Severní Korea se zřejmě "nepřipravuje na třetí jadernou zkoušku", tvrdí zprávy

21. 10. 2010

Jihokorejští činitelé ve čtvrtek uvedli, že na hlavní jaderné základně v Severní Koreji dochází k trvalému pohybu personálu a vozidel, avšak vyloučili možnost, že by se Severní Korea připravovala v brzké době na třetí jadernou zkoušku.

Toto hodnocení přichází krátce poté, co list Chosun libo ve čtvrtek informoval, že Pchyongyang možná připravuje další jadernou zkoušku. Citoval "živou" činnost na atomové základně v okrese Kilju na severovýchodě Severní Koreje. List citoval nejmenovaný jihokorejský zdroj, který uvedl, že tuto činnost odhalil americký špionážní satelit a že Severní Korea by mohla odpálit novou jadernou hlavici do tří měsíců.

Je možné, že Severní Korea záměrně nechala tyto skutečnosti prozradit, aby donutila americké a jihokorejské úřady zmírnit vůči ní postoj. Je také možné, že Severní Korea připravuje jadernou zkoušku na počest nového šéfa státu Kim Jong una.

Jihokorejští činitelé se však nedomnívají, že se Severní Korea připravuje na novou jadernou zkoušku. Uvádějí, že aktivita na zmíněné základně pokračuje nepřetržitě už déle než rok a jde pravděpodobně jen o normální údržbu.

Severní Korea provedla svou první jadernou zkoušku r. 2006 a druhou loni a vyvolala tím mezinárodní sankce. Napětí na korejském poloostrově se zvýšilo letos v březnu po potopení jihokorejské válečné lodi, z čehož je obviňována Severní Korea. Severní Korea to popírá a varuje, že jakékoliv pokusy o potrestání by se rovnaly vyhlášení války.

V poslední době učinila Severní Korea celou řadu smířlivých gest. Propustila jihokorejské a americké vězně a navrhla obnovení zastavených společných projektů s Jižní Koreou. Jižní Korea nabídla pomoc obětem povodní v Severní Koreji.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 21.10. 2010