Nečas se Schwarzenbergem pozvali sudeťáky na státní návštěvu

13. 12. 2010 / Oldřich Průša, Štěpán Kotrba

19. prosince přijede do Prahy na dvoudenní oficiální návštěvu bavorský předseda vlády a předseda CSU Horst Seehofer. Jedná se o vůbec první oficiální návštěvu bavorského premiéra v České republice. Zpráva Ministerstva zahraničních věcí: "U příležitosti oficiální návštěvy bavorského předsedy vlády Horsta Seehofera v České republice pořádá první místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg večeři, která se uskuteční v Černínském paláci dne 19. prosince 2010."

Když už asi nelze zabránit tomu, že do Prahy přicestuje na pozvání premiéra Petra Nečase (ODS) na oficiální návštěvu ve dnech 19. až 20. prosince 2010 předseda bavorské vlády a patron sudetských Němců Horst Seehofer (CSU) společně s Berndem Posseltem (CSU), předákem Sudetoněmeckého landsmanšaftu, měl by jim ministr zahraničních věcí ČR Schwarzenberg (SZ, nyní TOP 09) zařadit do programu položení věnce k soše Edvarda Beneše na Loretánském náměstí.

Pozvání a uskutečnění návštěvy je bezprecendentní krok české zahraniční politiky nastolující otázku, kam budou vzájemné vztahy současné české vládní koalice s Německem směrovány. Myslí si P. Nečas a K. Schwarzenberg, že i k tomuto mají mandát od voličů?

Pozn. ŠOK: Bezprecedentně asymetrické je i přijetí předsedy zemské vlády Bavorska na úrovni ministra zahraničí a premiéra suverénního státu České republiky. Partnerem bavorského premiéra může být tak maximálně jihočeský či jihomoravský hejtman. A partnerem Benda Posselta jako představitele SL na české straně není nikdo. Karel Schwarzenberg přijetím Bernda Posselta v delegaci bavorského premiéra provádí prosudetskou aktivistickou politiku, byť maskovanou jako všeobecně prospěšnou "ekonomickou diplomacii". Prozatím vždy selhaly oficiální styky s Bavorskem, které dlouhodobě ovládala konzervativně katolická CSU, na sporu o výklad a platnost Benešových dekretů a vystěhování sudetských Němců.

A to přesto, že sám Seehofer se od diskuzí o minulosti snaží "jemně" distancovat. 'Nebudu soudit minulost, ale chci se dívat dopředu - do budoucnosti", konstatoval Seehofer pro německou tiskovou agenturu DAPD. O návštěvě informovalo Státní kancléřství v Mnichově. Česká vláda oznámila, že Seehofer se s Nečasem sejde během druhého dne návštěvy. Seehofer řekl ve středu večer, že chce s sebou vzít zástupce sudetských Němců a zástupce katolické církve, arcibiskupa Mnichově a kardinála Reinharda Marxe. Na domácí scéně se Seehofer zoufale zastává konkordátu s církví proti koaličnímu partnerovi FDP a Zeleným, kteří jej vyzvali k větší distanci církví od státu. Seehofer v Praze očekává setkání s katolickým arcibiskupem kardinálem Dominikem Dukou a zástupci pražské židovské obce, možná prý dojde i k přijetí u prezidenta Václava Klause. V roce 2009 v rozhovoru s Václavem Klausem v Mnichově prohlásil: "Řekl jsem mu, že přijedu do Prahy pouze se sudetskými Němci". Národní předseda Sudetoněmeckého (SL), Franz Pany tehdy káral českou reakci jako "frašku". Bernd Posselt (CSU), který se obával o jeho znovuzvolení do Evropského parlamentu, nazval tehdy Klause několikrát "obstrukčním" a egomaniakálním. Česká vláda tehdy kategoricky odmítla přímé rozhovory se zástupci sudetských Němců. Jakým způsobem Seehofer hodlá řešit v Praze problematiku "vyhánění" a Benešových dekretů, bude nyní jedním z velice zajímavých otázek české domácí politiky... Zejména, má-li se sejít s premiérem Nečasem a prezidentem Klausem. Posselt se naopak domnívá, že "tato návštěva by měla sloužit k otevírání dveří." Ty nedávno pootevřel Posselt jako zástupce sudetských Němců a prezident křesťansko-orientované Panevropské unie, když navštívil během cesty s bavorským ministrem školství Louis Spaenlem Lidice jako místo nacistického masakru a bývalý koncentrační tábor Terezín. Na české straně ovšem tento krok nevyvolal žádné nadšení, ale spíše disgustaci.

Seehoferův předchůdce Edmund Stoiber byl 14 let ve funkci (1993-2007) , ale nikdy nebyl oficiálně pozván do Prahy... a Seehofer říká, že se chce odvážit na politické úrovni posunout "sousedské vztahy s dlouhou životností" s Českem na "nový začátek". Zejména v ekonomické a kulturní oblasti... Tak komentuje návštěvu Augsburger Allgemeine a Sueddeutsche Zeitung.

Neonacismus a extremistická hnutí v současné Evropě TÉMA BL

Odsun sudetských Němců a Benešovy dekrety TÉMA BL
Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 13.12. 2010