Poslouchá ještě armáda KLDR Kim Čong-ila?

23. 11. 2010

Přibližně ve 2:30 odpoledne místního času začaly severokorejské granáty dopadat kolem ostrova Jeonpjeong jižně od sporné námořní mezikorejské hranice (Northern Limit Line, NLL). Údajně zatím došlo k vypálení až 200 granátů, z nichž některé zasáhly ostrov, zabily dva a zranily přinejmenším šestnáct jihokorejských vojáků, poškodily budovy a vyvolaly požár na horském úbočí. Jihokorejci odpověděli 80 granáty ze samohybných děl K-9, stíhacími bombardéry F-16 a vyhlásili bojovou pohotovost svým ozbrojeným silám. Protože pokračující a i na místní poměry nebývalá eskalace incidentu ostře protiřečí jiným aktivitám severokorejského vedení, jež například ještě včera poslalo k potvrzení seznam delegátů na jednání s Jižní Koreou, společnost Stratfor naznačuje, že by mohlo jít o případ chybné komunikace v systému řízení a velení nespokojených severokorejských sil, "pokud ne o něco horšího". Severokorejský vůdce Kim Čong-il před šesti týdny fakticky oznámil odchod z funkce a období předávání moci je považováno za nejkřehčí fázi v jinak rutinním provozu tamní diktatury.

Jihokorejský prezident Li Mjung-bak svolal krizové zasedání kabinetu, zasedá generální štáb a Jih uvažuje o evakuaci zaměstnanců pracujících ve společných podnicích na území KLDR. Palba pokračuje a Jižní Korea oznámila, že považuje útok za předem připravené porušení dohody o příměří z roku 1953.

Severokorejský útok přišel poté, co v oblasti začaly každoroční jihokorejské manévry Hoguk s účastí 70 000 vojáků.

Pohraniční potyčky na faktické mezinárodní hranici a zejména v oblasti NLL se vyskytovaly i dříve, trvající palba na obydlený ostrov (na němž se nachází námořní základna, ale také určitý počet civilistů) jsou znakem "dobře uvážené a pozoruhodné eskalace", konstatuje Stratfor, a jeho načasování protiřečí jiným probíhajícím krokům v mezikorejských vztazích. Nedávno se objevily zprávy o nespokojenosti panující v armádě KLDR. Pokračující eskalace může být podle Stratforu známkou chybné komunikace "nebo něčeho horšího" v severokorejských ozbrojených silách, případně rozkolu v severokorejském vedení (kde souhlas s ohlášeným předáním moci nejmladšímu synovi Kim Čong-ila nelze bez dalšího automaticky předpokládat - pozn. KD).

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 23.11. 2010