Britská letadla zaútočila na bunkr v Sirte

26. 8. 2011

  • Britská letadla zaútočila na velký bunkr v Sirte, v domovském městě Muammara Kaddáfího. Včera britská letadla bombardovala cíle v Sirtre a silnici z Tripolisu na letiště. NATO bombardovalo loajalistická postavení v Tripolisu a 29 "ozbrojených vozidel" v Sirte. Britský ministr obrany Liam Fox popřel, že by útoky NATO proti Sirte byly zaměřeny na Kaddáfího. "Cílem útoků je zajistit, aby režim neměl možnost dál vést válku proti vlastnímu lidu?" řekl Fox v BBC. "Cílem útoku na Sirte bylo zajistit, aby neexistovalo alternativní velení, kdybych chtěl režim opustit Tripolis."
  • Bombardování města Sirte stihačkami NATO porušuje rezoluci OSN na ochranu civilistů a všichni to vědi, argumentuje bývalý britský diplomat Craig Murray na svém blogu.
  • Komisař OSN pro lidská práva varoval, že poprava plukovníka Kaddáfího by byla protizákonná. "Popravy bez soudu jsou protizákonné v míru i ve válce," zdůraznil. Mluvčí Human Rights Watch a Amnesty International apelovali na obě strany, aby zacházeli s vězni s lidskostí a respektovali mezinárodní konvence.
  • Adoptivní dcera Muammara Kaddáfího Hanna nebyla usmrcena při americkém náletu r. 1986, jak režim tvrdil.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 26.8. 2011