Zakladatel firmy IKEA sympatizoval s nacisty

26. 8. 2011

Švédská autorka a novinářka Elisabeth Asbrinková zjistila, že švédská policie udržovala policejní svazek o Ingvaru Kampradovi, zakladateli firmy IKEA. Jeho kontakty s nacisty bylyprý hlubší než pouhý "zmatek mladého muže".

Asbrinková tvrdí, že Kamprad vstoupil do švédské nacistické strany v roce 1943, když mu bylo 17 let. V důsledku toho na něho švédské bezpečnostní orgány založily policejní svazek.

Asbrinková také uvádí ve své knize nazvané A ve Vídeňském lese stromy zůstávají, že Kamprad udržoval kontakty s nacistickými sympatizanty až do roku 1950, i když tvrdil, že je přerušil o dva roky dříve. Dodává, že švédská policie tajně četla Kampradovu poštu. Kampradův mluvčí uvedl, že jeho flirtování s nacisty v mládí "bylo největší chybou jeho života". Kamprad nevěděl, že na něho vede policie svazek, označený "nacista".

Kamprad r. 1999 přiznal, že měl v minulosti vazby na nacismus. Udělal to v knize o svém životě a požádal o odpuštění za svou "blbost". Vysvětlil, že své sympatie k nacismu měl od babičky, československé občanky, žijící v Čechách, která ho seznámila s nacistickou literaturou. Organizace Americké shromáždění osob, které přežily židovský holocaust a jejich potomků požaduje, aby bylo zahájeno vyšetřování, které by zkoumalo Kampradovu minulost.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 26.8. 2011