Situace v Libyi

24. 3. 2011

čtvrtek 11.20: BBC
  • Americký šéf vojenského štábu pro akce v Libyii admirál Gerard Hueber tvrdí, že nepřicházejí žádné zprávy o civilních obětech usmrcených západnímo vojenskými akcemi, nazdory opačným tvrzením Kaddáfího vlády. Britský vicemaršál Greg Bagwell se vyjádřil, že Kaddáfího letectvo "už jako bojová jednotka neexistuje".

čtvrtek 11.15 AL DŽAZÍRA

  • 28 velvyslanců u NATO právě zahájilo čtvrtý den jednání ohledně toho, jak a kdy má NATO převzít velení nad vojenskou operací proti Kaddáfímu.
  • Tunisko podobně jako USA a EU zmrazilo libyjská aktiva.
  • Francouzský ministr zahraničí Alain Juppé uvedl, že doufá, že vojenská intervence v Libyii bude varováním vládám v Sýrii, v Saúdské Arábii i jinde. Dodal, že vojenské akce proti Kaddáfímu budou zřejmě trvat dny až týdny, nikoliv však měsíce.
  • Ali Tarhouni, nový ministr financí libyjské opoziční národní rady, který vystudoval v USA, sdělil reportérům, že vzbouřenecká armáda má asi 1000 profesionálních vojáků. Přiznal, že na východě země dochází při vzbouřeneckých vojenských akcích k chaosu. Dodal, že vzbouřenci nemají nedostatek peněz, přestože je Tripolis odřízl od finančních zdrojů. Četné země poskytly vzbouřencům kredit, Británie například, jak tvrdil, poskytla úvěr ve výši 1,1 miliardy dolarů.
  • Z Libye uprchlo v důsledku konfliktu 290 000 lidí a dalších 600 000 lidí v zemi potřebuje humanitární pomoc, varuje International Medical Corps.
  • Šedesát procent Američanů podporuje americké vojenské akce v Libyi. Považují způsob, jak rozhoduje prezident Obama, za "opatrný a oceňují, že Obama široce konzultuje", anebo za "silný a rozhodný". 36 procent Američanů charakterizuje Obamovo jednání jako "nerozhodné a váhající".
  • Republikání v americkém Kongresu kritizovali prezidenta Obamu. Dotazovali se, co je účelem akce v Libyi, kolik to stojí a jaká je strategie odchodu.

čtvrtek 11.00: BBC

  • Rusko zpochybňuje cíl mezinárodní intervence v Libyi. Konstantin Kosačev, předseda výboru státní dumy pro zahraniční záležiosti, sdělil BBC: "Rezoluce OSN byla v pořádku, ale současné akce protiřečí duchu a liteře této rezoluce. Nejsou ničeny pouze protiletadlové systémy, ale byl bombardován i palác plukovníka Kaddáfího a je ničeno i mnoho jiných vojenských objektů a to je podle našeho názoru svým způsobem zasahování do vnitřních záležitostí suverénního státu."
  • V Syrii dochází k hromadnému zatýkání aktivistů po sedmi dnech protivládních protestů. Ve středu bylo usmrceno střelbou 15 lidí v městě Deraa, informují humanitární organizace.
  • V jihovýchodním Jemenu dochází k vojenským střetům mezi pravidelnou armádou a elitní republikánskou gardou prezidenta Saleha.
  • Občan z města Misurata sdělil rozhlasu BBC: "V Misuratě ve středu došlo k záměrnému ostřelování hlavní nemocnice Kaddáfího tanky. Tři civilisté byli usmrceni. Na civilisty také střílejí ze střech Kaddáfího ostřelovači."
  • Oficiální libyjská tisková kancelář JANA informovala, že v noci došlo k třem náletům na Tripolis, které usmrtily "velké množství civilistů". Nálety se podle ní "zaměřily na civilisty, kteří se snažili vyprošťovat raněné a mrtvé z trosek." Toto tvrzení nelze ověřit z nezávislých zdrojů.
  • Vzbouřenci v Bengází skandují: "Děkujeme vám, Davide Camerone." Zdůrazňují však, že nechtějí pozemní invazi západních vojsk.
  • Kaddáfí začal znovu střílet na město Misurata. Obyvatelé města uvádějí, že město nemá žádné zdravotnické zásoby, nemocnice jsou plné raněných, ve městě nejsou potraviny a lidé pijí dešťovou vodu. Náměstek Kaddáfího ministra zahraničí uvedl, že v Misuratě ve čtvrtek dochází jen k omezeným potyčkám.

