PRŮBĚŽNÉ ZPRAVODAJSTVÍ

Studentské protesty v Chile, hurikán Irene, Palestina, sex s neandrtálci...

28. 8. 2011

  • Izrael očekává, že drtivá většina zemí OSN bude hlasovat pro podporu palestinského státu, vyplývá z telegramu velvyslance Izraele v OSN,kterého citoval Haaretz. Česko slíbilo Izraeli, že bude hlasovat proti přijetí Palestiny do OSN... Odmítavý postoj k přijetí Palestiny zaujmou ještě USA, Německo, Itálie a Nizozemsko. V současné době existuje 193 členských států OSN.
  • Jeden ze tří dospělých v USA trpí obezitou. Jeden ze čtyř ve Velké Británii a Austrálii. Sedm z 10 na Tongu. Žádné vládě v žádné zemi se podařilo vypořádat se s epidemií obezity. V současné době se odhaduje, že 1.500 milionů dospělých a 170 milionů dětí má vážné problémy s nadváhou. Tato epidemie je odpovědná za 2% a 6% výdajů na zdravotnictví všech zemí.
  • Smrt teenagera během masové demonstrace v Santiagu de Chile ve čtvrtek večer přilila olej do ohně již tak napjaté atmosféry složité politické a společenské situace v Chile zjitřené dvoudenní generální stávkou proti prezidentovi Sebastiánu Piñerovi . Mladík 16, zemřel v nemocnici poté, co byl střelen do hrudi. Matka požaduje spravedlnost. Konflikt dosáhl takového bodu, že prezident Sebastián Piñera včera dal pokyn ke zvratu vládní strategie, a souhlasil, že povede diskusi na Moneda Palace se všemi zúčastněnými stranami k vyřešení vzdělávacích problémů, které demonstranti vyžadují pro studenty.Dvoudenní generální stávka se nesla pod heslem "1800 hodin pro vzdělání", což symbolizuje počet milionů dolarů v této zemi za rok, které by měly být vydané na financování veřejného školství.
  • V sobotu v 12:30 došlo ve Venezuele v severovýchodním Punto Fijo k zemětřesení o síle 4,7 .
  • Hugo Chávez přišel v sobotu kolem 22:00 do vojenské nemocnice Carlose Arvela, aby podstoupil třetí fázi chemoterapie.
  • Tajné dokumenty MI5, vydané britským Národním archivem, odhalily detaily o tom, jak britská vláda pod vedením Winstona Churchilla svrhla zvolenou vládu Britské Guayany v převratu z roku 1953, protože se Británie bála jejího levicového vůdce Cheddi Jagana a jeho americké manželky Janet, kteří vedli britskou kolonii "do náruče Sovětského svazu". Jagan a Janet společně založili Pokrokovou lidovou stranu (PPP) v kampani za práva pracujících a nezávislost na Británii.
  • Až 1 milion lidí muselo opustit pouze pobřeží Jersey. Doprava začala na východním pobřeží stagnovat . Asi 9000 letů bylo z postižených letišť zrušeno. V New Yorku, veškerá MHD má být uzavřena až v pondělí. Síla hurikánu se snížila, ale silný déšť zvyšuje riziko povodní 1 milion lidí je bez proudu poté, co Irene způsobila výpadky Starosta New Yorku Bloomberg naposledy přesvědčuje ty, kteří žijí v nízko položených pobřežních oblastech, k evakuaci z důvodů vlastní bezpečnosti.
  • Francouzští socialisté se obávají návratu Dominique Strauss-Kahna. Francouzská socialistická strana se sešla na svém zasedání na nábřeží La Rochelle . "Jestli chce strana vyhrát příští rok prezidentské volby, bude muset zůstat Strauss-Kahn v dostatečné vzdálenosti," konstatoval 50-letý krajský zastupitel z venkova v jihozápadní Francii.
  • 18 lidí bylo zabito a 26 zraněno při sebevražedném bombovém útoku na vojenské akademii v Alžírsku.
  • Palestinský prezident Mahmúd Abbás se setkal o víkendu s komisařkou EU pro zahraniční věci Catherine Ashtonovou , aby diskutovali o nadcházející možnosti uznat samostatný palestinský stát v OSN.
  • Vědci tvrdí, že malárii přenášející komáři v některých částech Afriky mizí, ale vědci si nejsou jisti, proč.
  • Kanada se rozloučila s Jackem Laytonem (61), vůdcem levicové Nové demokratické strany (NDP), který zemřel na rakovinu prostaty, státním pohřbem za přítomnosti ministerského předsedy Stephena Harpera , generálního guvernéra, zástupců politických stran a veřejnosti.
  • Výzkumníkům v Large Hadron Collider (LHC) se nepodařilo najít důkazy o tzv. "supersymetrických" částicích. Tvrdí to vědci na setkání Lepton Photon science meeting v Bombaji.
  • Jacíkoliv "Afričané tmavší pleti" zažívají nyní v Libyi smrtelné nepřátelství. Stovky migrujících subsaharských dělníků se zoufale snaží uniknout z Tripolisu a dalších měst Libye, neboť je libyjští Arabové podezřívají, že jsou Kaddáfího "žoldáci" . Kaddáfímu totiž v boji pomohly jednotky Africké legie, kterou vytvořil a vyzbrojil z bojovníků kmenů v Sahelu. Ke Kaddáfímu se také přidali bojovníci kmene Tuaregů z Mali, z Alžírska a Nigeru .
  • Pět kandidátů na japonského premiéra poté, co Naoto Kan odstoupil vzhledem k událostem ve Fukušimě: Ministr zemědělství Michihiko Kano, 69, bývalý ministr dopravy a infrastruktury Sumio Mabuchi, 51, ministr financí Yoshihiko Noda, 54, ministr obchodu Banri Kaieda (favorit volby), 62.
  • Tři Egypťané se zúčastnili teroristických útoků na jižní Izrael, píše Ha'aretz. Všichni tři byli členové extremistické islámské skupiny, jeden z nich utekl z egyptského vězení během revoluce proti Husni Mubarakovi.
  • Sex s neandrtálci posílil lidskou imunitu..., informují vědci
  • Indický protikorupční aktivista Anna Hazare přestal hladovět po 288 hodinách poté, co indický parlament přijal jeho návrhy na protikorupční zákon.

(Průběžné zpravodajství připravil Štěpán Kotrba)

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 26.8. 2011