Podle OSN je Venezuela na správné cestě

Hladovění obyvatelstva by mohlo být odstraněno do roku 2015

18. 10. 2010 / Fabiano Golgo

< Jeden z dotovaných venezuelských supermarketů s potravinami

Afredo Missair, který zastupuje v Jižní Americe Organizaci OSN pro potraviny a zemědělství, (FAO) konstatoval, že ve Venezuele dochází, co se týče odstraňování hladovění obyvatelstva, "k pokroku správným směrem". V důsledku vládních sociálních programů nyní dostává 5 milionů lidí ve Venezuele jídlo zadarmo. Kromě přímých peněžních dotací mají chudí ve Venezuele k dispozici tisíce speciálních obchodů s potravinami, kde jsou ceny nižší, protože jsou dotovány vládou. Podle venezuelských vládních statistik poklesl od roku 1998 počet extremně chudých občanů ve Venezuele (těch, kteří mají k dispozici méně než 2 dolary denně) ze 17,1 procent celkového počtu obyvatel na 7,9 procent. Za tutéž dobu poklesla podvýživa u dětí pod pět let ze 7,7 procent na 3,7 procent.

Hugo Chávez zavedl ve Venezuele systém, který vytvořil brazilský prezident Lula. Ten přislíbil, že během svého funkčního období skoncuje s podvyživeností občanů a zavedl program Fome Zero - Nulový hlad. Zároveň také vytvořil 14 milionů pracovních příležitostí a pozvedl 31 milionů lidí z chudoby do středních vrstev. V Brazílii má prospěch z takzvaného programu Bolsa Família (sociální podpory pro rodiny) asi 40 milionů lidí, dostávají 30-50 dolarů měsíčně, pod podmínkou, že děti z rodiny chodí do školy. Každý měsíc musejí rodiče, mají-li dostat sociální podporu, předložit potvrzení ze školy, že tam jejich děti chodily, a tak se příštím generacím pomáhá, aby se dostaly z chronické nezaměstnanosti.

Podle mého názoru by se tytéž podmínky měly používat při vyplácení sociálních dávek Romům v České republice, aby Romové brali vážně potřebu poskytnout svým dětem vzdělání.

Zdroje v portugalštině a španělštině ZDE ZDE ZDE ZDE ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 18.10. 2010