Libye: Letecké bombardování zajistilo město Misuráta pro vzbouřence

24. 3. 2011

Téměř dvanáct hodin leteckých úderů zlikvidovalo pětidenní ofenzívu Kaddáfího jednotek proti vzbouřeneckému městu Misuráta. Obyvatelé města konstatovali, že letecké bombardování zničilo tanky a dělostřelecké baterie a způsobilo, že mnoho Kaddáfího vojáků z Misuráty uprchlo. Tím skončilo Kaddáfího obléhání Misuráty, při němž v důsledku volného a náhodného střílení do města zahynulo téměř 100 osob.

BEZ KOMENTÁŘE

Cvičení

24. 3. 2011

ŠOK│ Proti Kaddáfího jednotkám bojuje 17 tisíc mužů. Většina z nich ale nejsou vycvičení vojáci. Někteří jsou učitelé hudby, kuchaři nebo účetní, přiblížil reportérovi televize BBC mluvčí povstalců Mustafa Geriání, sám bývalý stavební dělník. Na redaktorovu poznámku, že rebelové působí chaoticky, odvětil: "To není fér. Cvičení se odehrává právě teď."

Zdroj: zprávy iDnes 23. března 2011 ZDE

Murphyho zákony pro libyjskou intervenci

24. 3. 2011

Některé chyby jdou sice napravit, ale bylo by lepší, kdyby se nikdy nestaly.

Zabíjet kvůli míru je jako znásilňovat kvůli panenství.

Co se může pokazit, to se pokazí.

Každý rozkaz, který může být špatně pochopen, bude špatně pochopen.

Pokud existuje nějaký způsob, jak to udělat špatně, tak ho najdu.

Spor o jadernou energetiku: proč to nevyřešit referendem?

24. 3. 2011 / Michael Kroh

Přírodní katastrofa, která postihla sever Japonska včetně jaderné elektrárny Fukušima, vyostřila v celém světě letitý spor o směřování výroby elektrické energie. Zcela pochopitelně zesílily hlasy protijaderných aktivistů, volající po absolutním zákazu další výstavby nukleárních reaktorů. Jakkoli někdy zacházejí až do iracionality a hysterie, odrážejí obavy části veřejnosti z podobných katastrof, jakou právě prožívají Japonci.

Proletáři všech zemí, zaujměte postoje!

24. 3. 2011 / Karel Dolejší

Od té doby, co politicky činné osoby už nezajímají ani názory občanů z vlastní čtvrti, spočívá politika v zásadě v zaujímání postojů vůči zvnějšku daným událostem "velkého světa". Jak ovšem konstatoval Kryl, zaujímat postoje není totéž co stát rovnýma nohama na zemi. Zaujímání postojů je naopak často podobné spíše fandění na fotbalovém hřišti, kde se jeden tým postavil druhému, v zásadě obdobnému. Pokud nejste příznivci žádného z klubů, nemáte důvod zaujímat postoj ve prospěch té či oné strany a tvrdit, že je bílá, zatímco druhá naprosto černá. Pokud ovšem chcete dělat politiku formou zaujímání zásadních postojů, pak od vás pozérství vyžaduje, abyste si stranu každopádně vybrali - a prezentovali výběr v optice co možná nejčernobílejší.

Benghází jako zeď komunardů u Pere Lachaise?

