Vytvořily Spojené státy v tajnosti na Assange velkou porotu?

13. 12. 2010

  • PEN International, globální spisovatelská organizace, vydala oficiální prohlášení o Wikileaks. (Připojí se k ní i pražský PEN?): "PEN International podporuje zásadní roli, kterou hraje svoboda projevu ve zdravých společnostech a právo občanů na transparentnost, informace a znalosti. PEN International chce zdůraznit, že zatímco prozrazení vládních dokumentů je podle amerického práva trestným činem, zveřejnění dokumentů na Wikileaks trestným činem není. PEN International vyzývá debatéry o Wikileaks, aby zaujali odpovědný tón a nesnažili se zavděčit extremnějším částem společnosti. Ve světě, kde se novináři pravidelně stávají terčem fyzických útoků, jsou beztrestně vězněni a vražděni, je požadovat smrt novináře neodpovědné a politováníhodné. PEN International je také znepokojen zprávami, že některé internetové stránky v důsledku obav z následků přestaly poskytovat služby Wikileaks a že některým jednotlivým osobám bylo pod hrozbou trestního stíháni vyhrožováno, aby nečetly informace, zveřejněné Wikileaks. PEN International takové činy odsuzuje a vyzývá korporace a státy, aby neporušovaly právo na svobodu projevu. Vlády nemohou požadovat neomezenou svobodu projevu v jiných částech světa, když tuto svobodu nerespektují samy.
  • Ve svém rozhovoru se slavným televizním moderátorem Davidem Frostem v televizi Al Jazeera konstatoval obhájce Juliana Assangeho Mark Stephens, že má k dispozici uvěřitelné zprávy, že v Americe byla prý tajně vytvořena velká porota, která má rozhodnout o trestním stíhání proti Julianu Assangeovi. "Dověděli jsme se od švédských úřadů, že byla tajně sestavena v Alexandrii, ve státě Virginia, velká porota. Ta celou věc nyní vyšetřuje," řekl Assangův právník. Tvrdil, že švédské obvinění ze "sexuálních zločinů" je používáno jako záminka, která má Assangeho zadržet, "než se dostane do rukou Američanů". Glenn Greenwald ze serveru Salon poslal na twitter reakci: "Pokud je to pravda, znamenalo by to daleko větší ohrožení svobody projevu než cokoliv, co kdy udělal George Bush."
  • V témže rozhovoru s Davidem Frostem v televizi Al Jazeera (viz výše) hovoří právník Mark Stephens o tom, že Rusko obviňuje Juliana Assangeho, že je "agent CIA" - to se na Západě do médií vůbec nedostalo - a že hackerské útoky proti serveru Wikileaks převážně pocházejí z Ruska a z Číny.
  • V Česku se to nestane, ale šéfredaktoři australských novin podepsali dopis na podporu Wikileaks a Juliena Assangeho: "Prozrazení 250 000 tajných amerických diplomatických depeší je nejvíce překvapujícím provalem oficiálních informací v nedávné historii a jeho plné dopady dosud nejsou známy. Avšak některé věci jsou jasné. Wikileaks, organizace, jejímž cílem je odhalovat oficiální tajemství, dělá to, co média dělala a dělají vždycky - zveřejňuje materiály, které by vlády chtěly udržet v tajnosti. Je povinností médií o takovýchto materiálech odpovědně informovat, pokud se jim dostanou do ruky. Snažit se agresivně zlikvidovat Wikileaks, vyhrožovat stíháním těm, kdo zveřejňují prozrazené oficiální informace, a vyvíjet nátlak na firmy, aby zrušily své komerční styky s Wikileaks, je vážnou hrozbou demokracii, která spoléhá na svobodný a nebojácný tisk."
  • "Nesčetněkrát jsem slyšel v minulých dnech autoritářské politiky a komentátory, jak děsivou škodu způsobily Wikileaks prozrazením tajných diplomatických depeší, zatímco je jedním dechem bagatelizují jako frivolní drby," píše Henry Porter v deníku Guardian. PŘESNĚ TAK reagoval šéf NATO Anders Rasmussen v rozhovoru s Euronews: "Tyto depeše nejsou zprávami. Mohu vám říci, že na naši politiku nebudou mít žádný dopad." Pak dodal: "To, co udělaly Wikileaks, poškodilo mezinárodní diplomacii, a proto jejich činy odsuzujeme".
  • Deník Independent publikoval profil čelného obhájce lidskoprávních případů George Robertsona, který se stal jedním z Assangových obhájců. Dodává k tomu, že mu význam Robertsonova angažmá v této věci došel až po vydání tohoto článku: "Robertsonovi se možná nepodaří zabránit deportaci Assangeho, ale kauzy, které Robertson podporuje, většinou končí jeho vítězstvím."
  • Po světě se konají další demonstrace na podporu Wikileaks. Informace jsou na Wikileaks Central.
  • Pákistánská Online News Agency vydala falešné depeše, předstírající, že jsou z Wikileaks. Tvrdily, že Indie záměrně destabilizovala pákistánskou provincii Balochistan. Šéfredaktor byl propuštěn.
  • Vzniká nový server, který chce zveřejňovat utajované dokumenty z Evopské unie, týkající se sektoru dopravy a energetiky. Bude se jmenovat Spy blog analyzuje různé další servery, které vznikly na základě inspirace z Wikileaks: OpenLeaks, Brussels Leaks, Balkan Leaks, WikiSpooks, Cryptome a Indo Leaks.
  • Tisk nadále oslavuje Juliana Assangeho. Sidney Morning Herald ho srovnává s australským zbojníkem a uprchlíkem Nedem Kellym - Assange je podle něho "Ned Kelly digitální éry: Pro průkopníka virtuální reality Marka Pesceho je Assange Che Guevarou internetové generace: "Čelíme volbě. Jsme na rozcestí. Na rozcestí mezi starým a novým světem. Kultura, v níž jsme vyrostli, náhle ukázala, jak je stará, jak je bezmocná, jak je nepružná. To děsí, protože ji zatím nemáme čím nahradit. Musíme to udělat sami. Vidíme, co se rozbilo a jak to můžeme napravit. Můžeme vybudovat nový systém lidských vztahů, které nebudou záviset na utajování, ale na konektivitě. Před týdnem by to bylo čistou utopií. Dnes prostě čelíme faktům."
  • Daniel Domscheit-Berg, zakladatel konkurenčního serveru OpenLeaks, konstatoval, že poučením z Wikileaks je, že moc korumpuje a že je tam příliš mnoho moci soustředěno v jediném člověku. O OpenLeaks je podle Domscheita-Berga od jeho pondělního založení "obrovský zájem".
  • Z obrázku titulní stránky (zde vlevo) australského vydání britského konzervativního týdeníku The Spectator vidíte, jak se na Assange dívají v Austrálii: "NÁŠ JULIAN! Konečně je Austrálii po světě slyšet!"
Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 13.12. 2010