Výzkum: Američtí voliči toužící po změně by volili Republikány

18. 10. 2010

Obamova vítězná koalice z roku 2008 se rozpadla a její hlavní zastánci jsou demotivováni. Elektorát, který touží po změně - čtvrtina těch, kdo před dvěma lety volili Obamu - se nyní přiklání k Republikánské straně nebo hodlá 2. listopadu v doplňovacích volbách volit proti Demokratům. Ukázal to výzkum agentury Associated Press a společnosti Knowledge Networks.

Nicméně hluboká nespokojenost s politikou se obráží i ve skutečnosti, že stejně tolik těch, kdo v prezidentských volbách hlasovali pro Republikánského kandidáta Johna McCaina, dnes buď podporuje Demokraty, nebo dosud váhá, koho volit. Nicméně bývalí McCainovi voliči jsou přece jen daleko více odhodláni se voleb účastnit.

Republikáni směřující k velkým volebním ziskům mají mnohem lepší morálku než Demokraté, kteří se snaží o udržení většiny v Kongresu a v počtu guvernérů. Obamova strana spoléhá na mobilizaci na poslední chvíli, která by měla převážit odhodlané příznivce Republikánů. Nicméně výzkumy naznačují, že Obamovi příznivci jsou s prezidentem a jeho politikou hluboce nespokojeni - a jsou přesvědčeni, že nenaslouhá hlasu většiny těch, kdo ho zvolili. 63% Obamových voličů, kteří v roce 2008 očekávali výrazné změny, je nyní přesvědčeno, že za této vlády už k žádným změnám nedojde.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 18.10. 2010