24. 3. 2011 / Štěpán Kotrba

reakce na článek Martina Hekrdly "Levice bez nápadu" v Právu 23.3.2011 jako pokračování komentáře "Brutální" "vraždění" "civilního" obyvatelstva v Libyi" k mediálním misinterpretacím událostí, přerůstajících ve válku civilizací

Jsa popliván ze strany idealistické, romantické levice a ostouzen zastánci humanitárního bombardování coby příznivec obskurních diktátorů jsem nucen konstatovat tváří v tvář novým pro-demokratickým revolucionářům, vyvolávajícím "Allahu akbar" a střílejícím do vzduchu radostí, že písek kolem nich jim konečně patří, nebo si to alespoň myslí, že nejsem příznivcem islamistických revolucí káhirské ani bengházské ulice. Nedomnívám se, že "naše zkurvysyny" z dob studené války lze za staccata kulometů a jódlování černě zahalených žen nahradit odnikud se vynořícími demokraty.

Současná "pro-demokratická" protikaddáfíovské opozice v Libyi není v žádném případě pro-demokratická, v žádném případě pro-západní a v žádném případě nepřinese do Libye systém, se kterým by se mohla Evropa ztotožnit či jej vůbec tolerovat. To ale vedoucí lídři Evropy kupodivu doteď stále ještě nezjistili. Nezjistili to ještě ani mnozí levicoví komentátoři.

Téma dne: Fukušima je důvod k opatrnosti, ne k hysterii

24. 3. 2011 / Pavel Poc

Problémy v japonské Fukušimě rozproudily v Evropském parlamentu diskusi ohledně bezpečného využití jaderné energie i ukládání vyhořelého paliva. Pod vlivem japonských událostí se, hned po situaci v Libyi, stala nejdiskutovanějším tématem v Evropském parlamentu bezpečnost jaderných elektráren.

Německo bez jádra? -- aneb jak zemětřesení v Japonsku dochvívá v Evropě

23. 3. 2011 / Kay Čejka

Po živelných pohromách a následné jaderné kalamitě v Japonsku se v celé Evropě, zvláště pak ve Spolkové republice, rozhořela opět debata o bezpečnosti jaderné energie. Opoziční SPD a Zelení se dožadují okamžitého vypnutí. Nejlépe všech reaktorů a to nejlépe již včera. Média, zdá se, toto volání jen podporují. Výsledek je ten, že z  15 zbývajících aktivních reaktorů v Německu (často je uváděn počet 17 reaktorů, ale v posledních letech byly předběžně odstaveny AKW Brunsbüttel a AKW Krümmel) bude 7 nejstarších elektráren společně s výše jmenovaným AKW Brunsbüttel odpojeno na příští 3 měsíce, kdy se bude zkoumat jejich bezpečnost. Mluví se o možnosti, že tato dočasná odstávka by mohla přerůst v trvalou.

Libye: několik pochybností

23. 3. 2011 / Jakub Horňáček

Vojenské operace nad libyjským území vzbudily velkou pozornost médií a debatu uvnitř společností Evropské unie. Nejasná situace v zemi i málo transparentní postup některých západních vlád totiž vzbuzují rozpaky nad celou záležitostí. Ačkoliv jsem odmítal předchozí vojenské operace USA a jejich Spojenců v Afghanistánu a v Iráku, dnes kriticky podporuji ustanovení bezletové zóny nad libyjským územím, jelikož je nutné ochránit obyvatelstvo povstaleckých měst před odvetnými opatřeními sil plk. Kaddáfího a donutit samotného Kaddáfího, aby odešel ze země. Tato podmínka je nutná, aby bylo možné obnovit libyjskou společnost a vytvořit základy pro demokratizační proces v zemi. Současně ale vojenské operace Spojenců vzbuzují závažné pochybnosti a kritiky, které se budu snažit shrnout do sedmi bodů.

Kalouskovo kázání vody a pití vína (mj.)!

23. 3. 2011 / Jiří Baťa

V nedělních OVM (20.03.2011) se přechytralý ministr financí a velmistr přes reformy Kalousek ostře ohradil proti námitkám odborů, že nebudou souhlasit se zrušením tzv. benefitů. Měl tím na mysli stravenky a jiné zaměstnanecké výhody, které "prý" jsou diskriminační. Přitom neopomněl poukázat na to, že tyto výhody nemají všichni zaměstnanci un bloc, ale jen někteří - a ti co tyto nemají, jsou diskriminováni. Projevil tím nesmírný soucit (chtělo by se říci solidaritu, ale to je v jeho případě výrazně mimo mísu) s těmi diskriminovanými, kteří si nejsou rovni s ostatními, ale zdůraznil, že: "...nic nemá proti stravenkám a jiným zaměstnaneckým výhodám (benefitům), ale jen v případě, že tyto výhody budou mít všichni. A to je nereálné!" V rámci návrhu na zrušení těchto benefitů pak navrhuje jistou kompenzaci zaměstnancům ve výši 3 000 Kč za rok, tj. 500 korun na měsíc! Jak velkorysé, když si uvědomíme, že jen stravenky činí cca 1 000 Kč měsíčně. Čemuž se zúčastnění v OVM (kromě Kalouska) srdečně zasmáli. Ale o tom až potom.

