSSZ Křížová poslali a po čtyřech dnech se jim vrátilo, a to je pochybení pošty jak mi potvrdila paní vedoucí na ČSSZ, když jsem si byl pak osobně toto rozhodnutí převzít. Současně trvalo poště doručení zálohy na důchod neuvěřitelných 21 dnů! To, že celé vyřízení důchodu trvá od 10.1.2015, myslím hovoří samo za sebe. A i když je na vině opravdu pošta, protože ani mně ani mé lékařce někokrát nedoručili písemnosti z ČSSZ, očekával bych v roce 2015 od úředníků místo strohého odložení případu třeba telefonát dané osobě s dotazem, zda ví že nepřevzal důležité písemnosti a že je nepřevzala ani jeho lékařka. Ale to je jen moje přání.

Celkově je moje situace i nadále velmi těžká, nemám práci, po několika pokusech o práci pro invalidy jsem se snad konečně dostal k práci ve svém oboru, pracuji na počítači, správa a tvorba www a další.

Tuto práci jsem získal jen díky podpoře občanů, kterou jsem byl nucen zveřejnit na Britských listech.

A jen díky pomoci čtenářů nejsem na ulici a mám co jíst a čím si převázat rány.

K tomu se musím odstěhovat z ubytovny kdy bydlím protože jsem několikrát platil se zpožděním a je to porušení smlouvy.

Stěhovat se musím do 30.8. 2015.

Bohužel ani úřad hmotné nouze nepomůže, snažili se mi pomoct již v lednu a jejich pomoc vyústila jen do toho že jsem se musel stěhovat, protože úřad v lednu nevyplácel dávky.

Dávku na bydlení mi vyplatili až v únoru 2015 a to ve výši 17000 Kč.

Já jsem tyto peníze použil na zaplacení nového nájmu a kauce za bydlení, toto můžu samozřjmě doložit, a přesto mi slečna Fučíková na úřadu pro pomoc v nouzi sdělila, že tím že jsem nepoužil peníze na adrese, kterou jsem uvedl ale na jiné adrese, dlužím státu 17 000,- Kč a dokud nedonesu správné účtenky (asi bych si je musel vyrobit) nemám nárok na žádnou dávku.

To bylo v březnu 2015 a od té doby tento stát nezajímám.

Hodně by mi pomohlo, kdyby si slečna Fučíková na úřadě vzala účtenky za zaplacený nájem i na jiné adrese a já mohl i nadále dostávat dávky, na které mám nárok.

Nevím zda je v moci např. paní ministryně nebo někoho z vyšších úředníků toto zařídit. V případě invalidního důchodu pomohla po půl roce až intervence od paní ministryně a najednou vše šlo a velmi hodná paní vedoucí na ČSSZ mi předala rozhodnutí, pomohla sepsat námitku a dokonce poradila, že v případě zamítnutí nabídky se mám přijít poradit a podat žalobu.

Nevím, zda vůbec je možné situaci takto řešit, ale rozhodně se necítím vinen, peníze na nájemné jsem použil na nájemné a stejně prý nemám nárok na pomoc.

Omlouvám se že to takto rozepisuji, ale bez souvislostí je můj případ velmi nepřehledný, a omlouvám se za případné chyby. Posledních 14 dní je můj psychycký stav velmi špatný, lékařka mi napsala neurol, není to moc dobré, musím si poradit bez toho, jsem potom zcela netečný a to není dobře.

Tolik tedy k mé situaci, podání pana Nováčka můžete odložit jako již bezpředmětné.

Zprávu posílám v kopii i panu Čulíkovi z BL, který mi velmi pomohl a pomáhá i s čtenáři jeho listů, a dále v kopii na paní ministryni, aby i ona měla moje vyjádření k tomu že se nedostavuji na úřady a nevybírám si poštu.

Pomůže mi stát se přestěhovat? Řeší vůbec stát takové věci pro své občany v nouzi? Nebo budu muset opět požádat občany aby mi pomohli protože český stát nemá zájem o své občany? Předem děkuji za jakoukoliv radu či pomoc v mojí situaci.

Jiří Lof

Pozn. red. Případnou finanční pomoc pro pana Jiřího Lofa mohou čtenáři poslat na účet Britských listů v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500, s variabilním symbolem 2206.

Vytisknout

Související články

Vyřešte nezaměstnanost nadobro a se ziskem

17.9. 2015 / Ivo Barteček, Štěpán Cháb

Vážená paní ministryně práce a sociálních věcí,jsem již druhým rokem nezaměstnaný. Není to tím, že bych byl neschopný, nemocný, líný či snad že bych měl jakkoliv poskvrněnou minulost. Nikoliv. V našem kraji prostě práce není. Dlouhodobě nezaměstnanýc...

Případ pana Lofa - neradostné pokračování

21.6. 2015

O práci jsem přišel, protože to po zdravotní stránce nedávám. Moje doktorka se na mě zlobí, podle té mám být v nemocnici nebo doma v klidu a léčit se. Nejde to, nemám ani pořádně na jídlo a to nemluvím třeba jen o tom, kolik mě stojí obvazový mater...

Případ pana Lofa

13.6. 2015 / Jan Čulík

Před několika dny se na čtenáře Britských listů obrátil v extremní nouzi diabetik pan Jiří Lof, který trpí závažným onemocněním, přesto však, namísto toho, aby se doma léčil, musí z existenčních důvodů chodit do práce. Měl problém, že mu hrozilo vy...

Obsah vydání | Středa 19.8. 2015