Írán vyjednal vytvoření proíránské vlády v Iráku

18. 10. 2010

Írán vyjednal klíčovou dohodu se svými regionálními sousedy, která by mohla vést k vytvoření proíránské vlády v Iráku. Tím by Irák přestal být v západní sféře vlivu.

Íránu se podařilo vytvořit v Iráku alianci mezi nynějším premiérem Nourim al-Malikim, který usiluje o druhé funkční období, a vlivným sadristíckým vůdcem Moqtadou al-Sadrem.

V důsledku dohody, jejíž součástí je Sýrie, organizace Hizbollah v Libanonu a nejvyšší autority šiitského islámu, byl potvrzen Maliki jako hlavní kandidát na šéfa irácké vlády navzdory sedmiměsíční slepé uličce, která vznikla mezi hašteřícími se iráckými politickými bloky.

Írán se tak také stává mocnou překážkou americkým zájmům v době, kdy se Spojené státy snaží změnit svůj vztah s Irákem, přestat tam být vojenským vládcem, ale stát se civilním partnerem té země.

Vysocí činitelé v Iráku poskytli deníku Guardian podrobnosti o kampani, která se v Iráku odehrává za scénou a která se vážně rozběhla začátkem září.

V té době Spojené státy stáhly své poslední bojové jednotky, ale zanechaly za sebou politické vakuum bez konkrétní vlády poté, co po březnových volbách vznikl nenapravidelně rozštěpený parlament.

Írán v tom uviděl svou příležitost. Jen za několik málo dní řekla íránská vláda Sadrovi, který žije v íránském městě Qom, aby přestal být odpůrcem Malikiho. Sadrova strana získala v Iráku více než 10 procent poslaneckých křesel, a tak se Sadr stal jazýčkem na mocenských vahách v každé příští nové vládě.

Sadra nakonec přesvědčila duchovní hlava sadristického hnutí, ajatolláh Kazem al-Haeri, který už 15 let hraje pro Sadra roli jeho duchovního otce. "Sadr mu nemohl říci ne," svědčil jeden činitel. "A pak se do věci vložili samotní Íránci."

Íránský prezident Ahmadinežád také jednal v Damašku se syrským prezidentem Basharem al-Assadem a přesvědčil ho, aby změnil svůj názor na Malikiho.

Američtí činitelé silně naznačili, že se Spojené státy přestanou angažovat v Iráku, pokud se součástí příští irácké vlády stane sadristické hnutí. Sadristické hnutí totiž bylo klíčovým nepřítelem amerických jednotek v Iráku v době americké okupace.

Informace o nynějším vývoji přicházejí uprostřed ostré kritiky americké diplomatické role v Iráku od voleb. Spojené státy nejprve silně podporovaly Malilkiho, v létě si to ale rozmyslely a začaly požadovat koaliční vládu, v níž by měl silný vliv opoziční světský kandidát Iyad Allawi, jehož blok Iraqiya získal více hlasů než Malikiho blok.

"Toto íránské převzetí moci v Iráku způsobila americké politika v Iráku," řekl Allawiho zástupce Osama al-Najaifi. "Američané odcházejí z Iráku a zdá se, že v létě jednali úplně tak, aby to šlo na ruku Íránu. Z toho vznikne katastrofa pro celý region, nejenom pro Irák, ale i pro americké zájmy. Byli jsme okupováni Američany, teď budeme okupováni Íránem."

Maliki v pondělí přijíždí do Teheránu na rozhovory s Ahmadinežádem. Minulý týden navštívil Sýrii pro přátelské jednání s Assadem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 18.10. 2010