Soudní znalci ničí lidské životy

23. 3. 2011 / Aleš Uhlíř

Název článku není původní, jde o výrok někdejšího ombudsmana JUDr. Otakara Motejla z roku 2007, kdy tento dnes již nežijící renomovaný právník tvrdými slovy kritizoval stav na poli znaleckého zkoumání slovy: "Soudní znalci ničí lidské životy! Případy, kdy soudní znalci pochybili, mívají často za následek zpackaný lidský život, jejich odpovědnost je ale téměř nulová". Výrok Otakara Motejla nedávno také použil Daniel Vaněk jako nadpis svého článku uveřejněného v předposledním únorovém čísle časopisu Vesmír, upozorňující mimo jiné na nešvary, jimiž se u nás znalecké posudky jen hemží, jako kupř. prázdné formulace bez vědeckého základu, nesrozumitelná terminologie aj.

John Bok stíhán za to, že se zastal Romů, které "obtěžovali strážníci"

22. 3. 2011

U Obvodního soudu pro Prahu 8 v justičním paláci Na Míčánkách proběhne dne 28.března 2011 v 9:00 v místnosti č. .302 v přízemí soud proti předsedovi spolku Šalamou Johnu Bokovi. Spolek Šalamoun se zabývá justičními nespravedlnostmi v České republice.

Bok je obžalován ze "zločinu násilí proti úřední osobě", protože se na procházce s vnukem zastal Romů, které podle jeho názoru příslušníci Městské policie bezdůvodně šikanovali.

Putin: Rusko v roce 2013 zdvojnásobí výrobu raket

22. 3. 2011

Rusko plánuje od roku 2013 zdvojnásobit výrobu strategických a taktických raket, oznámil premiér Vladimir Putin.

Kromě toho jednotky protivzdušné obrany dostanou v rámci modernizace nový protiletadlový/protiraketový systém S-400.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Tunelování vytunelovaných tunelů

22. 3. 2011 / Karel Dolejší

Pavel "Corleone" Drobil, jenž musel v prosinci 2010 kvůli aféře ve státním fondu životního prostředí odejít z postu ministra životního prostředí, bude mít na starosti "ustavení stranických odborných komisí a proměnu manažerské sítě ODS". Stane se tak klíčovou postavou ovlivňující vnitřní chod ODS. Protože v kauze SFŽP šlo o tunelování státního rozpočtu ve prospěch stranické pokladny, občanští demokraté vysílají veřejnosti nad slunce jasnější signál o tom, kam chtějí tuto zemi vést.

Sjezd ČSSD okem zúčastněného pozorovatele

Boj zapojených a nezapojených

22. 3. 2011 / Ivan David

„Mysli na chudé !“, říkal mi jeden lodžský fabrikant: „To nic nestojí...“
Julian Tuwim

„Fenoménem“ brněnského sjezdu 2011 nepochybně byl Michal Hašek. Na každém sjezdu velké strany se bojuje o pozice v budoucím vládnutí. Obvykle existuje nejméně jedno ohnisko neuspokojené ctižádosti se snahou svrhnout dosavadní držitele moci. To není „teorie spiknutí“, to je praxe. Politici se „spikávají“, aby něčeho dosáhli, je to jejich zaměstnání a nemusí jít jen o vlastní prospěch.

Všude je něco...

22. 3. 2011 / Ladislav Žák

Český masiv je geologicky nesmírně stabilní a naposledy byl trochu vrásněn snad někdy v křídě. Zemětřesení japonského kalibru tu tedy opravdu nehrozí a následná tsunami asi také na dveře českých jaderných elektráren nezaťuká. Jaderná katastrofa tedy v důsledku řádění nějakých přírodních živlů opravdu nehrozí.

