Snad každý Čech má v krvi romské geny

25. 8. 2011 / Boris Cvek

Mělo by se říci, že Češi nemohou být Čechy kvůli rasové čistotě, pokud by se vůbec "rasová čistota" měla brát vážně a ne pouze jako odporný nacistický výmysl, kterým je. Kdysi mne k zamyšlení nad tím, že ve střední Evropě přece žádná "rasová čistota" nemůže existovat, přiměl K. R. Popper. Jednak jsme tu vždy měli Židy a Romy a snad každý "Čech" má v krvi židovské či romské geny.

Dále na území České republiky žili staletí Němci, s nimiž se Češi "mísili". K tomu připočtěte Maďary a Švédy a Italy, Francouze, Rusy...

Přinejmenším mužové těchto národů se v Čechách a na Moravě pohybovali často a plodili tu děti. Když jsem poprvé uviděl rodokmen mé rodiny ze strany otce mého otce, rodiny, která se po staletí nestěhovala z městečka Holešov a která by tedy mohla být "echt moravská", našel jsem mezi předky jakéhosi Blažeje Sturma, který se narodil roku 1698 v Tyrolsku a odešel do Holešova, aby tu založil rodinu, kromě toho si moji mužští předkové vzali občas nějakou židovskou dívku za manželku.

A manželka otce mého otce, tedy moje babička, se jmenovala Šnaubeltová, což také nezní moc česky.

Myšlenka "rasové čistoty" v našem evropském prostoru je tedy úplná fantasmagorie, kterou mohli vymyslet pouze takové obludy, jakými byli nacističtí ideologové.

Všechny národy a národnosti a tradice zde žijící jsou ve skutečnosti spojené nespočetnými příbuzenskými pouty, takže každý "Němec" je ve skutečnosti zároveň Žid, Rom, Polák, Francouz, Maďar, Čech atd. a každý "Čech" je ve skutečnosti Žid, Rom, Polák, Francouz, Maďar, Němec atd.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 25.8. 2011