Papež František znovu hovořil ve vánočním projevu o své vizi pokorného katolictví

25. 12. 2013

Papež František věnoval svůj první vánoční projev všem mužům a ženám, "kteří doufají v lepší svět, kteří se starají o druhé zatímco pokorně vykonávají svou povinnost". Prosazoval svou vizi skromného, asketického a sociálně uvědomělého katolictví.

"Když pohlédneme na dítě v jeslích, naše myšlenky se obracení k těm dětem, které jsou nejzranitelnější, oběti válek, ale také myslíme na staré lidi, na ženy trpící domácím násilím, na nemocné," řekl papež.

Ve svém projevu hovořil papež na své oblíbené téma, že pastýři, kteří první viděli Ježíše po jeho narození, byli "první, protože patřili k posledním, těm vyloučeným".

Jak je v papežských vánočních projevech ve zvyku, papež požadoval mír v celé řadě zemí, v první řadě v Sýrii. Zmínil se také o Středoafrické republice "často zapomínané a přehlížené", o jižním Súdánu, o Nigerii, "rozervané neustálými útoky, které nešetří nevinných a těch, kteří se nedokáží bránit" a prosil Boha o příznivý výsledek mírových rozhovorů mezi Izraelci a Palestinci.

Podrobnosti v angličtině - GUARDIAN ZDE

Drazí bratři a sestry z Říma a celého světa, dobrý den a požehnané Vánoce!

Připojuji se ke zpěvu andělů, kteří se ukázali Betlémským pastýřům té noci, kdy se narodil Ježíš. Tento zpěv spojuje nebe i zemi, obrací se k nebi chválou a velebením a k lidem na zemi přáním pokoje.

Všechny zvu, aby se připojili k tomuto zpěvu, jež platí pro každého muže a ženu, kteří ve tmách bdí, doufají v lepší svět a pečují o druhé ve snaze pokorně plnit své povinnosti.

Vánoce nás volají především k tomu, abychom vzdávali slávu Bohu, protože je dobrý, věrný a milosrdný. V tento den přeji všem, aby rozpoznali pravou tvář Boha, Otce, který nám daroval Ježíše. Přeji všem, aby pocítili, že Bůh je blízko, stanuli v Jeho přítomnosti, měli Jej rádi a ctili Jej.

Každý z nás ať vzdává Bohu chválu především svým životem odevzdaným z lásky k Němu a k bratřím.

Pravý pokoj – a my to víme - není rovnováhou protichůdných sil. Není hezkou „fasádou“, za níž ční kontrasty a rozdělení. Pokoj je každodenní – řemeslný – závazek plněný silou Božího daru, Boží milosti, které se nám dostalo v Ježíši Kristu.

Při pohledu na Dítě v jeslích, Dítě pokoje, mysleme na děti, které jsou nejkřehčími oběťmi válek, ale mysleme také na staré lidi, na týrané ženy, na nemocné... Války drtí a drásají spousty životů!

Mnoho životů přerval v nedávné době konflikt v Sýrii, podněcující nenávist a pomstu. Modleme se nadále k Pánu, aby ušetřil milovaný syrský lid nového utrpení, bojující strany ukončili násilí a zaručili přístup humanitární pomoci. Viděli jsme, jak mocná je modlitba! A jsem rád, že se dnes k této naší prosbě za mír v Sýrii připojují také věřící jiných náboženských vyznání. Nikdy neztrácejme odvahu se modlit! Odvahu říci: Pane, daruj svůj pokoj Sýrii a celému světu. A zvu také nevěřící, aby toužili po míru. S jejich touhou, s onou touhou, která rozšiřuje srdce. Všichni jednotně buď modlitbou anebo touhou, všichni pro mír.

Dítě, daruj pokoj Středoafrické republice, na niž často lidé zapomínají. Ty však, Pane, nezapomínáš na nikoho! A chceš přinést mír také do oné země, která je sužovaná spirálou násilí a chudoby, kde je mnoho lidí bez příbytku, vody a potravin, bez životního minima. Napomoz ke smíření v Jižním Súdánu, kde nynější napětí přineslo již mnohé oběti a ohrožuje mírumilovné soužití tohoto mladého státu.

Kníže pokoje, všude obrať srdce násilníků, aby složili zbraně a byla nastoupena cesta dialogu. Pohleď na Nigérii, drásanou neustálými ozbrojenými útoky, které nešetří nevinné a bezbranné. Požehnej zemi, kterou jsi vyvolil pro svůj příchod na svět a přiveď ke zdárnému výsledku mírová jednání mezi Izraelci a Palestinci. Zahoj rány milovaného Iráku sužovaného častými atentáty.

Pane života, ochraňuj ty, kteří jsou pronásledováni pro Tvé jméno. Daruj naději a útěchu uprchlíkům a utečencům, zvláště v Africkém rohu a na východě Demokratické republiky Kongo. Učiň, aby se migrantům hledajícím důstojný život, dostalo přijetí a pomoci. Ať už nikdy nedojde k tragédiím s tolika mrtvými, kterých jsme byli letos svědky u Lampedusy!

Betlémské dítě, dotkni se srdcí těch, kteří jsou zapojeni do obchodování s lidmi, aby si uvědomili závažnost tohoto zločinu proti lidskosti. Pohlédni na četné děti, které jsou unášeny, zraňovány a zabíjeny v ozbrojených konfliktech, jsou z nich děláni vojáci a bylo jim ukradeno jejich dětství.

Pane nebe a země, pohleď na tuto naši planetu, která je chamtivostí a lakotou lidí často bezohledně vykořisťována. Pomoz a opatruj ty, kteří se stali obětí přírodních pohrom, zvláště drahého filipínského lidu těžce postiženého nedávným tajfunem.

Drazí bratři a sestry, v tomto světě, v tomto dnešním lidstvu se narodil Spasitel, kterým je Kristus Pán. Zastavme se u Betlémského dítěte. Dovolme svému srdci se dojmout, nemějme z toho strach. Nemějme strach z toho, že se naše srdce dojme. Naše srdce potřebuje obměkčit. Nechme je rozehřát Boží něhou; potřebujeme Boží pohlazení. Boží pohlazení nezraňuje, ale dává nám pokoj a sílu. Potřebujeme Jeho pohlazení. Bůh je veliký v lásce, Jemu patří chvála a sláva na věky! Bůh je pokoj: prosme Jej, aby nám pomáhal denně ho vytvářet ve svém životě, ve svých rodinách, ve svých městech a státech, na celém světě. Nechme se dojmout Boží dobrotou.

projev papeže Františka - v plném znění v češtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 23.12. 2013