Wikileaks: Vatikán reaguje na prozrazené depeše: "Jsou potenciálně nespolehlivé"

13. 12. 2010

Vatikán se vyjádřil, že zveřejnění amerických diplomatických depeší, podle nichž vedení katolické církve nežije v dnešním světě, neumí používat moderní technologii a neví, která bije, a odmítlo spolupracovat s irským vyšetřováním kněžského zneužívání dětí, jako "velmi vážnou" záležitost.

Americké diplomatické depeše jsou podle Vatikánu "potenciálně nespolehlivé":

"Přirozeně odrážejí tyto depeše vnímání a názory lidí, kteří je napsali. Není možné je považovat za názory samotné Svaté stolice, ani za přesné citáty výroků jejích činitelů," konstatoval Vatikán o víkendu. "Jejich spolehlivost musí být tedy s velkou opatrností pečlivě hodnocena, a výše zmíněná fakta je nutno mít na paměti."

Ve svých depeších z Říma napsala americká diplomatka Julieta Valls Noyes, že pokusy Irska, aby Vatikán spolupracoval na vyšetřování kněžského zneužívání dětí charakterizoval Vatikán jako "urážku své suverenity".

Zástupce papeže Benedikta, státní tajemník kardinál Tarcisio Bertone, je charakterizován v amerických diplomatických depeších jako "přitakávač".

"Jsem velmi hrdý, že jsem charakterizován jako 'přitakávač', protože toto barvité přízvisko pravdivě odráží mou podporu pro pastorální práci Svatého Otce," řekl Bertone italskému tisku.

Italský tisk hájil Vatikán, že není pravda, že "nežije v moderním světě a neví, která bije". Il Giornale poukázal na to, že kardinál Bertone neumí jen italsky, ale mluví také francouzsky a španělsky. "Americké velvyslanectví mu ovšem nemohlo odpustit, že nemluví anglicky," napsal list.

Před vydáním amerických depeší serverem Wikileaks odsoudilo americké velvyslanectví ve Vatikánu prozrazení těchto dokumentů a přislíbilo, že spolupráce se Svatou stolicí nijak neutrpí.

Prezident Barack Obama se také v sobotu omluvil tureckému premiéru Erdoganovi, poté, co vyšlo najevo, že americké diplomatické depeše informovaly, že má peníze ve švýcarských bankách a že jeho přátelé využívají ve svůj prostěch tureckých podnikatelských dohod s Íránem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 13.12. 2010