Každý občan má povinnosti

25. 8. 2011 / Jan Čulík

Ještě jedna věc: Uvědomil jsem si, že protože upozorňuju, že není možné z asociálního chování vinit celé romské etnikum, někteří čtenáři z toho extrapolují, že snad argumentuji, že má být romské etnikum nějak omlouváno. To jsem nikdy nenapsal a nemyslím si to.

Každý občan má své povinnosti. Kdo se chová jako kriminálník a asociál, musí být potrestán. To se samozřejmě týká každého občana, jeho etnický původ je zcela irelevantní.

V Česku, jako všude jinde, existuje dnes dost velká třída asociálních, případně sociálně deprivovaných jedinců. Ty musí stát přísně trestat, pokud nedodržují civilizační normy. Zároveň by však slušný stát měl zjišťovat, jaké jsou faktory, které způsobují asociální chování, a měl by se je snažit odstraňovat. Přijímám argumentaci Tonyho Blaira, že je nutno tyto věci řešit individuálně, rodinu po rodině. Stát musí lidem nabídnout možnost, aby zlepšili svou situaci. Pokud tu možnost odmítnou a nebudou ochotni na zlepšení své situace sami aktivně pracovat, stát jim pomoc odebere. Složité to není.

Rasová argumentace o údajné "čistotě české krve", kromě toho, že je to naprostý nesmysl, je cestou do pekla. Vytvářením rasové hysterie a zdůrazňováním etnické příslušnosti pachatelů kriminálních činů se nic nevyřeší.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 25.8. 2011