Figurama 2011: neobyčejná výstava ,,obyčejných" kreseb

22. 3. 2011 / Ivan Větvička

V nové budově Národní technické knihovny v areálu vysokých škol v Praze -- Dejvicích právě probíhá výstava Figurama 2011. Je to výstava neobyčejná, protože tam visí jen ,,obyčejné" kresby lidských postav, dobře se obejdou bez šokujících performancí i provokativního konceptu, je to ,,jen" poctivé řemeslo a různá míra talentu bezpočtu tvůrců.

Potravinové právo v ČR, SZP EU, a katastrofa v Japonsku

22. 3. 2011 / Antonín Ticháček

"Cílem nové politiky CAHP (Community Animal Health Policy) je veřejné zdraví a bezpečnost potravin - ( Copa/Cogeca, Brusel 23.9.2007)".

Nedílným zadáním státu je péče o potravinovou bezpečnost a ochranu veřejného zdraví.

Občanská společnost svěřuje ve své až naivní kredibilitě své "potravinové právo" mocenským působnostem politických, státních, vládních i nevládních establishmentů. Opomíjí tak skutečnost, že "neregulovaný tržní systém je neslučitelný s požadavky na udržitelnost světového, ale i českého zemědělství, protože mění lidské bytosti i přírodu ve zboží, exploatované za účelem zisku až do vyčerpání a kolapsu".

"Strategie zajištění bezpečnosti potravin v ČR po přistoupení k EU č.j.1277 ze dne 15.12.2004", jakož i "Národní strategický plán rozvoje venkova, Zpravodaj MZe ČR, květen 2006" a další vládní i nevládní edikty v ČR jsou dnes, za dlouhodobé spolupůsobností "Společné Zemědělské Politiky EU", v provozní realitě podobné "jízdě na mrtvém koni".

František Drtikol

22. 3. 2011 / Monika Málová

< František Drtikol. Bysta Moniky Málové.


Miluji slunce!To zářivé krásné slunce! Je to můj bůh -
modlím se k němu! Slunce - zdroj všeho života.
Až budu umírat - líbej mne ve tvář
a sviť mi do mých očí - bude mi lehká smrt.
F.D.

Letos v lednu uplynulo 50 let od úmrtí Františka Drtikola (1883-1961) světoznámého fotografa, filozofa,duchovního mistra, malíře, grafika.

Zemřel v ústraní, v podstatě zapomenutý umělec. Umělec na vysoké duchovní úrovni. Jeho názor, kterým charakterizuje svou tvorbu dost výstižně, zní: "Pravé umění vyvěrá z nitra duše, kde se vše dotýká přímo Boha." Je pak lhostejno, je- li děláno štětcem, tužkou, rydlem nebo olejotvorbou. S jakou láskou a porozuměním je dílo vytvořeno a kolik umělec do něj vložil své duše, sebe sama - to rozhoduje...!

Vláda i v křečích znovu škodí

22. 3. 2011 / Josef Mrázek

Neviditelné ruce šedé zóny velkých peněz vedou vládu k tomu, aby škodila velké většině občanů. Návrh nesmyslné důchodové reformy, kombinovaný se zvýšením daňového zatížení lidí s menšími příjmy, aby se mohlo každoročně slevovat 22 miliard zaměstnavatelům a přitom plnit soukromé fondy, to je i bez dalších zrůdných záměrů ve zdravotnictví a v oblasti sociálních opatření dostatečný podnět k úvahám o generální stávce. A tak se vláda uchýlila k úhybnému manévru, svolala "devítihlavou trojkoalici" (to není druh saně), aby upravila clonu lhaní, ale neustoupila od toho, co kapitálové skupiny u vlády objednaly. A devítihlavá nechtěně rozhodla. Vláda musí být doražena.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za únor 2011

8. 3. 2011

V únoru 2011 přispělo finančně na Britské listy 221 osob celkovou částkou 61 108.51 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 28.2. 2011 částku 154 324.66 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní