Rodíme většinou poslušně v porodnicích. Znamená to, že jsme bezvýhradně spokojené s poskytovanou péčí?

21. 10. 2010

Se zájmem sleduji reakce na zveřejněnou zprávu z nedávného jednání CEDAW -- výboru OSN pro odstraňování diskriminace žen. Zástupkyně českého ministerstva zdravotnictví zde elegantně odvedla pozornost od stížností na situaci v českém porodnictví - prostě poukázala na fakt, že drtivá většina Češek, 99%, rodí v porodnicích, a jsou tudíž logicky s péčí spokojené. I ze suchého zápisu ze zasedání výboru snadno získáte dojem, že zmíněná zástupkyně byla kritickými otázkami komise zaskočena a udivena.

I já se divím. Osobně jsem totiž sestavovala část zprávy pro CEDAW, která se týká stavu českého porodnictví. A hlavně -- velmi podobný příspěvek jsem přednesla v červnu loňského roku přímo na půdě ministerstva zdravotnictví na semináři Porody v Česku. Výčet negativ byl poměrně obsáhlý, z nejvýraznějších bych jmenovala nerespektování přání žen ohledně průběhu porodu a narušování kontaktu s dítětem, přehlížení nejnovějších vědeckých doporučení, poskytování neúplných a zavádějících informací a v neposlední řadě značně rozšířená korupce. Tak samozřejmá, že ji dokonce mnohé ženy zaměňují se svobodnou volbou lékaře. Zmínila jsem i problematiku porodů doma, jakkoli jde o menšinovou záležitost. Opírala jsem se zejména o mezinárodní, vědecky podloženou iniciativu 10 kroků k optimální porodní péči.

Zástupci a zástupkyně ministerstva a pozvaní zdravotníci, přítomní v sále, poslouchali pozorně a v mnoha ohledech souhlasili. Proč tedy v Ženevě ten údiv?

Rozčarování z reprezentace naší reality na zmíněném výboru CEDAW je přesto všechno přínosné: české ministerstvo zdravotnictví (a nejen ono) získalo výbornou zpětnou vazbu a jasný signál, že kritizovaný přístup zdravotníků v porodnici, ač jsme na něj léta zvyklí, může být v civilizovaných zemích vnímán jako diskriminační. A organizace, působící v Česku na tomto poli, se budou napříště více snažit, aby poskytly MZČR zpětnou vazbu včas a důkladně.

(Milé ženy, pokud máte špatnou zkušenost s péčí v českých porodnicích, případně jste porodily doma či to plánujete, napište, prosím, zprávu ministerstvu zdravotnictví -- ještě o vás neví..)

(autorka je představitelka Hnutí za aktivní mateřství)

Text mezinárodní iniciativy10 kroků k optimální porodní péči naleznete ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 21.10. 2010