Francouzští bohatí chtějí platit víc daní

25. 8. 2011

Skupina nejbohatších Francouzů, včetně dědičky firmy L'Oréal Liliane Bettencourt, podepsala petici, požadující, aby na ně vláda uvalila vyšší daně. Stalo se to v době, kdy francouzský premiér François Fillon oznámil balík škrtů, v jejichž rámci má být omezen deficit Francie a má se ušetřit 11 miliard euro.

16 bohatých Francouzů podepsalo petici, požadující, aby bohatí občané ve Francii přispěli do státního rozpočtu "mimořádným příspěvkem" a pomohli tak zemi dostat se ze současné finanční krize.

Francouzi tím napodobili obdobný návrh amerického miliardáře Warrena Buffeta. Jeho návrh na radikálnější zdanění bohatých převzal Maurice Lévy, vlivný šéf reklamní a marketingové agentury Publicis, a Pierre Bergé, zakladatel módního domu Yves Saint Laurent. Americký miliardář Buffett nedávno kritizoval skutečnost, že platí méně daní než mnoho jeho zaměstnanců.

Petici, zveřejněnou na stránkách francouzského zpravodajského časopisu Le Nouvel Observateur, podepsali čelní francouzští podnikatelé včetně Christopha de Margerie, z ropného koncernu Total, Frédérica Oudeay, šéfa druhé největší francouzské banky Societé Générale, a Jeana-Cyrila Spinetty, ředitele letecké společnosti Air France-KLM. Bettencourtová, 88, nejbohatší Francouzka, jejíž jmění dosahuje hodnoty France's richest woman,

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 25.8. 2011